2014.11.25.

Iskolai akciók a „Szólj Hozzá” tábor apropóján

A „Globális Méltányosság – Iskolák a Változásért” elnevezésű projektünk keretében ez év augusztusában négy különböző iskola diákjaival táboroztunk Balatonfenyvesen, hogy közösen gondolkodjunk a globális problémák helyi hatásairól.

blog.jpg

A tábor célja volt, hogy a felmerült témákban a diákok később különböző akciókat valósítsanak meg saját iskoláikban, és továbbadják a megszerzett tudást iskolatársaiknak. A folyamatnak része volt az akcióról, vagy annak eredményéről egy kisfilm készítése valamint a film interneten való népszerűsítése.

A tábor célja volt, hogy a felmerült témákban a diákok később különböző akciókat valósítsanak meg saját iskoláikban, és továbbadják a megszerzett tudást iskolatársaiknak. A folyamatnak részét képezte az akcióról szóló kisfilm elkészítése és annak interneten való népszerűsítése.

Az itt látható „Augusztus 19.”című kisfilmet Ady Endre Gimnázium diákjai készítették iskolai akciójukról:

A „Szólj Hozzá” táborban a különböző környezeti és társadalmi témák mellett a másság elfogadása, az egymás iránti tolerancia és a különböző kultúrák valamint élethelyzetek megismerése került fókuszba. Kezdődött ez azzal, hogy a diákok teljesen más struktúrájú és kultúrájú iskolákból érkeztek, valamint sok esetben a tanulók szociális háttere is különbözött.

A fiatalok a közös foglakozások során - legyen szó poszter készítésről a „Milyen a világ, amiben élünk?” címmel; interjúkészítésről a helyiekkel a környezeti, gazdasági és társadalmi folyamatok helyi hatásairól; vagy a globális problémák interaktív gyakorlatokon való megtapasztalásáról – gondolataik, véleményeik ütköztetésén keresztül különböző szempontokból nézhettek rá egy-egy kérdésre, ugyanakkor egyre jobban megismerték egymást.

Hogy még színesebbé tegyük ezt a képet, a táborban több napig vendégeink voltak Magyarországon élő bevándorlók és menekültek, akik a foglalkozások során saját történeteiken keresztül beszéltek élethelyzetükről, kultúrájukról, az őket foglalkoztató kérdésekről. A migráció témájában a táborlakók egy társasjátékot is készítettek a külföldek közreműködésével.

Végül, de nem utolsó sorban a környezeti változások helyi hatásairól egy Kis-Balaton környéki túra apropóján beszélgettünk a táborozókkal.

Legfőbb dokumentációs és oktatási eszköznek a videózást, rövidfilmkészítést választottuk. A diákok majd mindennap készítettek pár perces filmet az őket ért tapasztalatokról, amelyeket a tábor után büszkén mutathattak meg iskolatársaiknak, rokonaiknak és barátaiknak is.

A tábornak az is célja volt továbbá, hogy ráhangolja a programban résztvevő iskolák diákjait a globális gondolkodásra, hiszen a három évig tartó nemzetközi projektünkben résztvevő tanárok jelenleg próbálják ki iskoláikban az eddig fejlesztett tananyagokat.  

A programban résztvevő iskolák:

Ady Endre Gimnázium

Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium

Dr. Ámbédkar Iskola

Tüskevár Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Gimnázium

A projektet az Európai Unió EuropeAID programja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatja.

Még több információ a projektről:

http://iskolakavaltozasert.hu/

http://www.bgz-berlin.de/en/projects-and-products/project-overview/global-fairness.html

 

komment

Címkék: oktatás tábor globális nevelés Iskolák a változásért

süti beállítások módosítása