2015.12.03.

Globalizáció és szolidaritás

A Ready, Study, Go! csoport második ülésére szeptember 12-én került sor az Artemisszió irodájában, egy napfényes szombati napon. A csoport tagjait reggel 10 órakor welcome drink (tea, kávé) és finom sütemény várta. Hivatalosan fél 11-kor kezdődött a találkozónk, melyet rögtön egy bemutatkozó játékkal kezdtünk.

img_2305.JPG

Egy képzeletbeli Föld bolygót helyeztünk el a padlón, és ezen kellett mindenkinek megmutatnia a saját országát, ahonnan származik. Ilyen játékos formában könnyebb volt a sok új tagnak bemutatnia saját magát, és egyben megismernie a többieket. Egy másik praktikus játék is hasonló célt szolgált. Ehhez egy labdát hívtunk segítségül. Akinél a labda volt, annak a neve kezdőbetűjével kellett mondania egy globális világot érintő problémát, majd tovább passzolnia a labdát egy csoporttagnak. Például Erzsi hangosan kimondta a nevét, majd azt, hogy egyenlőség. Ezek után Marcsi kapta el a labdát, aki a migrációt említette. Ez egyben jó alkalom volt arra is, hogy újra előhívjuk azokat a problémákat, amelyekről már korábban, Kisorosziban is beszéltünk már. 

Dina prezentációja volt a következő programpont. Néhány példával és részlettel tarkítva bemutatta számunkra a globalizáció fogalmát, mindezt pedig egy táblára rajzolt diagrammal is illusztrálta. 

Globális kérdéseket érintő, lenyűgöző rövidfilmek vetítésével mentünk tovább. Az egyik film első világbeli kérdésekkel foglalkozott. Ennek okán Dina megfogalmazott egy feltételezést. Azt állította, az első világbeli problémák valójában nem is problémák. Nekünk az volt a feladatunk, hogy eldöntsük, mennyire értünk ezzel egyet. A felvetés valóban nagyon érdekesnek bizonyult és több csoportra oszlatta a tagokat. A véleményünket azzal tudtuk kifejezésre juttatni, hogy felálltunk egy egyenes vonalba, melynek egyik végpontjára azok álltak, akik teljesen egyetértenek a kijelentéssel, a másikba pedig azok, akik egyáltalán nem. A középen maradók - egyébként meglepően nagy létszámú képviselője - a semlegesek táborát erősítette. Én magam is a teljesen egyetértők végpontjában helyezkedtem el, és innentől fogva egymást próbáltuk értelmes vitával meggyőzni a másik oldal igazáról.

A következő játékos tevékenység lényege az volt, hogy megmutassuk, hogyan tudják egyes csoportok kölcsönösen megérteni és támogatni egymást. Például az afrikai és norvég emberek felmérve egymás igényeit és hiányosságait, arra jutottak, hogy Afrika szeretne meleget és napfényt küldeni Norvégiába. Így képletesen összeszedték a fűtőberendezéseiket és radiátoraikat és elküldték Norvégiába. Ez természetesen teljes képtelenség, de jól rámutatott a játék mondanivalójára. Hasznosabb, ha először kialakítunk egy környezettudatos szemléletmódot, és majd csak ezek után próbálunk segíteni embertársainkon.

Délután 1 órakor az ebéd kövezett. A közös étkezés egyben jó alkalom is volt elmélyíteni a nap során szövődött ismeretségeket, barátságokat.

Az egy órás ebédszünet után egy nagyon vicces, rajzos játék következett. Két csoportra oszlottunk: festőkre és modellekre. Minden festőnek 10 másodperc állt rendelkezésre lerajzolni a modelljét, majd rögtön tovább kellett adnia a rajzot a következő festőnek, akinek újabb 10 másodperce volt kiegészíteni a kézhez kapott művet. Mikor 40 másodperc után megláttam a saját portrémat, nagyon kellett nevetnem, mert épp csak az orrom hiányzott róla, hiába futott végig négy kézen is!

A nap utolsó projektjének keretében a migrációs válság megvitatására került sor. Négy csoportra oszlottunk. Minden kis csapat kapott egy menekültkérdéssel kapcsolatos esszét. Ezt kellett értelmeznünk, majd rövid összefoglalót készíteni a többiek számára. Az írások többek között Európa hozzáállásáról és a kérdésben tett akcióiról vagy éppen az önkéntesek szerepéről szóltak. Nemcsak ismertettük a többi csapattal az esszék tartalmát, de közben belefűztük saját meglátásainkat, problémamegoldó javaslatainkat is. Az utolsó csoport az elhangzottak alapján egy átfogó statisztikai prezentációt tudott összeállítani, friss adatokkal megtűzdelve, ami különösen érdekes tapasztalat volt.

A program délután 3.45-kor véget is ért, amikor is mindannyian csatlakoztunk egy szolidaritási rendezvényhez.

Bahare Shams

komment

Címkék: beszámoló migráció menekültek globális nevelés Európai Fejlesztés Éve Ready study go

süti beállítások módosítása