2016.07.16.

Felkészültünk a külföldi szakmai gyakorlatra

2016. júniusában három napos felkészítő tábort tartottunk 14 résztvevővel a Kőhegyen. A szakiskolás fiatalok 3,5 hónapos szakmai gyakorlatra készülnek Spanyolországba és Németországba. A fiatalok különböző szakmákból jönnek, van köztük pincér, szakács, cukrász, fodrász, kozmetikus, kőműves és eladó is. A táborban a praktikus információk mellett a kulturális, nyeli nehézségekre, valamint a szakmai kihívásokra is felkészítettük őket, miközben jó hangulatban összeráztuk a csapatot.

leotabor.JPG

Címkék: beszámoló külföldi szakmai gyakorlat Erasmus +

2016.07.14.

A művészet mindenkié? Mindenki lehet művész?

Lehetséges-e, hogy laikusok túllépjék a „szociális” vagy „alkalmazott” kategóriában való értelmezhetőséget, és címkék nélküli, önmagukban is „megálló” művészi produktumokat hozzanak létre? Ki alkothat? Csak az arra felkent művészek?

insart_berlin_3.jpg

Címkék: művészet ifjúsági programok Erasmus + Test kultúra társadalom

2016.07.13.

Free kick to all 1.

Címkék: videó migráció menekültek Building bridges

2016.07.07.

EVS20 stencilen

Az EVS20 keretében stencil műhelyt szerveztünk június 11-én. A cél az volt, hogy művészeti eszközön keresztül fogalmazzunk meg pozitív vagy figyelemfelkeltő üzeneteket a tágan vett mobilitással és az önkéntességgel kapcsolatban. Az igazán interkulturális csapatban (voltak köztünk menekültek, itt élő külföldi fiatalok, EVS-esek, magyar és külföldi diákok is) élmény volt az együtt gondolkodás és az alkotás. Sajnos a land art-tal összekötött pikniket részben elmosta az eső, azért jól éreztük magunkat. Beszéljenek a képek magukért! A programot az Erasmus+ támogatta.

pic1_2.jpg

pic2_2.jpg

pic4_1.jpg

pic5.jpg

pic6.jpg

pic8.jpg

pic9.jpg

Fotók: Ramin Shamsi, Tarján Edina, Mikes Hanna

Címkék: EVS Európai Önkéntes Szolgálat ifjúsági programok

2016.06.18.

Young activists for Peace - Welcome refugees: erőszakmentes kommunikáció és békeépítés

Hogyan tarthatjuk fenn a békét a mindennapjainkban? Miként űzhetjük ki az erőszakot a kommunikációnkból? Táborvezetőként milyen csapatépítő játékokkal kovácsolhatjuk össze a közösség tagjait? Többek között ezekre a rendkívül érdekes kérdésekre is választ kaptunk azon az ICJA szervezésében létrejövő egyhetes képzésen, ahová összesen 11 országból érkeztek résztvevők.

berlin_1.jpg

Címkék: beszámoló képzés ifjúsági programok

2016.06.17.

Amikor rendőrök és szociális munkások tanulnak egymástól

Befejeződött idei második képzésünk, amelynek célja, hogy a szociális és rendészeti intézményrendszer dolgozóit felkészítsük arra, hogy a munkájukkal járó interkulturális konfliktusokat megértőbb és hatékonyabb módon oldják meg.

rendor2.jpg

Címkék: beszámoló rendészet interkulturális képzés szociális terület

2016.06.16.

"Most már egész máshogy látom" - mentorálás a józsefvárosban

Búcsút vett egymástól a Losonci Téri Általános Iskola és a Vörösmarty Gimnázium 12 mentor - mentorált párja és három programszervező társuk, akik 2016 áprilisa és júniusa között működtek együtt Pearls projektünknek köszönhetően. A 9. és 10. osztályos diákok az iskolai közösségi szolgálat keretében hetente találkoztak 5. és 6. osztályos mentoráltjaikkal, társaik pedig havonta közös programot szerveztek számukra. Ősszel újra indul a program, így újabb gyerekek kapnak lehetőséget arra, hogy mentoruk legyen! Harczi Orsolya beszámolójában személyes élményeit meséli el.

img_0998.JPG

Címkék: oktatás beszámoló mentorálás PEARLS

2016.06.15.

Terülj, terülj asztalkám!

Hazánkban élő külföldiek beilleszkedését segítő programunk keretében rendszeresen tartunk kisebb-nagyobb szabású közösségi programokat, ahol a programban résztvevő önkéntes mentorok és tanárok, és a külföldi mentoráltak közösen vesznek részt. Célunk, hogy a résztvevőink minél jobban megismerhessék egymást, tartalmas kapcsolatok alakuljanak ki köztük, mégpedig úgy, hogy közben lehetőségük is van kilépni a megszokott keretekből.

13288549_1073081852763579_461224187_o.jpg

Címkék: beszámoló migráció menekültek mentorálás Building bridges

2016.06.03.

Külön: Óra – migráció közelről

Iskolai érzékenyítő programunk keretében 15 csoportnak, összesen több, mint 300 diáknak tartottunk foglalkozásokat februártól júniusig. Általános iskolai osztályokban, középiskolákban, gyermekotthonban jártunk, és vendégül láttunk egyetemistákat és külföldi diákokat is. 7 magyar és 2 menekült önkéntes segített nekünk a migrációról és menekültekről szóló foglalkozások kitalálásában és levezetésében. Szeretnénk megköszönni önkénteseinknek és adományozóknak a segítséget. Nem csak a diákoknak voltak tanulságosak a foglalkozások – önkénteseink és mi is rengeteget tanultunk. Két önkéntesünk írt arról, miért csatlakoztak az Artemisszióhoz, hogyan élték meg ők a programokat, és milyen különböző reakciókat váltott ki a fiatalokból egy-egy workshop.

blog1_1.jpg

Címkék: oktatás migráció menekültek külön óra globális nevelés Adjuk össze

2016.06.01.

ON THE MOVE – street art workshop on mobility

A street art workshop will be organised in the frames of the EVS20 programs, in collaboration with Open Doors. It will take place from 10 am on 11 June. 2016, in Artemisszió office. We will learn to create stencil, stickers, and land art, all in line with the topics of mobility, movement, volunteering.

All young people are welcome! Volunteers, former or future EVS, migrants, refugees, socially disadvantages youngsters have priority. The workshop will be followed by an intercultural picnnic on the Margaret Island.

Participation is free of charge, but registration is required. More info and registration: edina.tarjan@artemisszio.hu

streetart.png

The program is supported by the EVS20 / Erasmus+ program.

Címkék: aktuális képzés English EVS Európai Önkéntes Szolgálat ifjúsági programok Erasmus +