2016.08.05.

Mi a FaQ? – Kérdések és válaszok a népszavazásról

Tudta?

Magyarország kormánya október 2-án népszavazásra hívja az állampolgárokat.

Mi a népszavazás?

A népszavazás elvben a demokrácia egyik legfontosabb eszköze.  Fontos tudni azonban, hogy nem minden népszavazás szolgálja okvetlenül a demokrácia céljait. A Brexit szavazás másnapján a brit  Google keresőjében ezer számra tűnt fel a kérdés: Mi az a Brexit? Jobb lett volna előbb megkérdezni. És jobb lett volna, bizonyára mindenkinek jobb lett volna, egyértelmű igen-nem válaszok kicsikarása helyett megmagyarázni a szavazóknak, hogy bonyolult kérdések megválaszolása előtt néhány még bonyolultabb kérdést érdemes feltenni.  Az igen-nem válaszok megnyugtatóak, mert a világot egyértelmű fekete-fehér színekben festik le, mert a közösséget egyértelmű vesztes-nyertes  csoportokra osztják. Attól azonban, hogy megnyugtatóan fekete-fehér színekkel festjük le a világot, az még nem lesz kevésbé sokszínű és bonyolult. És a látszólagos nyertesek gyakran nem látják, mit is veszíthetnek. 

mi_a_faq_blog.png

Ráadásul, egy kétfelé húzó, szétszakadó társadalomban mindenki vesztes.

„Tudta…?” A kormány bevándorlás-, sőt bevándorló- és menekültellenes plakátkampányának ez a szlogenje.  A kérdés remek, hiszen oly sok mindent nem tudunk, vagy nem jól tudunk.  A kormányplakátok azonban nem választ adnak a jogos kérdésekre, hanem egyetlen dolgot mondanak sokszor sokféleképpen: „Magyarok, veszélyben vagytok! A kormányotok megvéd benneteket”.

Ki vagy mi jelenti a veszélyt? Mi ellen kell bennünket megvédeni? Mi a javasolt védekezés lényege és mi az ára? Miről is szavazunk? Ahhoz, hogy a kérdések mögötti kérdéseket is megértsük és meg tudjuk fogalmazni a saját válaszainkat, amelyeknek jó esetben a következményeit is megértjük, nem ártana tisztázni előbb néhány további alapkérdést.

 Az Artemisszió Alapítvány blogsorozata arra vállalkozik, hogy összegyűjtse a legalapvetőbb kérdéseket, amelyek megválaszolása nélkül aligha elvárható egy állampolgártól, hogy felelős módon szavazzon- vagy ne – október 2-án.

Kövesse a sorozatot az Artemisszió honlapján!  Minden héten új fontos kérdésekkel és tényszerű válaszokkal jelentkezünk!

komment

Címkék: migráció menekültek népszavazás 2016

süti beállítások módosítása