2014.06.17.

Interkulturális kompetenciafejlesztő képzések

Az interkulturális kifejezéshez kapcsolódó fogalmakat, mint például az interkulturális találkozás, az interkulturális konfliktus vagy az interkulturális készségek, jellemzően különböző földrészek vagy országok tagjai közötti interakciókkal és az ezekhez kapcsolódó kompetenciákkal társítjuk. Holott valójában a szomszédainkkal, a kollégáinkkal és a barátainkkal való érintkezések is interkulturális találkozások, hiszen a másik személy vagy csoport nem rendelkezhet éppen ugyanolyan kulturális háttérrel, mint mi, még akkor sem, ha nincs nagy társadalmi és fizikai távolság életünk színterei között. Természetesen a kulturális háttér nem határozza meg automatikusan és egysíkúan az identitásunkat; a rendelkezésre álló kulturális mintákból mindannyian egyéni módon kombináljuk tudattalan választásainkat.

interk_kép.jpg

Az interkulturális kompetencia képesség arra, hogy a kulturális sokféleségből előnyt kovácsoljunk magunk és mások számára, továbbá arra, hogy sikeresen tudjunk részt venni az interkulturális kommunikációs helyzetekben. Mint minden képesség, az interkulturális kompetencia is fejleszthető, segítségével az interkulturális találkozásokat valódi tanulási helyzetekké alakíthatjuk. Az Artemisszió Alapítvány interkulturális képzései éppen ehhez kívánnak segítséget nyújtani.

Alapítványunk 1998 óta rendszeresen szervez interkulturális képzéseket, melyek tapasztalatait folyamatosan hasznosítjuk a tartalom bővítése és a képzések rendre megújított, illetve módosított akkreditációja során. Külön képzéseket szervezünk az oktatásban, a szociális területen, az egészségügyben, az államigazgatásban és a közigazgatási területen dolgozó szakemberek, valamint speciálisan az Alapítvány programjaiban résztvevők számára is.

Képzéseink alapját a nem formális nevelés módszertana és a saját tapasztalaton alapuló tanulás alkotja, melyet elméleti háttér megalapozásával egészítünk ki. A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a francia szociálpszichológus, Margalit Cohen-Emerique három lépcsős modelljét, mely a decentráció, a másik referenciakeretének feltérképezése és a negociáció (tárgyalás és mediáció) lépésein keresztül segíti a kulturális különbözőségeken alapuló konfliktusok könnyebb megértését, a sokszínűségből fakadó lehetőségek felismerését és hasznosítását.

Akkreditált interkulturális képzéseink 3*2, összesen 6 napig tartanak. Külső megrendelések keretében tartott képzéseinknél óraszámot előzetes egyeztetés alapján a megrendelő igényeihez és lehetőségeihez szabjuk. Az ideális csoportlétszám 12-20 fő.

Kapcsolattartó: Németh Andrea

E-mail: andrea.nemeth@artemisszio.hu

Vezetékes telefon: +36 1 413 6517

Mobil telefon: +36 70 420 7362

komment

Címkék: tréning interkulturalitás interkulturális képzés

süti beállítások módosítása