2014.04.20.

Elindult az Észak – Dél kapcsolat elnevezésű projekt!

Az Artemisszió Alapítvány koordinálja Magyarországon azt a 2013-ban induló Észak-Dél Kapcsolat elnevezésű programot, melyet az Európai Bizottság EuropeAid alprogramja támogat. A programban tizenhat európai (magyar, bolgár, dán, szlovén) és tizenhat afrikai iskola (Sierra Leone, Ghána, Kenya) tanulói és pedagógusai vesznek részt. A kiválasztott négy magyar iskola egy-egy sierra-leone-i iskolával működik együtt. Az induló projekt fő célja a globális szemléletformálás, a globális felelősségvállalásra nevelés. A globális nevelés célja, hogy segítsen a fiataloknak szerepük és felelősségük felismerése által a globális közösség aktív tagjaivá válni.

északdél.png

A részt vevő európai és afrikai iskolák között iskolai partnerség valósul meg a program során. Az egymással együttműködő iskolák egy közös tantárgyközi projektet valósítanak meg a globális felelősségvállalásra nevelés témakörében, azon belül is a Milleneumi Fejlesztési Célok (MFC) egyikére fókuszálva. Reményeink szerint a közös munka során a részvevő diákok nyitott gondolkodásra, kritikus szemléletre és globális szolidaritásra tesznek szert, valamint megértik a világ globális működését.

Úgy hisszük, hogy a gyerekek és tanárok közti valós és interaktív kapcsolat, valamint a közvetlen tapasztalatok szerzése a legjobb eszközök a tudatos szemléletformálásra. Azáltal, hogy két kontinens, különböző gazdasági, kulturális és politikai környezetben élő diákjai és pedagógusai működnek majd együtt, empirikus úton tapasztalhatják meg például az Észak és Dél, város és vidék közti lényeges különbségeket. Ez a kapcsolat segítheti a résztvevők globális szemléletének kialakulását, valamint lehetővé teheti, hogy a tanulók az életkörülményeiket és a problémáikat a nagyvilág kontextusában közelíthessék meg.

A program keretében a résztvevő pedagógusok egy háromnapos felkészítő képzésen vesznek részt, majd a nyár folyamán egy-egy pedagógus Sierra Leonéba látogat, ahol a magyar pedagógustársakkal közösen megismerkednek a sierra leone-i iskolai rendszerrel, tanmenettel és a helyi körülményekkel, kihívásokkal. A következő tanévben a magyar és sierra leone-i partneriskolák közösen valósítják meg az előre kiválasztott globális nevelési projektjüket, melyet a projekt zárásakor, 2014 őszén egy fotókiállítás keretén belül mutatnak majd be itthon. A programban résztvevő európai iskolák tanárai és diákjai 2014 nyarán egy szlovéniai nyári táborban személyesen is megismerkedhetnek egymással. Az Észak-Dél projekt végén, Sierra Leone-ből érkeznek afrikai kollégák a magyar pedagógusokhoz, akik két hetet töltenek majd Magyarországon, bekapcsolódnak az iskolai mindennapokba és aktívan közreműködnek a projekt-záró fotókiállításhoz kapcsolódó rendezvényeken.

Partnerek:

O3V (Dánia)

http://www.o3v.dk/

Global School Partnerships Denmark (Dánia)

http://www.globaleskolepartnerskaber.dk/

Center for Inclusive Education (Bulgária)

www.cie-bg.eu

Voluntariat (Szlovénia)

http://www.zavod-voluntariat.si/

Projekt weboldala:

www.globalschoolsconnect.com

Referenciaszám:

Lot 1 Application 83 – Contract No. DCI NSA-ED/2012/281-370

A projektet az Európai Unió és a magyar Külügyminisztérium támogatja.

EU_flag.jpg

komment

Címkék: oktatás globális nevelés iskolai partnerség Észak-Dél Kapcsolat

süti beállítások módosítása