2016.07.14.

A művészet mindenkié? Mindenki lehet művész?

Lehetséges-e, hogy laikusok túllépjék a „szociális” vagy „alkalmazott” kategóriában való értelmezhetőséget, és címkék nélküli, önmagukban is „megálló” művészi produktumokat hozzanak létre? Ki alkothat? Csak az arra felkent művészek?

insart_berlin_3.jpg

Az Insart berlini képzésén négy napig ezeket a kérdéseket jártuk körbe, saját élmények során. A folyamat egy speciális módszertanra alapoz, melynek megalkotója Werner Moron belga festő. Werner saját bevallása szerint élete első 26 évében nem sok köze volt a művészethez, majd egy gyorsan felívelő karrierkezdet után rájött, hogy a többi művész és a kritikusok szűk csoportja valahogyan nyomasztóan szűk közeg számára, így alakult ki a módszertan, hogy erre alapozva „hétköznapi emberek” is létre tudjanak hozni professzionális, általános esztétikai mércék mellett is helytálló műalkotásokat.

insart_berlin_2.jpg

A négy napban a résztvevők megismerkedhettek különböző művészeti ágakból származó „aktív alapanyagokkal” (active ingredients), amik alapján nekifoghattak szakmai segítséggel saját műalkotásuk létrehozásának. Volt, aki kisfilmet rendezett, ahol mindenki, más egy rövid színházi előadást, mások közös tánc előadást hoztak létre vagy fotóesszét. A kiindulási pont minden alkotó számára egy személyes történet volt, melyből egy kulcsszóvá desztillálta a mondanivalót. Ezekkel a kulcsszavakkal dolgoztunk a dráma, a rajz, a fotózás és a tánc eszközeivel, majd mindenki az általa választott formában hozta létre végső alkotását. Az ötödik nap egy konferencia keretében lettek a művek kiállítva és bemutatva, ahol Werner Moron előadását is hallhatta a közönség, illetve hasonló művészeti folyamatokban résztvevő fiatalok érkeztek Olaszországból , Angliából és Franciaországból, akik megosztották személyes tapasztalataikat a jelenlevőkkel egy közös beszélgetés során.

insart_berlin1.jpgAz alábbi linken a francia partner szervezet az Elan Interculturel által szervezett folyamat végeredménye látható, amikor Párizsban élő fiatalok készítettek kisfilmeket, az ötlettől a forgatókönyvön át a zenéig és a színészi játékig mindent beleértve.

VIDEÓK

Itt pedig elérhető a projekt oldal, illetve a készülő kézikönyv angol összefoglalója (hamarosan a  kézikönyv is, melyben hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó szakembereknek szeretnének módszertani segítséget nyújtani hasonló, művészeti eszközökre alapuló munkához). A berlini tréning módszertani leírása már elérhető angol nyelven ITT.

 

 

 

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézetei

eu_flag-erasmus_vect_pos.jpg

komment

Címkék: művészet ifjúsági programok Erasmus + Test kultúra társadalom

süti beállítások módosítása