2015.09.13.

Az ombudsman fellépését sürgetik civil szervezetek menekült ügyben

Öt jogvédő és menekültekkel foglalkozó civil szervezet, és egy önkéntesekből álló segítő csoport közös nyilatkozatban fordult Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához, fellépését sürgetve a menekülők helyzetével kapcsolatban. A szervezetek arra hívták fel a biztos figyelmét, hogy bár az Alaptörvény által nevesített és a nemzetközi szerződésben vállalt jogok mindenkit megilletnek, az alapjogok védelmére létrehozott intézmény vezetőjeként tevékenysége eddig szinte észrevétlen maradt a hazánkat érintő emberi jogi válságban.

ombudsman_levelhez3.jpg

A szervezetek álláspontja szerint az ombudsmannak hivatalból eljárást kellene folytatnia a Magyarországra érkező menekülők helyzetével, a hatóságok tevékenységével, valamint a menekülők segítőit érő jogkorlátozásokkal kapcsolatban. Meglátásuk szerint mindez azért indokolt, mert számos hatóság tevékenysége során merült fel alapvető jogokkal kapcsolatos visszásság. Emellett indítványozták, hogy az ombudsman kezdeményezze az alapjogokat sértő rendelkezések Alkotmánybíróság általi vizsgálatát.

A nyilatkozat jegyzőit nem nyugtatták meg azok a sajtóhírek, miszerint az ombudsman már megkezdte vizsgálatát, hiszen ezekről további részleteket nem ismerhetett meg a nyilvánosság. Véleményük szerint az akut válság szükségessé teszi a menekültek tartózkodási helyeinek folyamatos monitorozását, melyhez a biztos rendelkezik törvényi felhatalmazással. A helyszíni ellenőrzésen kívül a szervezetek sürgették, hogy az alapvető jogok biztosa nyilvános megszólalásaival is tegyen a gyűlöletkeltés ellen, valamint hívja fel a figyelmet a magyar állam feladataira az emberhez méltó körülmények biztosítása érdekében. A nyilatkozatban emlékeztették az ombudsmant, hogy véleményét jogosult bármikor kifejteni az Országgyűlésben, és arra kérték, hogy éljen ezzel a jogával az alapjogokat súlyosan sértő T/5985. sz. törvényjavaslat tárgyalása során.

A nyilatkozat aláírói: Amnesty International Magyarország, Artemisszió Alapítvány, Magyar Helsinki Bizottság, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, Migration Aid, Társaság a Szabadságjogokért.

Fotó: Eichner Hanna

komment

Címkék: állásfoglalás migráció menekültek

süti beállítások módosítása