2014.06.17.

Digitális Életpálya Térkép (DÉT)

Mi az a Digitális Életpálya Térkép?

Speciális módszer és eszköz, melynek segítségével feltérképezésre kerül a személy eddigi életpályája során megszerzett valós és hasznosítható tudása, készségei, képességei, ismeretei, tudása, motivációja valamint attitűdjei.

dét.png

Mire jó a DÉT?

A DÉT módszer segítségével „feltérképezett” személy:

  • konkrét képet kap az összes, eddigi élete során megszerzett, hasznosítható kompetenciaeleméről, és azok szintjéről
  • szakértői véleményt kap arról, hogy mindez hogyan igazodik a folyamatosan változó gazdasági környezetben működő munkaerő-piaci elvárásokhoz, illetve speciálisan ahhoz a területhez, munkakörhöz, ahol jelenleg vagy a továbbiakban szeretne tevékenykedni
  • speciális, személyre szabott fejlesztési tervet kap a további karrierjével és személyes életpályájával kapcsolatosan.

Mely kompetenciái fejlődnek a résztvevőknek a DÉT révén?

  • önismeret
  • önreprezentációs képesség
  • tudatosság a jövőtervezéssel kapcsolatosan
  • önbizalom és önértékelési képesség
  • kommunikációs képesség

Kiknek hasznos a DÉT-módszer alkalmazása?

A módszer minden személy számára egyformán és eredményesen hasznosítható (pl. munkavállalás előtt álló, munkahelyet váltani kívánó, álláskereső vagy inaktív magyar és külföldi személyek.

Mennyi időt vesz igénybe egy személy teljes DÉT-feltérképezése?

Egy teljes DÉT-feltérkepzés 18 év alatti korosztály számára általában 3 alkalomból, 18 év feletti személy számára általában 4 alkalomból áll (az egyes találkozások között 1, max. 2 hét szünettel).

DÉT – szakértői képzéssorozat

Hogyan épül fel a képzés-sorozat?

A DÉT-szakértői képzéssorozat négy, egymásra épülő képzési modulból épül fel. Az egyes képzési modulok különállóak, a sorrendben következő képzést csak az azt megelőző képzési modul sikeres elvégzésével lehet megkezdeni. A DÉT-szakértői minősítést mind a négy képzési modul sikeres elvégzése után kap a résztvevő. Az egyes képzési modulok önmagukban is elégségesek a módszer kereteinek, alkalmazott eszközeinek és módszertanának megismeréséhez; azok – saját tevékenységi körbe való – adaptációjához. A teljes képzés 1 évig tart.

A képzési elemek elméleti előadásokból, interaktív gyakorlati feladatokból, illetve szakmai gyakorlati programokból állnak.

Kiknek ajánljuk a képzést?

A képzést ajánljuk mindazon állami-, civil- és forprofit szektorban dolgozó szakembernek, akik munkájuk során emberek személyes fejlesztésével, kompetencia-felmérésével, illetve tanácsadásával foglalkoznak. A résztvevővel szemben elvárt alapkövetelmények a felsőfokú végzettség mellett a fent felsorolt tevékenységi területen szerzettett legalább 1 éves szakmai tapasztalat.

Miből állnak az egyes képzési modulok?

  1. DÉT – alapozó képzés

A négy napos (2+1+1) napos képzés során a résztvevő a következő – DÉT-felméréshez szükséges – kompetenciákat sajátíthatja el:

  • személetmód
  • újszerű módszer és eszköz használata
  • speciális interjútechnika
  • kompetencia és munkaerő-piaci integrációval összefüggő ismeretek

 

  1. Szakmai gyakorlat 1.

Egy DÉT felvétel 3, ill. 4 hét alatt történik. A szakmai gyakorlaton alapuló képzési blokk során mindenki részt vesz egy személy teljes DÉT-felvételén, DÉT-asszisztensi feladatokat ellátva. A képzés elején és végén egy napos csoportos nyitó-, és tapasztalati összegzés történik. A képzés sikerességét a DÉT-felvételt vezető DÉT-szakértők minősítik.

  1. DÉT – képzés haladóknak

A 3 napos képzés elméleti és gyakorlati alapot nyújt a DÉT4 szakmai gyakorlathoz, valamint a DÉT során alkalmazott interjútechnikákat fejlesztik a résztvevők, coaching során alkalmazott interjútechnikákkal összevetve.

  1. Szakmai gyakorlat 2.

A második szakmai gyakorlaton alapuló képzés során a résztvevő – DÉT-szakértő asszisztálása mellett – végigvezeti egy személy teljes DÉT-feltérképezését. A képzés elején és végén egy napos csoportos nyitó-, és tapasztalati összegzés történik.

A képzések képzési modulonként akkreditáltak. Az ideális résztvevői létszám képzésenként 12-20 fő.

Kapcsolattartó: Németh Andrea

E-mail: andrea.nemeth@artemisszio.hu

Vezetékes telefon: +36 1 413 6517

Mobil telefon: +36 70 420 7362

További információ a DÉT-ről

komment

Címkék: tréning Digitális Életpálya Térkép DÉT

süti beállítások módosítása