2015.09.29.

Ne csak a kerítést lássa!

Az Artemisszió Alapítvány két civil közreműködésével egy hétig a gasztronómián keresztül mutatja be a hazánkba érkező menekültek kulturális hátterét. Egy hétig négy ország - Szíria, Afganisztán, Szomália és Eritrea - jellegzetes fogásait kóstolhatják meg 10 budapesti vendéglátóhelyen.

01.jpg

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatta projekt Boda Judit és Gyárfás Eszter építészek ötlete volt, ők keresték meg az Artemisszió Alapítványt, hogy segítsen a megvalósításban. Az alapítvány tevékenységének fő profilja és a KÖRÍTÉS hét célja a különböző kultúrák közötti kapcsolatteremtés, ebben az esetben a gasztronómia segítségével.

Az ötlet a 2010-ben alapított, azóta sikeresen működő Conflict Kitchen mintájára épül, amely az USA-val háborúban álló -akkor ők Afganisztánnal kezdtek- országok konyháját mutatja be.

02.jpg

A Körítés szervezése során az említett országokból származó hazánkban élőket kerestek meg, ők segítettek a menük kialakításában és tanácsokat adtak az ételek megfelelő elkészítéséhez. Ahogy Schile Péter, a Manga Cowboy séf-tulajdonosa fogalmaz, a pontos receptek megszerzése nem feltétlenül volt egyszerű, hiszen az elérhető források kis mértékben foglalkoznak ezekkel a konyhákkal, a megszerezhető információ pedig sokszor hiányos. Így nem volt könnyű a feladat, például ő is sokáig kísérletezett a szomáliai mézes zsemlével, de végül megérte, mert egy teljesen ismeretlen ízvilág lett a végeredmény.

A résztvevők jellemzően egy nemzet több fogását is beépítik a menüikbe, de van ahol a héten mind a négy nemzet ételeiből is kóstolhatunk, érdemes így több helyet is meglátogatni, vagy akár ugyanoda többször is visszatérni. A mézes zsemléhez hasonló, a többség számára teljesen ismeretlen gasztronómiai élményre a következő éttermekben lehet számítani szeptember 28 és október 4 között:

Anker Klub, Castro Bistro, Dzsángó, Édes Sári, Finomító Kantin, Kisüzem, LEVES., Manga Cowboy!, Pékműhely, Tranzit Art Café

manga1.JPG

A fogásokról és a programról bővebben az esemény weboldalán és Facebook-oldalán tájékozódhat.

http://www.korites.hu/

https://www.facebook.com/events/943720525699043/

A Conflict Kitchen weboldala: http://conflictkitchen.org/

 

komment

Címkék: migráció menekültek Körítés

süti beállítások módosítása