2014.12.18.

ARTES nemzetközi konferencia

Az ARTES közösség célja, hogy olyan művészeti módszereket terjesszen szélesebb körben, melyek sikeresek voltak az oktatásban vagy a társadalom nehezebb helyzetű csoportjainak segítettek a bevonódásban. November 14-15-én egy nemzetközi konferencia keretében osztották meg szakemberek a világ minden tájáról tapasztalataikat, véleményüket és konkrét példákat különböző folyamatokról, projektekről, melyek eszköze valamilyen művészeti módszer volt, legyen az zene hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában vagy kreatív irodalmi foglalkozások egy börtönben.

arteskonf.jpg

Az első napon az elméleté volt a főszerep, a sort François Matarasso közösségi művészet specialista nyitotta meg, aki a művészet alapvető fontosságáról beszélt. „Hogyan készítheti fel a tanulókat fel egy merev, standarizált oktatási rendszer egy komplex, állandóan változó és nem kiszámítható társadalmi és munkakörnyezetre? A művészet nem tudja azokat a feszültségeket feloldani, melyeket a bizonytalanság okoz a világ gyors ütemű változása miatt. De biztonságos teret hozhat létre ezeknek a jelenségeknek az egyéni és közösségi feltárására – és nem csak ezeknek a jelenségeknek a megismerésére, hanem mindazoknak a bizonytalanságoknak a vizsgálatára, amit az emberi kaland során a fejlődő, tanuló lényként megtapasztalunk.”

A második nap a gyakorlati megközelítés jegyében zajlott, délelőtt és délután is workshopokon vehettek részt az érdeklődők, belekóstolva a különböző kreatív módszertanokba, a történetmeséléstől kezdve a bibliodrámán át a zenehallgatásig. Az Artemisszió Alapítvány munkatársa, Végh Panni Benedek György közreműködésével a fórum színház módszertanáról tartott interaktív demonstrációt.

A nemzetközi tapasztalat megosztás tehát megtörtént, de a bekapcsolódási lehetőség korántsem ért véget!

2015. év első felében tervezünk Budapesten és igény szerint vidéken egy napos műhelymunkákat szervezni, ahol a résztvevők ízelítőt kaphatnak olyan művészeti technikákból, amik a közösség platformján részletesen ismertetünk, így a résztvevők azokat könnyen alkalmazhatják saját közösségeikben, célcsoportjukkal a jövőben.

Bármilyen további részletért Végh Pannihoz érdemes fordulni az anna.vegh@artemisszio.hu email címen!

komment

Címkék: konferencia beszámoló színház művészet fórum színház Artes

süti beállítások módosítása