2015.04.23.

Migráció és a Fenntartható Fejlesztési Célok

2015. szeptember 25. és 27. között az ENSZ Közgyűlése el fogja fogadni a Fenntartható Fejlesztési Célok új keretrendszerét és célkitűzéseit, amelyek majd az ebben az évben lejáró 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDG) fogják helyettesíteni.

Az új szakpolitikai keretrendszer már nem csak a fejlődő országokkal foglalkozik, egyetemes céljai vonatkoznak az összes államra és a Föld teljes lakosságára, amely magában foglalja a jelenleg hivatalosan számon tartott 232 millió migránst. A nagyratörő és inspiráló keretrendszer olyan problémákkal kíván szembenézni, mint a szegénységet kiváltó okok, az emberi jogi visszaélések, a kirekesztés, az egyenlőtlenség és a kiszolgáltatottság.

Milyen lesz az új keretrendszer a jelenlegi Millenniumi Fejlesztési Célokhoz képest? Mit fog ez jelenteni a szegény és sérülékeny embereknek a világ minden részén? És milyen hatással lesz ez a migrációra, és a migránsokra? Hogyan tudja majd biztosítani az emberi fejlődést és az emberi jogok védelmét valóban mindenki számára?

MINDEZ RAJTAD IS MÚLHAT!

Tájékozódj!

nemzetk.jpg

Miért számít a migráció a fejlődés szempontjából?

* A migráció nem elhanyagolható részletkérdés a Föld lakossága szempontjából. Ha a migránsok országot alkotnának, az a népességét tekintve az Amerikai Egyesült Államok után a 4. ország lenne.

* A regisztrált migránsokon túl becslések szerint ma egymilliárd ember él és dolgozik a születési helyétől távol. Ez kétszer annyi, mint az Európai Unió teljes lakossága.

* A migráció gazdaságélénkítő hatása óriási: a migránsok új lakóhelyükön dolgoznak, vállalkoznak, adóznak, új munkahelyeket biztosítanak, fogyasztanak. A migránsok közel fél trillió dollárt utalnak a családjaiknak és otthoni közösségeiknek évente, ami több mint a fejlett országok hivatalos fejlesztési hozzájárulásának háromszorosa. A migránsok szintén nagy összeget költenek és takarítanak meg a tartózkodási országukban is.

* Az emberi jogok és a sokféleség tisztelete nem csupán a kisebbségeknek adnak védelmet, de visszahatnak az egész társadalom önképére, az emberek egymáshoz való viszonyára, az együttműködési képességükre. A nyitottság és a fejlődés képessége mindig is együtt jártak az emberi civilizációk történetében.

* Világ-falu: Ma már senki sem gondolhatja komolyan, hogy a világ többi részétől elzárva élhet. A szegény és gazdag országok problémáinak gyökerei gyakran közösek. Ezt fejezik ki az új Fejlesztési célok, amelyek már nem csak a szegény országokra koncentrálnak, hanem a világ népességére. Ahhoz, hogy az új célok valóban egyetemesek legyenek, nem hagyhatják figyelmen kívül a migránsok hatalmas népességét!

Mit tesznek a civilek?

2014 júniusa óta 309 civil szervezet és nemzetközi hálózat írta alá a „Stockholmi Napirend a migránsok és migráció kérdéseinek beépítésére a 2015 utáni globális és nemzeti fejlesztési célokba” elnevezésű dokumentumot.

A Stockholm Napirend a Migráció és Fejlődés Globális Fórumon (GFMD) született meg Svédországban 2014-ben. A dokumentum 9 migrációval kapcsolatos célt és 21 célkitűzést sorol fel. Ezek a célok hozzájárulnak azon államok fejlődéséhez, amelyekből a migránsok származnak, és amelyekben élnek.

A Stockholmi Napirend és az ENSZ

2012 júniusában számos kormány és egyéb résztvevő az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó konferenciáján (Rio+20) elhatározta, hogy létrehozza az ENSZ Közgyűlés Nyílt Munkacsoportját (OWG), azért, hogy megszervezze a folyamatot, amelynek keretében elfogadhatják az MDG-ket helyettesítő új célokat. 2014 júliusában a Nyílt Munkacsoport bemutatta az ajánlott 17 célját és 169 célkitűzését.

Amíg nem válnak hivatalossá, a célok még alakíthatóak!

Január és szeptember között a kormányok tárgyalnak a célokról. Az ENSZ Közgyűlése szeptember 25. és 27. között New Yorkban egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó csúcstalálkozó keretében fogja elfogadni a végleges célokat és célkitűzéseket az elkövetkező 15 évre.

A Stockholmi Napirend Aláíróinak az a céljuk, hogy a véglegesen elfogadott célok és célkitűzések közé minél több, a migránsok jogait és életfeltételeit javító cél kerüljön be.

Az ENSZ főtitkár (Ban Ki Mun) is aktívan támogatja a Stockholmi Napirendet a Nyílt Munkacsoport keretében. Ezért számos ajánlás és állásfoglalás jelent meg a Nyílt Munkacsoport végső dokumentumában.

Az ENSZ Nyílt Munkacsoportja által támogatott célkitűzések a migráció vonatkozásában:

* Célkitűzés 4.b magában foglalja a fejlődő országokba érkező ösztöndíjak számának növelését, beleértve a felsőoktatás támogatását

* Célkitűzés 5.2 a nők és lányok helyzetének védelmét célozza, illetve az emberkereskedelemmel és kizsákmányolással szembeni védelmet

* Célkitűzés 8.8 szorgalmazza a munkavállalók jogainak biztosítását, beleértve a migráns munkavállalókat is

* Célkitűzés 10.7 felhívja a figyelmet a rendszeres, biztonságos, szabályozott és felelősségteljes migráció fontosságára

* Célkitűzés 10-10c az átutalással kapcsolatos tranzakciós díjak csökkentését indítványozza.

* Célkitűzés 16.2 felhívja a figyelmet a gyerekkereskedelem elleni harc fontosságára.

Miért fontos év 2015?

Ez az év döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e beépíteni a migrációval kapcsolatos célokat a Fenntartható Fejlesztési Célok 2015 utáni keretrendszerébe. Minden hónapban post-2015-ös tárgyalási ülésszakokat tartanak az ENSZ-ben New Yorkban. A tárgyalás sorozat szeptember 28 és 30 között ér véget, az ENSZ Közgyűléssel, ahol a véglegesített célrendszert bemutatják.

Ezek a tárgyalások egybeesnek a folyamatban lévő fejlesztési finanszírozással foglalkozó tárgyalások végével, amelyet az Addisz-Abebai konferencia fog zárni július 13-16 között. Ez a csúcstalálkozó fogja megvitatni a végrehajtás értelmezéseit és a fejlesztési programok és szakpolitikák finanszírozását.

Mit tehetsz Te?

Január és július között sok mindent lehet és kell tenni azért, hogy a migrációval kapcsolatos alapelvek bekerülhessenek az új Fenntartható Fejlesztési Célok (SDG) keretrendszerbe.

A Te kormányod is az SDG tárgyalások részese. Hass a képviselőidre! Oszd meg a lehető legtöbb helyen a folyamatról és annak tétjeiről szóló híreket!

A 193 ENSZ tagállam közül 70 részt vesz a Nyílt Munkacsoport munkájában, és közülük körülbelül 30 kijelentette, hogy támogatja a napirendet. Támogasd a szövetségeseinket!

Az új SDG keretrendszert nemzeti szinten is végre kell majd hajtani. Jogod van megkérdezni a politikusokat, hogyan tervezi ezt a kormány, és milyen változtatásokra van szükség ehhez a nemzeti szintű szakpolitikákban!

Csatlakozz a MADE munkacsoporthoz a Migráció és Fejlődés Globális Kormányzása programba, amely koordinálja a lobbi tevékenységet, és friss adatokkal szolgál a kormányok helyzetéről.

Mostanra 312 civil szervezet és hálózat írta alá a fentebb említett Stockholmi Napirendet világszerte. Az Artemisszió aláírta! Ha szervezeted támogatja a céljainkat, javasold, hogy lépjen az aláírók közé! Aláírási szándékodat írd meg az info@madenetwork.org címre

Több információra lenne szükséged?

Részletesebb információért kérlek, hogy látogasd meg a MADE hálózat oldalát (www.madenetwork.org), vagy írj az info@artemisszio.com email címre.

Fotó: Eichner Hanna

komment

Címkék: migráció nemzetközi fejlesztés

süti beállítások módosítása