2014.05.03.

Civilek a rasszizmus ellen

Az Artemisszió Alapítvány 26 másik civil szervezettel közösen kiáll a dr. Mucsi Erika bíró által 2014. március 24-én hozott ítélet ellen, amely súlyosan előítéletes és a cigány közösségeket sértő megállapításokat tartalmaz. A civilekkel együtt az Artemisszió azt kéri Dr. Baur Pétertől, a Gyulai Törvényszék elnökétől, hogy indítson soron kívüli értékelést megalapozó vizsgálatot dr. Mucsi Erika bíró alkalmatlanságának megállapítására.

racism_kicsi.jpg

Emellett azt is kérjük, hogy amennyiben a Szegedi Ítélőtábla új eljárásra kötelezi az I. fokon eljáró bíróságot, az ügyet semmiképpen ne dr. Mucsi Erika bíró tárgyalja újra. Levelünket eljuttattuk az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Dr. Handó Tündének is, azt várva, hogy feladatkörében mindent megtesz annak érdekében, ne születhessenek Magyarországon az alkotmányosság és az emberi jogok eszméjével ellentétes, részrehajló ítéletek, a nyíltan kirekesztő bírói megnyilatkozás pedig ne maradhasson következmények nélkül. A levelet ezen kívül eljuttattuk Dr. Schön Ferencnek, az Országos Bírói Etikai Tanács elnökének és Dr. Mucsi Erika bírónak.

A Gyulai Törvényszék, dr. Mucsi Erika bíró által hozott súlyosan előítéletes, a cigány közösségeket sértő, 2014. március 24. napján kelt, 12.P.20.045/2013/47. számú ítéletével szemben az alábbi szervezetek tiltakozásukat fejezték ki az ítélet sajtóban való megjelenésének másnapján: Roma Polgári Tömörülés, Fővárosi Cigány Önkormányzat, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Helsinki Bizottság, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, Eötvös Károly Intézet.

A tiltakozó jogvédő szervezetek szerint az ítélet indoklásából „nemcsak az derül ki, hogy a bíró mennyire egyoldalúan mérlegelte a rendelkezésre álló bizonyítékokat, hanem az is, hogy mi a véleménye roma honfitársainkról és a „cigánybűnözés” jelszavával fellépő gyűlöletcsoportokról. A Szebb Jövőért Egyesület  retorikáját értelmező indokolásból nyilvánvalóan következik az, hogy a bíró alapvetően egyetért e nézetekkel, hiszen mentegeti, legitimálja ezeket.”

Az elsőfokú ítélet indoklásának áttanulmányozását követően arra az álláspontra helyezkedünk, hogy a kritikát megfogalmazók felháborodását teljes mértékben osztjuk, érveikkel egyetértünk. „A cigányság nem deviáns életforma!” Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a bíró a szélsőséges, az országban élő kisebbségekkel szemben nyíltan előítéletes és gyűlöletkeltő szervezetet mentegesse, a roma közösségekkel szemben tanúsított megfélemlítő magatartást bagatellizálja és védelmébe vegye. Felháborítónak tartjuk, hogy a cigány emberekre nézvést negatív tartalmú, előítéletes és a cigányságot a deviáns viselkedéssel azonosító, rasszista megállapításokat tegyen.

Budapest, 2014-04-30

Szécsi Magdolna, Amari Kris Cigány Szervezet
Jeney Orsolya, Amnesty International Magyarország
Szántó Diána, Artemisszió Alapítvány
Nun András, Autonómia Alapítvány
Gosztonyi Géza, Budapesti Szociális Forrásközpont
Csóka Sándor, Civil Összefogás Egymásért Egyesület
Mohácsi Erzsébet, Ujlaky András Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF)
Robert Kushen, Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC)
Barna Zsuzsa, Európai Romákért Egyesület - Ónod
Lakatos Krisztián, Fejér Megyei Roma Reintegrációs Információs és Tanácsadó Egyesület
Darvas Ágnes, Gyerekesély Közhasznú Egyesület
Mocsonaki László, Háttér Társaság
Setét Jenő, Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat
Gulyás Márton, Krétakör
Erdélyi Tea, Labrisz Leszbikus Egyesület
Juhász Borbála, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
László Johanna Magyar Szegénységellenes Hálózat
Szőrös Irén, Mozaik Egyesület
Berki Judit, Szomora Szilárd,  Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége
Oláh József, Pest Megyei Roma Szervezet
Szőke Judit, Polgár Alapítvány
Váradi Béla, Roma Magyar Baráti Társaság - Ózd
Mészáros Attila, Roma Mátrix Program
Daróczi Gábor, Romaversitas Alapítvány
Farkas Zsuzsa, Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványa

A tiltakozó szervezetek mélységes megütközésében és felháborodásában osztozva, Dr. Kaltenbach Jenő PhD nyug. tanszékvezető egyetemi docens, volt kisebbségi ombudsman Kállai Ernő társadalomkutató, volt kisebbségi ombudsman

 

komment

Címkék: rasszizmus cigányság

süti beállítások módosítása