2015.11.10.

Szakmai gyakorlati hely: Spanyolország

Magyarország szakiskoláinak öt szerencsés tanulója ebben a félévben szakmai gyakorlatát nem egyéb helyen, mint Andalúzia hegyei között, Granada városában végzi. Az Artemisszió Alapítvány által szervezett program eredménye képen Granadában egy asztalosműhely, egy cukrászat, egy fodrászat, egy hotel és egy étterem is azzal büszkélkedhet, hogy magyar gyakornok segíti a munkájukat.

Berci asztalosként bútorokat rak össze, fiókokat gyárt, és sok külső beszerelések révén járja a várost nap mint nap, lassan magába szívva, hogy Spanyolországban hogyan végzik ezt a mesterséget. Szabadidejében pedig gitárosként próbálja elsajátítani a spanyol ritmusokat, ami a Flamenco fővárosában nem is egy lehetetlen feladat.

1berci.jpg

Niki egy fodrászüzletben dolgozik, ahol sok tanuló fodrász van, akik a bátrabb klienseken és egymáson tanulják szakmájukat. Niki szerint Spanyolországban mindent másképp, más technikákkal csinálnak, mint otthon, így van mivel gazdagítani az eszköztárát. Lassan a kollégákkal is jó kapcsolatok alakulnak ki, és a Google fordító – néhány kellemetlen kivételtől eltekintve – a nyelvi nehézségeket is megoldja.

2niki.jpg

Anett pincérnőként dolgozik egy hotel éttermében, fő feladata a reggeliztetés. Már az első héten, amikor látták rajta, hogy talpraesett és gyakorlott a szakmájában, rá is bízták ezt a feladatkörért, ami kezdetben nagy kihívás volt, de Anett hamar beletanult és most már rutinosan csinálja.

3anett.JPG

Nóra egy elegáns hotelben dolgozik recepciósként. Mivel könnyen kommunikál angolul a főleg Amerikából érkező turistákkal, nagy segítséget jelent a szállodában. Mivel eddig utazási irodában gyakorolta turisztikai szervezői szakmáját, most a szakmájának egy másik színterén is kipróbálhatja magát.

4nora.jpg

Krisztián pedig egy cukrászatban dolgozik, édességeket, sütiket, pékárúkat süt és díszít. A kis pékség személyzete látszik, hogy szeretettel befogadta őt, és jól megy a közös munka, a szakmai feladatok mellett sok nevetésre is marad idő.

5krisztian.jpg

Összességében a kis csapat nem csak a munkaidejét próbálja kiélvezni, hanem a spanyol bulikat, ünnepeket és a mindennapokat is. Nemrég jártak négy hónapos kintlétük felénél, csak így tovább.

Szabó Márton

komment

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

süti beállítások módosítása