2016.08.03.

Közérdekű bejelentés: nyomozás a határon jelen lévő erőszak ügyében

Az Artemisszió Alapítvány a Migszol csoport felhívására közérdekű bejelentéssel fordult a Rendőrség központi panaszirodájához, amit ezúton is közzé teszünk.

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Azért írok Önöknek, mert az Artemisszió Alapítvány is támogatja a Migszol csoport kezdeményezését, amely arra irányul, hogy a Rendőrség megfelelő szigorral és a tőle elvárható elfogulatlansággal kezelje a menedékkérők ellen elkövetett erőszakos cselekedetekről szóló bejelentéseket.

roszke_2016_2.jpg

Osztozunk a Migszol és több, a helyszínen jelen lévő szervezet aggodalmában. Az elmúlt hetekben számos megbízható szervezet, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és Human Rights Watch is jelentetett meg beszámolókat arról, hogy Magyarország déli határainál erőszakos akciókat követnek el menedékkérők ellen. Más, a terepen dolgozó szervezetek szintén gyűjtöttek vallomásokat áldozatoktól, például a Magyar Helsinki Bizottság és a Jezsuita Menekültszolgálat is. A beszámolók szerint a határainkon tapasztalható jogsértések súlyosan veszélyeztetik a menedékkérők testi épségét és emberi méltóságát.

Az áldozatok arról számoltak be, hogy súlyosan megverték, bántalmazták, majd visszatoloncolták őket Szerbiába. Azt mondták, az elkövetők gyakran gázspray-t, paprika spray-t használtak, kutyákat eresztettek rájuk, rugdosták és ütlegelték őket, műanyag bilincset tettek rájuk, illetve arra kényszerítették őket, hogy a szögesdrótos kerítés kis nyílásain át másszanak vissza, ezzel is további sérüléseket okozva nekik.

A vallomások alapján az erőszakos események elkövetői egyenruhát viselő emberek, ami vonatkozhat rendőrökre, katonákra, mezőőrökre, polgárőrökre vagy önszerveződő félkatonai csoportokra egyaránt.

Fontos gesztus, hogy a Rendőrség elhatárolódott az erőszakos akcióktól. A jogállamiság megőrzése érdekében azonban most többre lenne szükség, mint gesztusokra. Azt kérjük a Rendőrségtől, tegyenek meg mindent a bejelentések érdemi kivizsgálása és a további erőszakos cselekmények megfékezése érdekében. 

Budapest, 2016. 08.01.

Tisztelettel,

Dr. Szántó Diana

elnök

komment

süti beállítások módosítása