2014.08.19.

MOMO – a sikeres mobilitásért

A mobilitás a fejlődés, a pozitív változás forrása lehet, de ez nem történik automatikusan. A mobilitási tanácsadás (mobility counselling) célja pontosan ennek elősegítése. De ki a mobilitási tanácsadó (mobility counsellor)? Mi a feladata? Hogyan végezheti sikeresen a munkáját? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a két éves partnerségi projektünk, a MOMO – More Mobility for Europe (Több mobilitást Európában). A projekt a szakképzésben (VET) megvalósuló mobilitási programok minőségének javítását célozta, fókuszálva az interkulturális és szakmai tanulás integrálására, hogy a résztvevők készségei jobban igazodjanak a munkaerő-piaci elvárásokhoz.

momo2.jpg

A mobilitás folyamatát a szakember, a mobilitási tanácsadó szemszögéből vizsgáltuk. Ő az a szakember, aki végigkíséri a résztvevőt a mobilitás folyamán, és végső soron bárki lehet, aki a szakképzésben, szakképzéssel dolgozik, és részt vesz a mobilitási projekt szervezésében. A cél az volt, hogy a szakképzésben megvalósuló mobilitások igazi tanulási folyamatokká váljanak, és a tanulók a lehető legtöbbet profitáljanak a programból. Ennek érdekében létrehoztuk a mobilitási tanácsadó portfólióját, ami tartalmazza a munkához szükséges készségeket, képességeket, tudásokat és erőforrásokat. Ezen kívül kutatást végeztünk a mobilitás folyamatáról, ezt különböző fázisokra osztva: kiválasztás, felkészítés, adaptáció az idegen környezethez, értékelés/reintegráció, hatás. A kutatásba a folyamat különböző szereplőit is bevontuk: résztvevők, mobilitási tanácsadók, cégek, iskolák stb. Végül a folyamat különböző pontjain hasznos eszközöket, jó példákat gyűjtöttünk.

A partnerség Európa sokféleségét reprezentálta (Bulgária, Németország, Franciaország, Magyarország, Egyesült Királyság), valaint a szektorok közötti együttműködést is beépítette.

A projekt weboldalán megtalálható a mobilitási tanácsadó portfoliója infografikán, a kutatás háttérdokumentumai, valamint ötletek, használható és letölthető eszközök és jó példák, amiket a mobilitás folyamán jól hasznosíthatnak a szakembere.

komment

Címkék: tréning mobilitás interkulturalitás MoMo

süti beállítások módosítása