2015.10.03.

Test, kultúra, társadalom - tréning Lisszabonban

Csáky Erzsi, az Artemisszió Alapítvány munkatársa a Test, kultúra, társadalom c. mobilitási projektnek köszönhetően egy, a kulturális mediációról, mint a hátrányos helyzetű fiatalok bevonásának lehetséges eszközéről szóló tréningen vett részt 2015. június 15 és 17 között Lisszabonban.

lisszabon.JPG

A képzés hátrányos helyzetű fiatalok és fiatal felnőttek kulturális és művészeti intézményekbe való bevonásának lehetőségeit vette számba, olyan, korlátozott lehetőségekkel rendelkező fiatalokból kiindulva, akik általában nem látogatják ezeket az intézményeket. Célunk az volt, hogy feltárjuk, a művészetet és kultúrát közvetítő intézmények milyen eszközökkel tudják vonzóvá tenni kiállításaikat és tevékenységeiket, valamint, hogy az egymásnak bemutatott jó gyakorlatokat véleményezzük és a jövőben saját munkánkhoz adaptálni tudjuk.

A tréning egyes elemei a művészet, a migráció és a kulturális sokszínűség témáit járták körül, a három nap során megismert módszerek a fiatalokkal való közös gondolkodás és párbeszéd lehetőségét segítették elő.

Az első napon a házigazda szerepét betöltő portugál szervezet /REDE/ egy városi sétára invitált meg minket Lisszabon Mouraria nevű színes és izgalmas városrészébe, mely a város szívében található, és a sokféle országból jött, különböző vallású és hátterű bevándorlók nyüzsgő színtere. Meglepetésemre a sétát egy sok éve Lisszabonban élő magyar emigráns vezette, aki abszolút személyes élményeit fűzte bele a túrába: korábban papírok nélküli migránsként élt és dolgozott itt. A túra az ő életének ilyen, saját kötődésű helyszínein át vezetett, de egy társadalomtörténeti képet is bemutatott, mely az eredetileg fizikus végzettségű túravezetőnk történelem és vallás iránti lelkesedésén alapult. Ez ugyanis a Migrantour nevű projekt filozófiája: a több európai városban működő kezdeményezés bevándorlók saját élményein és ismeretein keresztül mutat be egy-egy kerületet vagy városrészt, az egyedi élmény mellett így nyújtva személyes betekintést is egy helyi migráns életébe, a migráció témáját közelebb hozva az érdeklődőkhöz. A túravezetők felkészítését és munkáját mentorok segítik. A kezdeményezésről bővebb infó itt: http://www.mygrantour.org/en/

Ezt követően a többi résztvevő szervezet módszereit ismerhettük meg és próbálhattuk ki: az osztrák Stand 129 szervezet a közösségi videózás alapjaiba vezetett be minket, a francia Elan Interculturel a kreatív írást és történetmesélést mutatta be. A finn Helsinki Art Museum a köztéri szobrokhoz való viszonyunkra kérdezett rá, a madridi Complutense Egyetem pedig képzőművészeti alkotásokat értelmezett és gondolt újra velünk.

A megtanult módszerek nemcsak azért hasznosak, mert friss szemléletet képviselve jelentenek hozzáadott értéket, hanem mert saját magunk is élveztük a gyakorlatokat, ezért azt gondoljuk, a különféle csoportjaink tagjai is hasonlóképpen éreznek majd. A képzés során tanultakat a Divercity projekt keretében megvalósuló múzeumi tréningen kamatoztatjuk hamarosan.

 Csáky Erzsébet

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

erasmus_kicsi.jpg

komment

Címkék: beszámoló művészet tréning Test kultúra társadalom

süti beállítások módosítása