2015.11.25.

Bringing migration closer to Hungarian schoolkids

Support our campaign!

Why?

In 2015, the issue of refugees has become a hot topic in Hungary and the government’s opinion and policies have huge influence on the opinion of millions of Hungarians. These policies include xenophobia, blaming strangers and the building of a „contemporary” fence at the border to „protect” the country from refugees. This fence is a symbol of the walls people build around themselves.

Our goal is to break down these walls.

inidegogo.jpg

Címkék: támogatás képzés migráció menekültek globális nevelés ifjúsági programok

2015.11.25.

Közelebb hozzuk a migrációt a magyar kisiskolásokhoz!

Támogassa a kampányunkat!

Miért?

Magyarországon 2015-ben mindennapi beszédtémává vált a menekültügy. A kormány migrációról kialakított véleménye és politikája milliók véleményére van nagy hatással. Ebbe a politikába beletartozik az idegengyűlölet, az idegenek hibáztatása és az „ideiglenes” határzár megépítése azzal a céllal, hogy az országot „megvédjék” a menekültektől. Ez a kerítés a szimbóluma annak is, ahogy az emberek falakat húznak maguk köré.

Célunk, hogy ezeket a falakat ledöntsük.

inidegogo.jpg

Címkék: támogatás képzés migráció menekültek globális nevelés ifjúsági programok

2015.11.18.

Pénzügyi munkatársat keresünk!

Az Artemisszió Alapítvány új kollégáját keresi  Pénzügyi munkatárs munkakörbe.

Az Artemisszió Alapítvány több mint 15 éve dolgozik azon, hogy Magyarországon egy együttműködő, szolidáris társadalom jöjjön létre, ahol a sokszínűség érték, és a hátránnyal indulók is esélyt kapnak, hiszen célul tűztük ki a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítését, a kölcsönös megértés elősegítését, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának támogatását. Hiszünk abban, hogy a kulturális identitás egyfajta erőforrás, és a kulturális sokféleség iránti tisztelet egy globalizálódó világban nem csak egy olyan szükséges kompetencia, amely elengedhetetlen a békés egymás mellett éléshez, de az egyén és a közösség fejlődésének is záloga, amennyiben képes esztétikai és intellektuális élményt nyújtani.

penzugyes.jpg

Címkék: aktuális állás

2015.11.16.

?Que passa?

Az Artemisszió és a Bagázs közreműködésének eredménye képen kis bagi csapat töltött két hetet Barcelónában egy ifjúsági csere programon. Beszámolójuk ízelítő a rengeteg élményből.

Szeptemberben, Llinars del Valles-ba indultunk, a BAGázs FC egy részével, Artemissziós színekben, hogy részt vegyünk az INCA CATALUNYA által szervezett, interkulturális dialógusra épülő A.C.I.D. című projektben...  Már ez önmagában is elég zavaros, de még további aggodalommal töltött el, hogy mit fogunk mi csinálni egy roma integrációs focicsapaktként (a „kan cigány banda” : Lucsá, Róland, Christian, Shaky és Frizsisz, legalábbis oda kint ezekre a nevekre hallgattunk ) , egy nemzetközi hippi találkozón, amikor a nagy részünk még csak most kezdett el ismerkedni az angol nyelv rejtelmeivel. (Spoiler alert!) Mint kiderült elég sok mindent!

bika.jpg

Címkék: beszámoló képzés ifjúsági programok interkulturális képzés

2015.11.14.

Első félidő, Berlin

Résztvevőink szeptemberben utaztak ki 14 hetes szakmai gyakorlatra Berlinbe. A 4 résztvevő 3 különböző iskolából jött, és 3 szakmát képvisel: egy ápolónő, egy cukrász, és két asztalos van köztük. Különböző háttérrel, elvárásokkal, tapasztalattal rendelkeznek, és most mégis egy programban, egy közös házban, egy csapatban vannak, Berlinben. Berlinben az élet szép, de közben kihívások is akadnak bőven.

nemetesek.jpg

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

2015.11.11.

Fenntarthatóság, több oldalról – az Expo 2015 és SAME World szeminárium

2015. október 19-23 között a SAME World projekt nemzetközi konferenciáján jártunk Milánóban. A hároméves projekt célja a diákok és tanárok tudatos gondolkodásra ösztönzése a klímaváltozás a környezeti igazságosság és a környezeti migráció témáival kapcsolatban. A klímaváltozás évről évre változtatja meg bolygónkat és pusztítja környezetünket, melynek előidézésében az emberi tevékenység jelentős szerepet játszik. A környezeti katasztrófák sújtotta területek lakói sokszor lakóhelyük elhagyására kényszerülnek, mely egy új fogalom, a környezeti migráció használatát teszi szükségessé. A projekt célja, hogy ők is a politikai okokból menekülőkhöz hasonló jogokkal élhessenek. A környezeti igazságosság, minden ember számára elegendő élelem és elfogadható életszínvonal biztosítását tűzi ki céljául, amely a Globális Észak országai által kibocsátott szennyeződések és a földek túlzott kihasználása miatt a Globális Dél országaiban sokszor nem valósul meg.

image_e1.jpeg

Címkék: beszámoló globális nevelés Same World

2015.11.09.

Kilátás a világra - beszámoló az A SAME World projekt nemzetközi szemináriumáról

Miközben Magyarország egyre szorosabb szögesdrót ölelésbe burkolózik, lehetőségem nyílt egy nemzetközi szeminárium keretében európai és afrikai környezeti/globális nevelőkkel oktatási válaszokat keresni a környezeti igazságosság – klímaváltozás – migráció globális kérdéseire. A szeminárium az A SAME World – Sustainability, Awareness, Mobilization, Environment projekt keretében került megrendezésre, melynek egyik magyarországi partnere az Artemisszió Alapítvány. Az Artemisszió Alapítvány meghívására képviselhettem a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet a találkozón. 

image_szk.jpg

Címkék: beszámoló globális nevelés Same World

2015.11.07.

Why Hungary?

In the evening of 16th of January, migrants, refuuges and people living or residing or just passing by Budapest, gathered in Kisüzem café to attend a round table whose topic was migration and its challenges. ...But why was this event - organised by Artemisszió Foundation - important? The Hungarian society has been hearing a lot lately about this topic, but now a round table was organised to get to know the human face of this issue. 

wh_011_large.jpg

Címkék: beszámoló migráció Európai Fejlesztés Éve

2015.11.05.

Mit jelent a klímaigazságosság? – a Leeds-i konferencia diákszemmel

Egy külföldi kirándulás mindig élmény, pláne ha összekötjük a jót a hasznossal. 2015. október elején volt szerencsém részt venni egy nemzetközi diák konferencián az Artemisszió Alapítvány szervezésben. A konferencián a világméretű problémákról szóló előadásokon vettünk részt, valamint ezek megoldásáról vitázhattunk és szerezhettünk új ismereteket.  Nemcsak megismerhettünk különböző gondolkodásmódokat és nézőpontokat a több európai országból érkezett delegációk által, de személyes baráti köreinket is kibővíthettük az országaink határain túlra. Egy egész napot tölthettünk el egy angol iskolában, ahol megismerhettük az angol oktatás alapjait, valamint a diákok morálját. Meglepődve tapasztaltam, hogy szinte kivétel nélkül az összes diák pozitívan fogja fel az iskolát, és kifejezetten szeret ott időt eltölteni. Sok magyar iskoláról ez nem nagyon mondható el.

pic2.jpg

Címkék: beszámoló globális nevelés Iskolák a változásért

2015.11.03.

A Global Fairness Leeds-i diáktalálkozója – tanár szemmel

Az Artemisszió Alapítvány irányításával már két éve azon dolgozunk, hogy a Global Fairness témában tananyagot szerkesszünk 6 tantárgyból 4 iskola közreműködésével. A projektnek az is része volt, hogy a magyar diákok 2014-ben egy egyhetes táborban találkozhattak és beszélgethettek a témában. 2015. októberében 4 diák – a résztvevő iskolákból 1-1 fő -, egy tanár és az Artemisszió részéről is egy képviselő vehettünk részt egy nemzetközi diáktalálkozón, ahol az eddigi tevékenységünket mutathattuk be és eszmét cserélhettünk a klímaváltozás, a Zöld Iskola, a Fair Trade, az újrahasznosítás témájában. Megismerhettük a klímaigazságos fogalmát, ez mindannyiunk számára új információ volt.

pic1.jpg

Címkék: beszámoló globális nevelés Iskolák a változásért