2014.04.20.

FOTEL – Fórum színházzal a korai iskolaelhagyás ellen

A projekt célja annak vizsgálata, hogy a fórum színház módszertanának használata a kritikus incidens módszer bevonásával milyen mértékben csökkenti a korai iskolaelhagyás kockázatát a 13-16 éves korosztály körében.

Az elmúlt években az Európai Uniónak a korai iskolaelhagyással (ESL), mint az egyik legjelentősebb társadalmi problémával kell szembenéznie. A problémában érintettek köre egyre nő. Ma az európai tagállamok diákjainak mintegy 14,4%-át érinti, különösen etnikai és nemzetiségi kisebbségek fiataljait, bevándorlókat és cigányokat.

A korai iskolaelhagyás okai összetettek. Annak érdekében, hogy hatékony megoldást találhassunk, hogy optimális megelőző intézkedéseket alakíthassunk ki, további kutatásra van szükség. A FOTEL projekt középpontjában a korai iskolaelhagyás okainak és mechanizmusainak felkutatása és vizsgálata áll.

fotel_kicsi.jpg

A projekt első időszakában az alábbi tevékenységeket valósítottuk meg:

Kutatás

A partnerszervezetek mind az öt országban befejezték a kutatási tevékenységet. A kutatási beszámolót az alábbi linken olvashatják el: Examining early school leaving factors in five European contexts

A partner szervezetek megbízást kaptak arra, hogy saját nemzeti környezetükben felmérjék a korai iskolaelhagyást befolyásoló faktorokat. Az országtanulmányok, melyek a kutatási beszámoló részét képezik, a korai iskolaelhagyás különböző aspektusait állítják középpontba, feltárják a helyi tényezőket, valamint megoldásokat javasolnak a probléma kezelésére. A partnerországok eredményei alapján összeállítottunk egy közös listát a korai iskolaelhagyás faktorairól.

Iskolai munka

Jelenleg a helyi iskolai partnerekkel dolgozunk a végső fórum színházi előadás létrehozásán.

További információ olvasható a Fórum színházról a weboldalunkon. Kérjük, keressenek bennünket, amennyiben még többet szeretnének megtudni a témáról, vagy ha szívesen megosztanák velünk tapasztalataikat.

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a közlemény a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.

komment

Címkék: oktatás színház művészet fórum színház ifjúsági programok FOTEL

süti beállítások módosítása