2015.03.27.

SAME World: új globális nevelés projektünk indul a környezeti igazságosságról

same2.JPGAz Artemisszió Alapítvány is részt vesz a most induló SAME World elnevezésű projektben, aminek fő célja a környezeti igazságosság témájának feldolgozása, annak bevitele az iskolába különböző kreatív eszközökön keresztül. A három éves programban 10 ország 13 partnerszervezete vesz részt. A projektet az Európai Bizottság EuropeAid alprogramja támogatja.

A szegénység, a klímaváltozás, a társadalmi igazságtalanságok, a Globális Észak (’fejlett’) és a Globális Dél (’fejlődő’) országai közötti kapcsolatok, és a környezeti okokból történő migráció témái nem sűrűn kerülnek be az iskolai tananyagba, vagy ha igen, akkor is különálló témaként kezelik őket. A környezeti igazságtalanság fogalmán keresztül tárgyalva ezeket a jelenségeket, a diákok és a tanárok is jobban megértik az összefüggéseket és a téma komplexitását.

A SAME World elnevezésű projekt általános célja tehát, hogy növelje az emberek tudatosságát a globális Észak (fejlett) és globális Dél (fejlődő) országokat összekötő kapcsolatokról, a fenntartható fejlődésről és a környezeti igazságosságról, mindezt a Fejlesztés Európai Évével összhangban. Ennél kézzelfoghatóbb célunk, hogy a program környezeti igazságosság, klímaváltozás és klímamigráció témában fejlessze a diákok és tanárok kritikai gondolkodását, és eközben innovatív, digitális és élményalapú tanulási eszközök használatát vigye be az iskolákba.

A három éves programban helyet kap többek között egy utazó színházi darab, iskolai művészeti workshop diákoknak, online szerepjáték, nemzetközi szeminárium tanároknak és oktatási szakembereknek, e-learning, és multimédiás pedagógiai segédanyag kifejlesztése is.

A projekt főkoordinátora az olasz C.I.E.S. Onlus – Centro Informazione e Educazione allo Sviluppo, és a további résztvevő szervezetek: Instituto Oikos, FORCOM és CEVI (Olaszország), CEPS (Spanyolország), Associação de Professores de Sintra (Portugália), Bulgarian Gender Reserach Foundation (Bulgária), Arche Nova (Németország), Humanitas (Szlovénia), Slovak Centre for Communication and Development (Szlovákia), PEIPSI (Észtország), Computer Technology Institute & Press “Diophantus” (Görögország), Artemisszió (Magyarország).

Ezen kívül a projektben egyéb európai és nem-európai külső partnerek is részt vesznek.

komment

Címkék: oktatás globális nevelés Same World

süti beállítások módosítása