2017.04.11.

Ki kell-e állni a civilekért?

A véleménykülönbség nem viszályt szít, hanem előre visz. A civilek megbélyegzése ezzel szemben viszályt szít – nem külföldi érdekek és magyar érdekek között, hanem magyarok és magyarok között.Tüntetés április 12-én, szerdán 17:30-kor a civil szervezetek megbélyegzése ellen a Hősök terén. Mi ott leszünk.

A vasárnapi tüntetésen egy „civil felszólaló” elmondta, hogy a CEU ügye és a civilek ügye összekapcsolódik. A tömeg (nem kis tömeg!) helyeselt. Pedig a civil törvény péntek délután beadott módosítása jóval kisebb visszhangot keltett, mint a CEU működésének ellehetetlenítése.Valószínűleg sokan nem is pontosan tudják, miről van szó.  

A törvénytervezet címe: „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról”. Nem az átláthatósággal van bajunk.  A címkézés tényével van bajunk. Azzal, hogy a törvény az átláthatóságért semmit nem tesz, vagyis semmit nem használ, miközben felbecsülhetetlen károkat okoz. A „külföldről támogatott szervezet” kifejezés használata pontosan annyira lejárató célzatú, mint azok a szóösszetételek, amelyeket a kormány mostanában a CEU-val kapcsolatban használ. 

17888834_10155197879864805_688167418_n_1.jpg

Süt a nap, éppen 19 éves az AA, mi pedig megyünk holnap tüntetni.

A törvényjavaslat azt sugallja, hogy a civil szervezeteknél szokásos gyakorlat „ismeretlen külföldi forrásból” támogatást elfogadni, valamint, hogy a civil szervezet, mint olyan, alapvetően hajlamosabb a közjó helyett „külföldi érdekcsoportok” érdekeit szolgálni, mint egy egyház, gazdasági szervezet, vagy éppen politikai párt.

Mindkét célzás hamis. A közhasznú civil szervezetek ma is kötelesek éves jelentéseikben közzé tenni a támogatások nagyságát, forrását és célját. A civil szervezetek ezért sok szempontból átláthatóbbak, mint azok a társadalmi szereplők, akiknek külföldi érdekeltségeiről a közvélemény nem, vagy csak részben értesül. A civil szervezetek valójában társadalmi ügyeket képviselnek a saját értékrendjük szerint. Ehhez találják meg a támogatóikat, és nem fordítva.

Elképzelhető, hogy minden egyes társadalmi ügyben nem egyezik meg a véleményük a mindenkori kormányéval. A különvélemény joga éppen úgy hozzátartozik egy nyugati típusú demokráciához, mint az oktatási szabadság.  A véleménykülönbség nem viszályt szít, hanem előre visz. A civilek megbélyegzése ezzel szemben viszályt szít nem külföldi érdekek és magyar érdekek között, hanem  magyarok és magyarok között. Ezzel nem járul hozzá az ország egységéhez, nem visz előre. Ellenkezőleg: hatalmas visszalépést jelent a gondolatszabadság felől a gondolatrendőrség felé.

Ezért nem (csak) a civilek védelmében kell kiállni szerdán a civilek mellett. Az ország védelmében fogunk kiállni, ha úgy tetszik, az európai civilizációhoz való tartozásunk védelmében!

Az Artemisszió Alapítvány csapata
2017. április 11.

komment

Címkék: aktuális állásfoglalás civil társadalom

süti beállítások módosítása