2014.10.06.

Módszertani videók a Fórum Színház szerepéről a korai iskolaelhagyás megelőzésében

Ez a film a korai iskolaelhagyás okairól szól. Interjúkat készítettünk a projektben résztvevő diákokkal és tanáraikkal. Arról kérdeztük őket, hogy miért hagyhatja el valaki az iskolát. Elsősorban saját tapasztalataikra voltunk kíváncsiak. Ezenfelül a projekt során más, csoportos beszélgetések során próbáltuk feltárni hogyan látják a korai iskolaelhagyás problémáját a diákok.

A film címe "Problémakeresés". A célja, hogy előhozzuk a gyerekekből, miért is lesz valaki kiközösített egy osztályban, illetve közösségben. Közösen keressük a kirekesztés okait. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy a korai iskolaelhagyás elsősorban a közösség nyomására történik. És természetesen egy jó közösség képes benttartani is az iskolában.

Miután feltártuk a kiközösítés és ezáltal az iskolaelhagyás legfontosabb okait, arra vállalkoztunk, hogy ezeket felhasználva egy képzeletbeli fiút teremtünk. Egy olyan fiút, aki egy potenciális iskolaelhagyó. Felépítjük az ő történetét, melyben ez a képzeletbeli fiú, Gábor az iskolaelhagyás választóvonaláig jut. A harmadik filmben e történet létrehozásának és gyakorlásának egy-egy fázisa jelenik meg. Gyakorlatokat mutatunk be, melyek segítenek az előadásban játszó diákoknak megtalálni és kidolgozni a történetben szereplő karaktereket.

A negyedik film magáról a fórumszínházról szól. A formáról, amelyet választottunk történetünk bemutatása kapcsán. Ez egy olyan interaktív előadási forma, melyben a nézők a történet megismerése után lehetőséget kapnak rá, hogy megváltoztassák a végkimenetelt, és ezálatal megpróbálják megoldani a főszereplő problémáját. A néző az egyes jelenetek újrajátszásakor tanácsot adhatnak a szereplőnek, hogy mit és hogyan mondjon vagy csináljon. De akár a főszereplőval helyet cserélve ki is próbálhatják saját ötletüket.

komment

Címkék: videó korai iskolaelhagyás fórum színház FOTEL

süti beállítások módosítása