2014.07.23.

Pénzügyi munkatársat keresünk!

Az Artemisszió Alapítvány 1998 óta tevékenykedik azért, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei számára lehetőséget biztosítson olyan tevékenységekben való részvételre, illetve olyan készségek elsajátítására, amelyek erősítik az emberek közötti kapcsolatokat, javítják a kommunikációs és konfliktuskezelési készségeket, hozzájárulnak a tolerancia, a kölcsönös megértés és az együttműködés kialakulásához. Kiemelten fontosnak tartjuk a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok - munkanélküliek, kistelepüléseken élők, romák, bevándorlók - bevonását, esélyegyenlőségük növelését és a kirekesztés elleni küzdelmet.

Jelenleg több, az Európai Integrációs Alap keretében létrejött projektünk van, melynek kivitelezéséhez keresünk pénzügyi munkatársat.

pénzügyi.jpg

Címkék: állás

2014.07.11.

"Art, migration, adaptation" nemzetközi szakmai tréning

Az Artemisszió Alapítvány szeretettel meghív minden érdeklődőt az "Art, migration, adaptation" című nemzetközi szakmai tréningre, melyet augusztus 25 – 29 között tartunk Budapesten.

A képzés céljai:

- fejleszteni a trénerek interkulturális kompetenciáit és erősíteni multikulturális csoportoknak tartott képzések vezetéséhez szükséges tudást, készségeket és attitűdöket

- megismerkedni a személyközpontú és kritikai felnőttoktatási modellekkel

- elsajátítani a művészeti módszerek (színház, vizuális művészet, tánc stb.) alkalmazását az interkulturális nem formális oktatásban

- megismerkedni az interkulturális alkalmazkodás alapfogalmaival

- tradicionális és innovatív értékelési módszereket szerezni

- A résztvevők által hozott jó gyakorlatok megosztása, megismerése

adaptation_kicsi.jpg

Címkék: aktuális művészet tréning

2014.07.11.

Motherhood in an intercultural perspective

"It is only in the act of nursing that a woman realizes her motherhood in visible and tangible fashion; it is a joy of every moment."

Honore de Balzac

Motherhood is the greatest gift, God gave to womankind, to know that we are instruments in God’s Creation, to know that we participated in God’s purpose and plan. Motherhood is life, and hopes, and dreams; it is failures and disappointments, repentance and forgiveness. In every healthy society domesticity and maternity are considered for a woman as an eventual obsession, although in many modernised society conception of woman’s life and her identity in terms of the traditional conflict between family and career is in question. Every woman in her life may struggle with the idea that “should marry and have a parcel of kids or have pleasure” (Plath, 1963). Most of the artist women, writer and poet have been confronted with an inner contradiction regarding making a selection between her maternal duties and following her artistic aspiration.While other women get immense pleasure from the simple task of doing the laundry or reveling in the blossoming of new lives within their wombs, or the tingling of breastfeeding a child, these very responsibilities which mark her feminine identity and legitimize her womanhood become the source of her anguish and mental torture because she has abandoned them to find her own identity. She is desperate and doubtful of her dilemma choosing between her career and domesticity.

mother.jpg

Címkék: beszámoló migráció English

2014.07.11.

Granada, Berlin

Külföldi szakmai gyakorlatra felkészítő tábort tartottunk szakiskolás fiataljainknak 2014. július 24-27. között Agostyánban, az ökofaluban. A nomád körülmények ellenére (vagy éppen ennek köszönhetően is) a tábor jó hangulatban telt, a csapat összerázódott, és sok hasznos információval és élménnyel gazdagodott. Spanyolországban/Németországban élni hihetetlenül jó dolog, de külföldön, a hírekkel ellentétben, sincs kolbászból a kerítés – a szakmai tapasztalatszerzés és személyes fejlődés mellett a résztvevőknek minden bizonnyal nehézségekkel is meg kell majd küzdeniük. Adaptálódni egy idegen környezetbe, megtanulni (és élesben használni) egy idegen nyelvet, beilleszkedni egy külföldi munkahelyre nem könnyű feladat. Éppen ezért próbáltuk minél több megvilágításban bemutatni, mi vár a kiutazó fiatalokra, valamint régebbi résztvevők is beszámoltak élményeikről, és a közös főzés, a városfelfedező játék, a csapatépítők is jól kiegészítették a programot.

leo.jpg

Címkék: beszámoló Leonardo da Vinci program ifjúsági programok

2014.07.10.

Interkulturális iskola: a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Mitől lesz interkulturális egy iskola? Mi ebben a szerepe az intézménynek, a tanárnak, a szülőnek, a módszertannak és a hozzáállásnak? Hogyan jelenik meg a diverzitás az iskolában? Hogyan lehet sokszínű közegben tanítani? Mit kezdjünk egy konfliktussal az osztályteremben, ami a kulturális különbségekből fakad? 2014 áprilisban és májusban pedagógusoknak és egyéb, az oktatás területén dolgozó szakembernek tartottunk többnapos képzést, ahol mindezeket a témákat körbejártuk, miközben a résztvevők jó gyakorlataikat is megosztották egymással (meseterápia, magyar-kínai iskola gyakorlata, migráns gyermek mentorálása, közösségi programok a különböző iskolákban stb.).

babel013_kicsi.jpg

Címkék: oktatás beszámoló iskola interkulturális képzés

2014.07.04.

Alkalmazott művészet az Artemisszióban

„Amikor a felszín mögé nézünk: mindenütt elnyomókat és elnyomottakat, osztályokat és kasztokat látunk, egy igazságtalan, kegyetlen világot találunk. A mi dolgunk, hogy egy másfajta társadalmat képzeljünk el. Meggyőződésünk, hogy ez lehetséges. A mi dolgunk hát, hogy ezt a színpad deszkáin és az életben megvalósítsuk.” Augusto Boal

művészet.jpg

Címkék: művészet

2014.07.04.

Artes - művészettel az oktatásért és társadalmi befogadásért

Az Artes projekt több szervezet nemzetközi együttműködésének gyümölcse. Közös célunk a művészet jelentőségének hirdetése az oktatás és a társadalmi bevonás területén. Ehhez szolgál eszközül honlapunk, ahol a szakemberek és érdeklődők tapasztalatot cserélhetnek, gondolatokat, újító ötleteket oszthatnak meg egymással, illetve olyan, már bevált gyakorlatok, művészeti módszerek, folyamat leírások jelenhetnek meg, melyek szabad felhasználásúak, megvalósíthatóak, továbbgondolhatóak.

artes.jpg

Címkék: művészet Artes

2014.07.01.

Videó a korai iskolaelhagyásról - az Artemisszió közreműködésével

Címkék: videó iskola korai iskolaelhagyás FOTEL

2014.06.28.

Mi köze az arckrémednek a nemzetközi fejlesztéshez?

Az Artemisszió Alapítvány munkatársa is részt vett azon a kormányzati és civil szereplőket összehívó konferencián, melyet a HAND Szövetség szervezett 2014. június 24-én a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciájáról. A fogalom nyelvi bonyolultsága ne rettentsen meg senkit! Köznapi nyelven arról van szó, hogy a fejlődő országokban élő emberek mindennapi életét nagyban befolyásolja, hogy a fejlett, Európai Uniós országok - köztük Magyarország- milyen kereskedelmi, mezőgazdasági, migrációs politikát folytatnak, és ezek a politikák olykor nagyobb kárt okoznak, mint a nemzetközi segélyek keretében kapott támogatás, amit ugyanazon államok juttatnak el segítő célzattal. Ezért is választották a konferencia mottójául az alábbi szlogent: „Adni az egyik kézzel és nem elvenni a másikkal!”

arckrém.jpg

Címkék: globális nevelés nemzetközi fejlesztés

2014.06.25.

„Bomlik a Norvég minta” – Az Artemisszió Alapítvány állásfoglalása a KEHI honlapján 2014. június 13-án megjelent rövid szövegrészlet kapcsán

Az elmúlt időszakban a Norvég Civil Támogatási Alappal (NCTA) szembeni kormányzati fellépés kapcsán sok hír és vélemény jelent meg a napi sajtóban és különböző közösségi oldalakon. A KEHI saját honlapján is publikálja az idevonatkozó híreket. 2014. június 13-án a KEHI a Magyar Nemzet Online cikkét publikálta a következő szöveg megjelenítésével:

„Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMPs bírálók és a homoszexuálislobbi."

norveg.jpg

Címkék: állásfoglalás civil társadalom