2016.04.28.

Divercity, első felvonás – a workshop egy résztvevő szemszögéből

Divercity – figyelemfelkeltő cím. Két szót von össze, sokszínűség és város. Mindez egy workshop keretében, kétszer két nap, nyitott, barátságos, sokszínű emberekkel – ez rossz már nem lehet. A felhívás szerint lássuk a várost mások szemén keresztül, majd mutassuk meg közösen a mi Budapestünket!

Ezzel a gondolattal a fejünkben érkeztünk jó páran szombat reggel fáradtan ugyan, de annál lelkesebben. Kedves fogadtatásnak és kávénak szerencsére nem voltunk híján, így az aktivitási szint is hamar növekedni kezdett. A résztvevők diverzitására sem lehetett panasz, hiszen három kontinens is képviseltette magát, hogy összefogva alkossunk valami újat.img_0654.JPG

A workshop elején mi, résztvevők egymással ismerkedtünk, hogy minél barátságosabb és biztonságosabb légkörben tudjuk folytatni a munkát. Volt itt gyors randi, egymás bemutatása, sétálás a szobában különböző gyorsaságban próbálva elkerülni a többieket, és persze rengeteg nevetés.

Létrehoztuk a csoportunk saját kis szabályait, azután megbeszéltük az elvárásainkat és félelmeinket is a programmal kapcsolatban. A következő lépés az volt, hogy két csoportban képileg jelenítettük meg a várost mindannyiunk szemszögéből, így meglátva, mennyire kaotikus is ez az egyveleg, hiszen mindenki máshoz viszonyít, mindenkinek mások a fontos helyszínek és útvonalak, melyeket nap mint nap bejár. Ugyanakkor volt több közös pont is, az utak rengetegszer keresztezték egymást. A végeredményként kapott színes kavalkádból igen nehéz volt egy letisztult, mindenki számára emészthető, mégis mindenkit jellemző produktumot létrehozni. Sebaj, ezek még csak az első lépések voltak!

blogra1.JPG

 Mivel egész Budapestet nehéz lett volna lefedni, így a nyolcadik kerületre korlátoztuk tevékenységünket praktikussági okokból, ami még így is jó nagy falatnak tűnt. Némi átvezető játék után ideje volt felfedezni a környéket, csak éppen nem a megszokott módon. A kiscsapatos séta ideje alatt nem beszélgethettünk, megfigyeltünk. Valaki a hangokat, valaki a mozgásokat, valaki a jeleket. Ezekből előadást kellett készítenünk a többieknek, amelyben szintén nem lehetett verbálisan kommunikálni. Rájöttünk, mennyire is nehéz élményeket átadni másoknak, főleg szavak nélkül.

A következő napon arra is rá kellett ébrednünk, hogy szavakkal sem sokkal egyszerűbb átadni az érzéseket. Az első napi séta közben mindenkiről készült egy fotó olyan helyen, ahol „otthon érzi magát”. Ezt az élményt kellett valahogyan közvetíteni a többieknek, ami ahhoz képest, mennyire egyszerűen hangzik, igen nagy kihívás – főleg, ha az ember nem az anyanyelvén beszél.

blogra2.JPG

Arra is fény derült, hogy nem könnyű az emberek történeteit összeszedni. A feladatunk az volt, hogy kérdezzük az „utca emberét” személyes élményekről, a kerülettel kapcsolatos pozitívumokról és negatívumokról. Az biztos, hogy egy pillanatig sem unatkoztunk ennyi kihívás közepette. A feladat számos embernél ugrotta át a komfortzóna területét, de a végén mindenki lelkesen és nagyrészt pozitív élményekkel tért vissza, melyeket legjobb tudásunk szerint igyekeztünk megosztani egymással.

A workshop első etapjának vége felé szakértő segítségével nyerhettünk betekintést egy hivatalos városi séta megtervezésének lépéseibe. Ezzel az elméleti kulccsal kerültek helyre a gyakorlati munka elemei, sokkal inkább összeállt a kép, és mindenki nekiállhatott gondolkozni azon, hogy milyen irányba szeretné vinni ezt a projektet. Az már a jövő zenéje, hogy ezt a rengeteg elképzelést valahogyan összefésüljük, de ez már csak következő alkalommal valósulhat meg.

A két nap lezárásaként mindenki elmesélte, mi volt számára a legjobb, legemlékezetesebb pillanat. Számomra például, amikor megtaláltam a kerületben azt a kis eldugott utcát, ahol otthon éreztem magam, de ahányan voltunk, annyiféle élménnyel lettünk gazdagabbak. Kinek egy szelet otthon, kinek a közös ebéd, kinek pedig az utcaseprő, aki büszke a munkájára!

blogra3.JPG

 A beszámolót Polczer Alida, a fotókat Lakatos Benedek készítette.

Címkék: beszámoló tréning Divercity

2016.04.19.

Az Artemisszió is ott lesz a Szimbiózis Napok 2016-on!

A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivált idén május 6-7-én rendezik meg az Auróra közösségi központban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az érdeklődőket. A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

meghivo_majus6.jpg

Címkék: aktuális globális nevelés Same World

2016.04.14.

Young activists for peace: Welcome refugees

call_activists_for_peace_final_kicsi_1.jpgVegyél részt az ifjúsági cserén és a hozzá tartozó képzéseken! Felhívás aktivisták, önkéntesek, migráció- és menekültügy iránt érdeklődő magyar, migráns és menekült fiatalok részére. A találkozókon Európa különböző országaiból lesznek résztvevők, a találkozó nyelve az angol lesz. Magyarországról 5 fiatal utazhat ki az ifjúsági cserére, ebből 2 részt vehet a kapcsolódó eseményeken is.

Az események időpontja:

2016. május 24-30. képzés Berlinben

2016. augusztus 15-25. ifjúsági csere Németországban

2016. október 4-10.utánkövetés Görögországban

Letölthető jelentkezési lap

További információ és jelentkezés: Tarján Edina, 06704142402, edina.tarjan@artemisszio.hu

A jelentkezés határideje: 2016.05.02.

Címkék: aktuális ifjúsági programok

2016.04.14.

Young activists for peace: Welcome refugees

call_activists_for_peace_final_kicsi_1.jpgJoin the youth exchange and the related events! Call for activists, volunteers, young people with migrant and refugee background, young people interested in migration issues and refugee policies. Participants will come from all over Europe. The language of the exchange is English. 5 young people from Hungary can participate in the youth exchange, and 2 group leaders can join the related events, too.

Schedule:

24-30 May 2016: initial training in Berlin

15-28 August 2016: youth exchange in Germany

4-10 October 2016: follow up in Greece.

You can access the application form here

More information and application: edina.tarjan@artemisszio.hu, 06704142402

Application deadline: 02.05.2016

 

Címkék: aktuális English ifjúsági programok

2016.04.10.

Felhívás: Fórum Színház és Közösségi Riport. Módszertani képzés (hátrányos helyzetű) fiatalokkal foglalkozó szakembereknek

Érdekel a Fórum Színház módszertana? Szeretnéd bővíteni és kombinálni pedagógiai eszköztáradat? Érdekel a Közösségi Riportkészítés folyamata? Hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozol, akik ki vannak téve a korai iskolaelhagyás veszélyének?

Amennyiben a fenti kérdésekre a válaszod igen, jelentkezz 2016. május 6-8. között tartandó 3 napos képzésünkre!

y4yblogra.JPG

Címkék: színház aktuális képzés ifjúsági programok Youth4Youth

2016.04.08.

Call for volunteering!

Are you a migrant living in Hungary for a longer time?

Do you know Budapest? Have you discovered the cool places and programs?

Would you like to support a migrant or a refugee and share your experiences about living in Hungary?

We are looking for migrant mentors!

migrans_mentor.jpg

Címkék: aktuális migráció menekültek mentorálás English Building bridges

2016.04.07.

Interkulturális kompetenciafejlesztés a rendészeti- és a szociális területen dolgozók számára

Figyelem: A képzésre való jelentkezés, a nagyarányú érdeklődés következtében, határidő előtt lezárult. 

A rendészeti területen dolgozó szakemberek és a segítő szakmákban dolgozó szakemberek is nagyszámú, különböző szociális, kulturális hátterű emberrel kerülnek kapcsolatba mindennapi munkájuk során. Munkájuk egyrészt nagy nyitottságot és odafigyelést igényel, másrészt pont ezeket nehezítik a munkával járó óhatatlan feszültségek és a lelki igénybevétel. Ez nem csak belső konfliktusokhoz vezethet, hanem a munkájuk eredményességének kárára is válhat.

A képzés célja a szakemberek interkulturális kompetenciájának fejlesztése, hozzásegítve őket ahhoz, hogy a kulturális különbségekből eredő konfliktusokat könnyebben megértsék és feloldják, képesek legyenek a kulturális sokszínűségből fakadó lehetőségek és előnyök felismerésére és hasznosítására is.

rendor.JPG

Címkék: aktuális képzés rendészet interkulturális képzés szociális terület

2016.04.05.

Felhívás: Interkulturális konfliktusok és kezelésük az egészségügyben

Az Artemisszió Alapítvány Interkulturális kompetenciafejlesztő képzést szervez az egészségügy területén dolgozó szakemberek számára.

Képzés időpontja: 2016. április 21, 22, 23

Képzés helyszíne:

1.   alkalom: Artemisszió Alapítvány, 1085 Pál u. 6

2-3. alkalom: Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, 1088 Budapest, Vas u. 17

A képzés azoknak a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozóknak ajánlott (pl. orvosok, ápolók, védőnők, pszichológusok, mentőtisztek és mentőápolók, szociális dolgozók és egészségügyi szakembernek tanulók), akik bővíteni szeretnék ismereteiket és fejleszteni kívánják készségeiket a betegekkel való kommunikáció és konfliktuskezelés területén.

eu_kepzes.jpg

Címkék: aktuális egészségügy képzés interkulturális képzés

2016.04.05.

Lőparancs Törökörszágban

Ha igazak a hírek, amelyek a legutóbbi áldozatokról szólnak, itt már nem csupán véletlen, gondatlanságból elkövetett halál okozásáról beszélhetünk, hanem egy állam által, a nemzetközi megállapodások értelmében védelem alatt álló civilek ellen elkövetett fegyveres erőszakról.

hajo_1.jpg

Címkék: állásfoglalás migráció menekültek

2016.04.01.

Tanulmányút Törökországban 2. Sarimazi

Mi történik Törökországban? Hogyan néznek ki a menekülttáborok belülről? És hogyan él az a 2,5 millió menekült, akik a táborokon kívül, városokban, falvakban élnek? Van-e számukra orvosi ellátás? Járhatnak-e iskolába a gyerekeik? Hogyan tudnak megélni? És milyen jövőt képzelnek maguk elé? Egyáltalán, milyen jövő várhat rájuk? Munkatársunk, Pataki Teréz egy törökországi  tanulmányúton vesz részt, amelynek során többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Már alkonyodott, amikor Sarimaziba, Törökország déli határához közel eső faluba értünk. A mögöttünk tornyosuló hegyek mögött már Szíria van. Sarimaziban rokoni kapcsolatok fűzik össze a határ két oldalán élőket. A menekültek, férfiak, nők, gyerekek vegyesen a falu főterén, az iskola előtt vártak ránk – mint kiderült, már több, mint két órája. A nőkkel és a férfiakkal külön beszélgetünk. A tolmácsunk angolról törökre, valaki pedig törökről arabra fordítja a kérdéseket és a válaszokat.

torok_sarimazi.jpg

Címkék: migráció menekültek NGO4Regugees