2014.09.29.

Valószínűleg nem lesz Magyarországon nemzetközi fajvédő konferencia! - avagy: miért ugrálnak a civilek?

Minden jel arra mutat, hogy az október elejére tervezett budapesti konferencia valóban elmarad!

fajvédő.jpg

* Miután augusztus elejétől kezdve a média (egy része)  rendszeresen figyelmeztetett az októberre tervezett fajvédő konferencia veszélyeire...

444

Népszava

Mandiner

Nol.hu

Hvg.hu

* és több tiltakozó civil összefogás is született az ügyben...

http://artemisszio.blog.hu/2014/09/18/europa_jovoje_nem_lehet_a_gyulolete

https://www.facebook.com/events/261068014085933/

* miután a parlamenti pártok egymás után határolódtak el, miután a Jobbik képviselője is kitáncolt, végül visszautasítva a meghívást az eseményre, miután a Kormány nyilatkozatot adott ki...

http://hvg.hu/itthon/20140922_Szelsoseges_fajvedo_szervezet_tartana_kon/

* és a magyar rendezvényszervező szerződést bontott a szervezőkkel...

http://index.hu/belfold/2014/09/28/a_larusban_nem_lesz_fajvedo_konferencia/

Végül a kormányfő maga szólította fel belügyminiszterét, „hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját!

Régen történt meg, hogy a civil társadalom, az üzleti élet képviselői, a magyar ellenzéki pártok és a kormány ilyen egyértelműen közös frontot alakítsanak egy kérdésben. Régen történt meg, hogy egy széles, politikai és társadalmi határokon átívelő összefogás ilyen egyértelműen pozitív eredménnyel zárul és közösen mondhatjuk el: Büszkék lehetünk magunkra! Büszkék is vagyunk.  

Mielőtt azonban végkép lezárul a „fajvédő konferencia” körüli hírverés, legalább két tanulságot érdemes levonni a történtekből.

Az egyik az, hogy a hatalomnak érdemes odafigyelni a média és a civilek jelzéseire, mert ezek adott esetben lakmuszpapírként szolgálhatnak, pontosan kirajzolva az össztársadalmi értelemben elfogadható és elfogadhatatlan közötti határt. A kormány és a pártok hivatalos képviselői (kivéve valóban az Együtt PM-et, amelyik nagyon korán reagált) még teljes csendben voltak, amikor a média és a civilek már erőteljes vészjelzéseket adtak le a széles társadalom és a hatalom képviselői felé. A médiának és a civileknek ugyanis ez a dolguk. Akkor is, amikor ez találkozik a hatalom egyetértésével, és akkor is, amikor nem. Egyébként talán éppen akkor érdemes a legjobban figyelni rájuk, amikor nem.

A másik tanulság, hogy a civileknek érdemes megmutatni, hogy ideológiai, világnézeti és szervezeti különbségeken túl képesek a széles összefogásra olyan ügyekben is, amelyek nem „csak” szűkebb mandátumukat érintik, hanem általában a közjót. Alig két hét alatt 32 civil szervezet és 310 magánember írt alá egy nyílt levelet, amely a parlamenti pártok közös elhatárolódását kéri. A kérésünk teljesült még azelőtt, hogy a levelet eljuttattuk volna a címzettekhez. Mégsem gondoljuk, hogy az összefogás felesleges volt. A jelenlegi globális geopolitikai helyzetben nagyon gyorsan és áttekinthetetlenül változnak a viszonyok, ami gyors reakciókat igényel, a kormánytól és a civilektől egyaránt. A fajvédő konferencia veszélye elhárult, de nem valószínű, hogy ez az utolsó eset, mikor Magyarországon olyan helyzet alakulhat ki, ami fenyegetést jelent úgy a hazai biztonságra, mint a régióban és a nemzetközi politikában betöltött szerepünkre és „jó hírünkre” nézve. A civil összefogásra ezért várhatóan a jövőben is szükség lesz. Sőt!

Mindezek alapján köszönjük mindazoknak a szervezeteknek és magánembereknek a kiállását, akik csatlakoztak a tiltakozó kampányhoz. A csatlakozó szervezetek:

Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért, Szeged

Anthropolis Egyesület

Artemisszió Alapítvány

ATTAC Magyarország Egyesület

Autonómia Alapítvány

A Város Mindenkié Csoport

Az Emberiség Erejével Alapítvány

Budapesti Szociális Forrásközpont

comMMMunity

Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi Jogi Egyesület

Eger Kapui Kulturális Alapítvány

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

European Network Against Racism

GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Háttér Társaság

Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat

Labrisz Leszbikus Egyesület

Magyar LMBT Szövetség

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Magyar Szegénységellenes Hálózat

Menedék Egyesület

Migszol Migráns Szolidarítási Csoport

Multikultúra Egyesület

Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége

Phiren Amenca Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat

Polgár Alapítvány

Romaversitas

Szimpozion Egyesület

Szubjektív Értékek Alapítvány

TASZ

Uccu Roma Informális Oktatási Alapítváy

Védegylet

komment

Címkék: rasszizmus fajvédő konferencia

süti beállítások módosítása