2015.02.10.

Mentorképzés a Work/Place programban

Január 9-10-11-én tartottuk a Work/Place program második mentorképzését. A januárban belépő új résztvevőink mellé készítettük fel a 3 nap során jövőbeli mentoraikat. A képzésről Kiss Gergő írt beszámolót, a fotót Ambrine Essatte készítette.

"Két éve figyeltem fel először az Artemisszió Alapítvány migránsokkal kapcsolatos programjaira, s azóta is kiemelt figyelemmel követem az Artemisszió tevékenységét. Rendkívül megörültem, hogy beválasztottak Work/Place Integrációs Programon keretein belül megtartott januári mentorképzésre.

work_kicsi.jpg

A Work/Place Program célja a hazánkba érkező Európai Unión kívüli bevándorlóknak olyan szolgáltatásokat kínálni, mely megkönnyíti számukra a magyar társadalomba való beilleszkedést: bevándorlókra szakosodott szociális munkás, magyar nyelvórák, munkaerő piaci tanácsadás illetve mentor szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ennek a komplex programnak az egyik fontos eleme a mentor program, mely önkéntes mentorokat biztosít a migránsok részére.

A program októberben kezdődött és május végén fejeződik be. A januári már a második mentorképzés ebben a projektben, így különösen izgalmas, hogy egy hónapok óta futó integrációs program második hullámában csatlakozunk be mentorként február elejétől.

Várakozásaink szerint a háromnapos képzés a mentori feladat várható kihívásaira készített fel Bennünket, a 15 mentor jelöltet, rendkívül családias légkörben. A feladatra való felkészítésen kívül a képzés jóval többet kínált számunkra. A nem formális tanulás színes eszköztárával fedeztük fel, hogy mi mindent rejthet magában egy mentor és bevándorló mentorált közötti kapcsolat a mentor szempontjából. Aktív figyelmet megkívánó, egyenrangú partneri- és bizalmi viszony? Empátiára épülő beszélgetések sorozata? Védőhálót nyújtó baráti támogatás krízis esetén? Megakadt egyén katalizátorát beindító segítő szerepvállalás? Az imént felsoroltakon kívül még mi mindent rejt magában?! Hiszek abban, hogy minden egyes mentor-mentorált kapcsolat egy találkozás, melynek az őszinte kommunikáció lehet a kiinduló pontja és legstabilabb eleme."

2015. február 2.                                                                       Kiss Gergő

logo_eu_jelmondat_eia_projekt_color.jpg

komment

Címkék: migráció mentorálás WorkPlace

süti beállítások módosítása