2015.07.04.

Hangok, ízek Padovából

Külföldi gyakorlati idejük felénél járnak azok a szakiskolás fiatalok, akik elnyerték az Erasmus + Program pályázatát. Az öt főből álló, padovai életet élő szakmai gyakorlatos csapatot meglátogattuk június elején. Padovában dolgoznak pincérként, szakácsként illetve asztalosként.  Igazi olasz utcában, tetőteraszos lakásban együttlaknak olaszokkal, két bolyban megosztva.

padova.jpg

Az otthoni ráhangoló tábor és a kinti két hét nyelvi felkészítő után, már saját lábukon megálló csapatot találtunk. Helyettünk rendeltek, elvittek kedvenc fagyizóhoz, pizzáshoz, kebaboshoz, akciós kedvenc bejáratott boltjukba. Egy este nagy előkészületekkel, komplett grill partival vártak.  Belecsöppentünk az ő életükbe és mi is hozzátehettünk ahhoz. Esti belváros macskaköves utcáin ücsörgéssel a cirkusz fesztiválon, koncerttel a városfalnál. Másnap Velencét jártuk keresztül és kasul, a kinti kapcsolattartó lelkes, lendületes körbevezetésével, délután pedig komppal átkeltünk egy szigetre és a tengerben is úsztunk.

padova2.jpg

Nyelvben megértetik magukat és egyre többet kezdeményeznek beszélgetést akár a munkahelyen, akár ismeretlenekkel az utcán. Munkahelyükre is elkísértük őket, ahol a szakemberek egytől-egyig elégedettek velük, megbízhatóan megállják helyüket és a hasznosak a cég számára. Saját elmesélésük alapján szakmai fejlődésük terén pedig, új szokásokat, gépeket, ízeket, fűszereket, emberhez illetve munkához való hozzáállást, stb. tapasztalnak meg.

Még további tervekkel állnak az ott létük fennmaradó időszaka elé, mind szakmai, kulturális és nyelvi fejlődésben.

komment

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

süti beállítások módosítása