2014.11.22.

Nem a Gyengébbik – Budapest migráns női szemmel

„Nem a Gyengébbik” című, migráns nők beilleszkedését támogató programunk zárásához érkeztünk. Az elmúlt évben egy olyan integrációs program kialakításán dolgoztunk, ami Budapesten élő migráns és magyar nők közös részvételén alapult, és ami az egyéni kezdeményezések, ötletek közös megvalósítása révén segítette a migráns résztvevők személyes fejlődését, beilleszkedését. A közös munkát szakmai bemutatóval és ünnepléssel szeretnénk zárni. Az est során bemutatjuk azokat a művészeti projekteket, amelyeket a csoport tagjai közösen készítettek, és workshopok formájában adunk ízelítőt a projekt egyes szolgáltatásaiból, módszereiből. Az est lehetőséget kínál arra, hogy vendégeink megtapasztalhassák, hogyan látják a világot, Magyarországot, az itteni életet és magukat a hazánkban élő migráns nők.

nemgyenge.jpg

Program:

17 óra: Megnyitó

Minden órában: Tárlatvezetés a projektet bemutató kiállításon

Tárlatvezető: Pataki Teréz

17:15: „Buda-Pest and more!”: Filmbemutató és beszélgetés.

„És mennyire érzed otthon magad?” – teszi fel a kérdést Rania Mleihi a projektben résztvevő társainak, akik Budapest ismert, és kevésbé ismert tereinek bemutatásán keresztül válaszolnak a kérdésre.

Rendező: Rania Mleihi

19:30: HOLLÉT/WHEREABOUT - Migráns nők színházi bemutatója

A performansz a projekten belül megvalósult dráma foglalkozások eredménye. Az előadás során konkrét és szimbolikus formákban jelennek meg olyan témák, helyzetek, gondolatok és érzelmek, amikkel a résztvevők a mindennapjaikban találkoznak.

Csoportvezetők: Végh Panni és Somfai Barbara

Előadók: Forough Hassanpour, Lori Baldwin, Luiza Moraes, Rania Mleihi, Elvira Nurieva, és Kiss Anna

Látvány: Vesna Lomic

Workshopok:

17.45-18.45h Video workshop (GIF-készítés)

Az év során kipróbáltuk, milyen az, ha kamerát veszünk a kezünkbe, és a videó nyelvén mutatjuk meg, hogyan gondolkodunk a bennünket foglalkoztató kérdésekről. A migráció témakörében maradva, természetesen. Az est során megmutatjuk a legjobban sikerült termékeket, és lehetőséget adunk a résztvevőknek, hogy újabb GIF-ekkel gyarapítsák a sort.

17.45-19.15h MOMAP egyéni tanácsadás bemutató workshop

Ahhoz, hogy az új kulturális környezetben boldogabbnak, sikeresebbnek érezzék magukat a résztvevők, egyéni tanácsadásban vettek részt. A program során dolgoztunk a motivációikkal, az őket ért kihívásokkal, fejlesztettük a kapcsolatépítési stratégiáikat és az interkulturális készségeiket. A workshop során bemutatjuk az egyik kreatív gyakorlatunkat, amelyik segít a nehéz, kihívásokkal teli helyzeteket pozitív szemszögből megmutatni, hogy a résztvevők a nehezen megélt helyzeteket tanulási lehetőségekként élhessék meg.

Workshop vezetők: Jakó Viktória és Komjáthy Zsuzsanna

17.45-19.15h Meghívott vendégünk: Hangfürdő

A Hangfürdő a kóruskoncert és a relaxáció nászából született alternatív közösség és előadócsoport, mely improvizatív módon használja fel az ember által keltett hangokat a különböző képek, hangulatok, történetek megjelenítésére. A befogadó fél a koncert során relaxált, fekvő állapotban egy különleges belső utazáson vehet részt. A workshop során, a résztvevő felek először kapcsolatba lépnek saját hangjukkal, a hangok által létesített kapcsolatokkal. Ezt követően a „Vándormadarak” kerettörténet hangi megjelenítésében átélhetik saját belső és külső utazásukat, kezdve a biztos otthon elhagyásától, a különböző akadályok legyőzésén át a "remény földjére" való örömteli megérkezésig.

Az est folyamán a projektben résztvevő migráns nők egyéni bemutatóira – versolvasásra, énekre, zenére, tánctanulásra – is sor kerül.

A „Nem a Gyengébbik” programról:

A „Nem a Gyengébbik” program keretében sokféle aktivitás megvalósítására nyílt lehetőség: létrehoztunk egy drámacsoportot, kipróbáltuk a közösségi médiát, valamint kulturális és közösségi programokat szerveztünk. A projekt során a résztvevők felváltva próbálhatták ki az önkéntes és nem önkéntes szerepet, így a program aktív alakítóivá váltak. Továbbá a migráns résztvevőket egyéni, személyes mobilitási tanácsadó segítette céljaik tisztázásában, és a mobilitási helyzetben rejlő lehetőségeik feltárásában. Az év során a kezdeti csapatépítéstől egészen a közös művészeti projektek megvalósításáig jutottunk el. Mindezt tettük azzal a céllal, hogy támogassuk a migráns résztvevőinket egyéni, személyes fejlődésükben, és örömteli kapcsolódások kialakításán keresztül a sikeres beilleszkedésben.

A program Facebook-eseménye

A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósult meg.

A projektet az Artemisszió Alapítvány valósította meg.

logo_eu_jelmondat_EIA_projekt_COLOR_kicsi.jpg

komment

Címkék: színház kiállítás aktuális migráció Nem a gyengébbik

süti beállítások módosítása