2015.06.19.

Klímareggeliztünk – beszámoló

2015. június 9-én és 10-én, az Artemisszió Alapítvány szervezésében és egy-egy gimnázumi osztály (Sashegyi Arany János Gimnázium, 9., illetve 10. osztályos diákok) részvételével került megrendezésre az Európa Pontban a „Klíma/reggeli“ címet viselő négyórás workshop. A program a Fejlesztés Európai Éve alkalmából, a HAND Szövetséggel együttműködve valósult meg, amelynek során az igazságosságról és a fenntarthatóságról tanulhatnak reggelizés közben a középiskolások.

A klímareggeli egy olyan műhelymunka 15-16 éves fiataloknak, ami az ételekről szól, amik az asztalunkra kerülnek, azok történetét vizsgálja meg közelebbről. Bár enni mindenki szeret és az étkezés mindennapi életünk szerves része, általában mégsem gondolkozunk el azon, hogy honnan jön az étel amit épp eszünk, milyen áron kerül az asztalunkra.

Ezeket a kérdésfelvetéseket igyekszik megvilágítani a programon résztvevő diákok számára a klímareggeli. A reggeli után ugyanis az elfogyasztott ételekről és italokról beszélgettünk több szempont (például szezonalitás, művelési típus, csomagolási mód, feldolgozottság) alapján. Megnéztük, mi a különbség a termékek között, honnan jöttek, milyen utat jártak be és termelésük vagy fogyasztásuk milyen hatással van ránk, a környezetünkre vagy tőlünk távol élő emberekre. Kiderült, hogy mindig van lehetőségünk dönteni: egy reggeli összeállítása során is olyan, fontos választásokat tehetünk, amelyek befolyásolhatják a klímaváltozást.

A workshop második felének fő témája is alapvetően annak vizsgálata volt, hogy a fogyasztás, illetve a termelés hogyan függ össze a globális problémákkal. Ennek során a diákok kisebb csoportokra oszlottak és több állomáson kellett végigmenniük, ahol különböző kérdéseket és feladatokat kaptak. Néztek kisfilmet az eldobott műanyag palackok és a génmódosított szójatermesztés által okozott problémákról, hajtogattak tetra pak dobozt, egy térképen végigkövették a kakaó és a banán útját a világban és receptet írtak idényjellegű zöldségek felhasználásával.

A reggeli talán jó alkalom volt arra, hogy a fiatalok rájöjjenek, a választásaikkal mennyi mindent tudnak befolyásolni. Akár azzal, hogy piacon vásárolnak, akár azzal, hogy helyi termékeket fogyasztanak vagy azzal, hogy nem esznek minden nap húst. Ilyen egyszerű dolgokkal, akár egy 15-16 éves diák is hatást tud gyakorolni ezekre a kérdésekre - reméljük, hogy fognak is.

Popper Viktória

komment

Címkék: videó globális nevelés nemzetközi fejlesztés Európai Fejlesztés Éve

süti beállítások módosítása