2018.02.07.

Jó gyakorlatok a világ minden tájáról // Online elérhető és letölthető // Same World

Úszó iskola, tigrismentés, újrahasznosított zenekar. A Same World projekt partnereként olyan jó gyakorlatokat gyűjtöttünk össze, melyek a klímaváltozásról, a környezeti migrációról és a környezeti igazságosságról szólnak. A kiadványban olvashattok európai és a Globális Délről származó példákról is.

Korábban tanárok, iskolák és osztályok is pályázhattak iskolai gyakorlattal, ami fenti témákhoz valamilyen módon kapcsolódott. A Same World a klímaváltozással, a környezeti igazságossággal, a menekültek és bevándorlók jogaival foglalkozik – olyan összefüggő témákkal, amelyek mindannyiunkat érintenek, mégis sokszor elszigetelten kezeljük őket. A Same World izgalmas tevékenységeket és módszereket ajánl diákoknak és tanároknak, hogy a felvetett kérdéseket körüljárjuk, változtassunk és tegyünk a környezetünkért.

A jó gyakorlatokat összegyűjtő kiadványt magyarul, Issun, letölthető linken itt és a kiadványaink között is eléritek.

sw_jogyaki.png

A kiadvány bevezetőjéből: 

"Az inspiráció meglepő helyekről érkezik

Néha úgy tűnik, hogy a világ és a globális kihívások, amikkel szembesülünk, félelmetesek. Sokan azt érzik, képtelenség változtatni a világ folyásán, és keveset lehet tenni globálisan. Mégis, ezek a lenyűgöző és inspiráló jó gyakorlatok a világ minden tájáról, Mexikótól Bangladesig, Dél Afrikától Örményországig, azt mutatják, hogy egy csapat ember, egy kis közösség is számít. Láthatjuk, hogy akár helyi kezdeményezések egyszerű, alulról szerveződő projektekben is mennyire előmozdítják a nagyobb változásokat: legyen az a zord klimatikus viszonyok közötti iskolakert gondozása, hogy a diákok tápláló ételhez jussanak; vagy a veszélyeztetett fajok iránti fellépés. A Same World projekt partnerei a világ minden táját átkutatták a Globális Délen megvalósuló inspiráló jó gyakorlatok után, és válogattak belőlük figyelembe véve azok innovációját, adaptálhatóságát és fenntarthatóságát.

Sokkal többet is találhattunk volna, de valahol meg kellett húzni a határt: 50-et gyűjtöttünk, ezek közül 10 jelenik meg ebben a gyűjteményben.

Olvasva őket megértjük, hogy Margaret Meadnek igaza volt: higgyük el, hogy egy csapat elkötelezett ember meg tudja változtatni a világot: vagyis csak ez tudja! Ha mindenki csak egy kicsit változtatna valamin a helyi közösségében, környezetében, régiójában, vagy hasonló projektbe fogna – a hatások eljutnak a világ másik pontjára is!

Íme a gyűjtemény, inspiráljon mindenkit változásra / változtatásra!

A Humanitas csapata

Same World projekt" 

komment

Címkék: kiadványok globális nevelés Same World

süti beállítások módosítása