2016.06.18.

Young activists for Peace - Welcome refugees: erőszakmentes kommunikáció és békeépítés

Hogyan tarthatjuk fenn a békét a mindennapjainkban? Miként űzhetjük ki az erőszakot a kommunikációnkból? Táborvezetőként milyen csapatépítő játékokkal kovácsolhatjuk össze a közösség tagjait? Többek között ezekre a rendkívül érdekes kérdésekre is választ kaptunk azon az ICJA szervezésében létrejövő egyhetes képzésen, ahová összesen 11 országból érkeztek résztvevők.

berlin_1.jpg

A képzés első napján, miután mindenki megérkezett, ismerkedős játékokat játszottunk, a csapat megismerkedett egymással, majd este tovább beszélgettünk a hostel földszintjén található hangulatos kerthelyiségben. Másnap találkoztunk első trénerünkkel, Maikkal, aki tréningjének központjába az erőszakot, az erőszakos viselkedés felismerését és kezelését helyezte, valamint ezzel párhuzamosan a béke megteremtését. Az első nap megismerkedtünk az erőszak barométerrel, és mindenki számára világossá vált, hogy fizikai erőszak nem az egyetlen formája az erőszaknak, és fizikai bántalmazás nélkül is súlyos erőszakot lehetséges elszenvedni. Az ebédszünetben a csoport kikukucskált az East Side Gallery-re, amely egy, a Berlini fal régi helyére készült képgaléria, melyet szabadságról és egyenlőségről és szolidaritásról szóló graffitik díszítettek. Ezután folytatódott a tréning, mely során össze kellett gyűjteni és megvitatni azokat a tényezőket és feltételeket, amelyek a béke fenntartásához szükségesek. Az este szabad programmal telt.

Következő napon délelőtt Maik bemutatta, hogyan viselkedünk konfliktushelyzetekben, és hogyan lehetséges az, hogy valami egy tréfának indul, de időközben a tréfa elszenvedőjének észlelése megváltozik, és a szituációt már erőszakként éli meg. Azokkal a konfliktushelyzetekkel kapcsolatban, amelyeket külső szemlélőként élünk át, egy videót is megtekintettünk, mely egy iskolai zaklatási szituációt mutat be, majd 3 féle megoldást, amellyel közbeavatkozhatunk, ha ilyen helyzettel találkozunk. Ebéd után ellátogattunk a menekültek egy berlini szállására, amely a régi, már használaton kívüli repülőtéren helyezkedett el. Bár sajnos kevés menekülttel volt alkalmunk a helyszínen találkozni, az ott dolgozó önkéntesek bevezettek minket az ellátás napi rutinjába és rejtelmeibe, a kávézó és könyvtár létesítésétől kezdve a ruhaosztás bonyodalmáig, szó esett arról, mikor és hová mehetnek a menedékkérők, amely alapján egy elég szigorú szabályrendszer bontakozott ki előttünk. Az este újfent szabad programmal telt.

A képzés harmadik és negyedik napját Christoph tartotta, akivel a közösségépítés, a csoportdinamika erősítése és az integráció elősegítése került a foglalkozás középpontjába. Ezen a két napon elsősorban –az előző tréningblokktól eltérően- gyakorlati tanulásban volt részünk, rengeteg olyan feladattal ismerkedhettünk meg, amelyeket a későbbiekben közösségépítés céljából, kisebb csoportokkal szinte bármikor alkalmazhatunk. Számomra ez a két nap nagyon sokat jelentett, mert a folyamatos interakció és a játékos csoportfeladatok hatására összekovácsolódott a közösség, és megépülhetett köztünk a bizalom köre.
Két kedvenc emlékem maradt a tréningről, az egyik az interkulturális este, ahol a különböző országból érkezőknek jellegzetes ételekkel, italokkal, zenével és tánccal kellett készülniük, amit bemutathattak a többieknek. Az elemózsiát mindenki csukott szemmel próbálta ki, majd ki kellett találnia, hogy melyik ország jellegzetes ételéről, illetve italáról van szó. A program nagyon vidám hangulatban telt, ez a megmozdulás még közelebb hozta egymáshoz az egyes országokat és képviselőiket. A másik maradandó emlékem pedig az volt, amikor utolsó este ellátogattunk Berlin egyik nevezetes parkjába, a Mauer Parkba. Láttunk ott kézműves piacot, gyorséttermi bódékat a világ minden tájáról, élő zenét és rengeteg boldog embert. Nagyon tetszett a hely, mert Berlin sokszínűsége ott is megmutatkozott, a légkört pedig átjárta az elfogadás és a felszabadultság érzése.
Az ifjúsági csereprogram tréningjét mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hiszen módszertanilag rendkívül hasznos, és ami talán még ennél is fontosabb, rengeteg új baráttal gazdagodhat az ember. Berlin pedig egyszerűen fantasztikus!

Kengyel Gabriella, Medve Dorottya

komment

Címkék: beszámoló képzés ifjúsági programok

süti beállítások módosítása