2015.11.14.

Első félidő, Berlin

Résztvevőink szeptemberben utaztak ki 14 hetes szakmai gyakorlatra Berlinbe. A 4 résztvevő 3 különböző iskolából jött, és 3 szakmát képvisel: egy ápolónő, egy cukrász, és két asztalos van köztük. Különböző háttérrel, elvárásokkal, tapasztalattal rendelkeznek, és most mégis egy programban, egy közös házban, egy csapatban vannak, Berlinben. Berlinben az élet szép, de közben kihívások is akadnak bőven.

nemetesek.jpg

Mert nem könnyű nagyon különböző emberekkel együtt lakni, nem minden asztalosműhelyben mérik ki ugyanúgy az anyagot, és nem minden főnök humorán lehet nevetni (ha egyáltalán értjük). Viszont Berlin izgalmas hely, finom a döner és a sör, sokfélék az emberek, akik ráadásul lazák és kedvesek (mondják a résztvevők). Könnyű beolvadni, viszont nem könnyű kitűnni. Szakmailag is nagyon igyekezni kell – több fiatal is visszajönne később munkát is vállalni, de a német nyelv és a kapcsolatok a beugró egy esetleges későbbi (akár ideiglenes) németországi élethez, munkához. A résztvevőknek ez jó alkalom kipróbálni magukat külföldön, és reálisan látni a lehetőségeiket.

pic4.jpg

A munkahelyeken általában meg vannak elégedve a magyar gyakornokokkal, ahogy ők is a kinti élettel, a munkahelyekkel, a feladatokkal. Márk a praliné pop és a cake pop gyártásával foglalatoskodik, Brigitta egy háziorvos mellett asszisztens (és fogadja a lengyel, magyar, arab, német betegeket), Márk és András nagyrészt ablakokat és ajtókat gyárt és újít fel két különböző asztalosműhelyben. A program fele még hátra van, a résztvevők december végén jönnek haza.

pic2_1.jpg

A német partner szervezetünk az Oase Berlin e.V. A program az Erasmus+ támogatásával valósul meg.

pic1_1.jpg

pic3_1.jpg

Ha szeretnéd, hogy még több ember szerezzen interkulturális élményeket, támogasd az Artemissziót!

komment

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

süti beállítások módosítása