2016.04.05.

Lőparancs Törökörszágban

Ha igazak a hírek, amelyek a legutóbbi áldozatokról szólnak, itt már nem csupán véletlen, gondatlanságból elkövetett halál okozásáról beszélhetünk, hanem egy állam által, a nemzetközi megállapodások értelmében védelem alatt álló civilek ellen elkövetett fegyveres erőszakról.

hajo_1.jpg

Európa Déli és legszélső keleti határainál, a tengeren és a szárazföldön az elmúlt években sok ezer ember halt meg menekülés közben, miközben a biztonságot keresték. Az Európai Unió minden lehető módon igyekezett a menekültek tömeges befogadását megakadályozni, illetve megnehezíteni. A védekezésnek része a Frontex is, amely nem titkoltan egy katonai szervezet, és az európai határok védelme a feladata.  Azonban mindez ideig nem volt kormány vagy nemzetközi szervezet, amelyik vállalta volna, hogy a védekezést nyílt lőparanccsal teszi nyomatékosabbá.

Ha igazak a hírek, amelyek a legutóbbi áldozatokról szólnak, itt már nem csupán véletlen, gondatlanságból elkövetett halál okozásáról beszélhetünk, hanem a nemzetközi megállapodások értelmében védelem alatt álló civilek ellen elkövetett fegyveres erőszakról, amelyet egy, az Európai Unióval szövetséges ország követ el, annak a megállapodásnak a védelmében, amely a két térséget összeköti.

Törökországra a menekült válság már eddig is nagy terhet rótt (mintegy 200 - 250 ezer fő számára nyújt táborban elhelyezést és összesen nagyjából 2,5 millió menekültnek ad otthont). Az, hogy az újabb kihívás, amelyet a megállapodás bevezetése jelent, áttekinthetetlen és a menekültek számára életveszélyes helyzeteket teremt, nem lehet meglepetés sem az Európai Unió, sem semelyik országa számára.

A következményeket felmérve az Európai Uniónak késedelem nélkül felül kellene vizsgálni az ENSZ szerint is törvénytelen megállapodást és azonnali hatállyal felmondani azt!  Ez nem fog megtörténni az európai civil társadalom közös nyomásgyakorlása nélkül!

komment

Címkék: állásfoglalás migráció menekültek

süti beállítások módosítása