2015.04.23.

Menekültügyi Válság, Migrációs Politika és a Fenntartható Fejlesztési Célok

Április 23-án, csütörtökön az európai országok államfői találkoznak, hogy megvitassák a Földközi-tengeren történt legutóbbi menekült-katasztrófa tanulságait és a tanulságokból cselekvési tervet kovácsoljanak. Az Artemisszió Alapítvány azzal a kéréssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a tárgyalások alatt tartsa szem előtt a következő szempontokat.

nyilt_level.jpg

A menekültek nemzetközi védelmi rendszerének jelenlegi elégtelensége

Az elmúlt Időszak eseményei rámutattak arra, hogy a jelenlegi menekültügyi rendszer egymagában nem képes megnyugtató módon megvédeni a megnövekedett számú, Európába bebocsátást kérő menedékkérők érdekeit, még puszta életét sem. Az IOM nemzetközi szervezet legutóbbi jelentése szerint a Földközi-tengeren ebben az évben idáig 1727 migráns halt meg. Összehasonlításképpen: ez a szám tavaly ilyenkor 56 volt. A szervezet azt jósolja, hogy ha nem történik jelentős változás a migrációs politikában, a halálesetek száma ebben az évben akár a 30 000-et is elérheti.

Az Európai Unió ebben a helyzetben Frontex nevű fél-katonai szervezetének megerősítését, a Triton nevű program eszközeinek megnövelését tartja a megfelelő lépésnek. A Triton azonban inkább a határvédelmet szolgálja, mint az emberek életének mentését. Az elrettentés nem lehet egy hosszútávon fenntartható migrációs politika egyetlen eszköze.

Lehetővé kell tenni, mert alapvető emberi jog és az 1951-es genfi egyezmény előírja, hogy minden menekülő ember megkapja a lehetőséget az oltalom kérésére!

Federica Mogherini Főképviselő erről úgy nyilatkozott, hogy a „hitelességünk” múlik azon, tudunk e közös, felelős megoldást találni erre a problémára. Az Artemisszió Alapítvány messzemenően egyetért ezzel az elemzéssel. Európa önképe, saját magához való viszonya, a világban betöltött morális vezető szerepe múlik azon, megtalálja-e az utat a menekülők helyzetének emberséges rendezéséhez.

A legális bevándorlás csatornáinak hiánya

A jelenlegi humanitárius katasztrófát éppen az váltja ki, hogy az Európai Unió a nemzetközi védelmi rendszert teszi a bevándorlás egyetlen legális csatornájává. François Crépeau, az ENSZ különleges emberjogi biztosa arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül migrációs politikáját és nyissa meg a legális bevándorlás csatornáit. „Amennyiben az elrettentés és elzárás nem működik, mint stratégia, szembe kell néznünk azzal a kérdéssel, mi váltja ki ezt a fajta migrációt” – nyilatkozta. A menekülteknek egyedül úgy lehet megfelelő védelmet adni, ha a többi kategóriába tartozó migráns számára megteremtjük a lehetőséget arra, hogy legálisan lépjenek be Európa területére. Az Európai Uniónak nincs más módja arra, hogy kontrollálja a migrációt!

Az elrettentés politikája helyett a migráció szervezett útjainak a megteremtése az egyetlen lehetséges kiút!

A Migráció és a Fenntartható Fejlődés

2015. szeptember 25. és 27. között az ENSZ Közgyűlése el fogja fogadni a

Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG) új keretrendszerét és célkitűzéseit, amelyek majd az ebben az évben lejáró 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDG) fogják felváltani.

A sikeres magyar társ-elnöklettel működő ENSZ Nyitott Munkacsoport által támogatott célkitűzések a migráció vonatkozásában

* Célkitűzés 4b magában foglalja a fejlődő országokba érkező ösztöndíjak számának növelését, beleértve a felsőoktatás támogatását

* Célkitűzés 5.2 a nők és lányok helyzetének védelmét célozza, illetve az emberkereskedelemmel és kizsákmányolással szembeni védelmet

* Célkitűzés 8.8 szorgalmazza a munkavállalók jogainak biztosítását, beleértve a migráns munkavállalókat is

* Célkitűzés 10.7 felhívja a figyelmet a rendszeres, biztonságos, szabályozott és felelősségteljes migráció fontosságára

* Célkitűzés 10-10c az átutalással kapcsolatos tranzakciós díjak csökkentését indítványozza

* Célkitűzés 16.2 felhívja a figyelmet a gyerekkereskedelem elleni harc fontosságára

Ezek a célok még nem véglegesek. Ez az év döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogyan sikerül-e beépíteni a migrációval kapcsolatos célokat a Fenntartható Fejlesztési Célok 2015 utáni keretrendszerébe. A kormányoknak ebben nagy felelősségük van.

Arra kérjük Miniszterelnök Urat, hogy az Európai Unión belül és más nemzetközi szervezeteken keresztül is támogassa a fenti célok hivatalos felvételét az új keretrendszerbe. Arra kérjük továbbá, hogy az ország és az Unió érdekeit szem előtt tartva fontolja meg a fent vázolt szempontrendszer álláspontjának képviseletét az európai csúcstalálkozó alatt.

Artemisszió Alapítvány

komment

Címkék: állásfoglalás migráció nemzetközi fejlesztés

süti beállítások módosítása