2014.11.08.

„Mindenképpen egyenek tostada con tomate-t és ne üljenek otthon!” - szakmai gyakorlatosaink élete Granadában

„Mondjátok meg a felkészítő táborban a következő csoportnak, hogy mindenképpen egyenek majd tostada con tomate-t és ne üljenek otthon!” Ezzel a tanáccsal engedték haza kollégánkat Granadából, ahol az Egyenlő Esélyekkel külföldi szakmai gyakorlat résztvevőit látogatta meg félidőben. A kinti csapatot egy fodrász, egy kozmetikus, egy logisztikus, egy szakács és két asztalos tanuló alkotja, akik különböző iskolákban tanulnak, az ország különböző részein laknak, most mégis együtt élnek túl/át 14 hetet Spanyolországban, Granadában. A négy hetes nyelvtanuláson már túl van a csoport, és mindenki a gyakorlatát végzi a szakmájának megfelelő munkahelyeken. A munkahelyek és feladatok különbözőek, van, akinek nehezebben megy a beilleszkedés, más pedig (újra)megtalálta azt, ami a szakmában érdekli, motiválja őt.

jani.jpg

Asztalos műhely Granada szélén

orsi.jpg

Fodrász szalon

A kintlét természetesen nem csak munkából áll, fontos része az is, hogy a csoport tagjai megismerkedjenek más kultúrákkal, szokásokkal, ételekkel, tájakkal. A csoport eddig jól teljesít, sok mindent megkóstoltak már, felfedezték a város különböző részeit, belekóstoltak az éjszakai életbe is. Többen kiemelték, hogy mennyire meglepő számukra, hogy a spanyolok köszönéskor másik irányba kezdik el a puszi-adást, illetve, hogy ettől egyáltalán nem lehet megmenekülni, még kevésbé szoros ismeretségeknél sem. Emellett kivétel nélkül mindenki pozitívan meglepődött a spanyolok kedvességén, nyitottságán.

iza2.jpg

Szépségszalon

norbi.jpg

Vidám konyhai pillanatok

Nemcsak a város, vagy a gyakorlati hely, hanem az együttélés is rejteget nehézségeket és meglepetéseket a résztvevők számára, ami persze nem is csoda, hiszen sok különböző személyiség él egy fedél alatt. Míg az itthoni felkészítő tábor négy napja alatt mindenki próbált alkalmazkodni a másikhoz, ez nehezen megy a külföldi több hetes együttélés során. A személyes beszélgetések során előkerültek sérelmek, súrlódások, de tanulságok is: a tudatos helyzetkezelés fontosságát, a konfliktusok megbeszélését, az egymásra való odafigyelést többen is említették.

Sok terve van a csapatnak: Granada alaposabb felfedezésétől kezdve más város meglátogatásán át a tengerig való eljutásig sok minden szerepel a listán, remélhetőleg mindenre sor kerül még az elkövetkező hetekben!

csoportkép.jpg

                                                                                                      Végh Panni

komment

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

süti beállítások módosítása