2017.10.17.

Szövegírás képzés 2.0

Ha érdekel a kreatív írás / újságírás,
ha írnál társadalmi és környezeti témákról,
ha fiatal vagy (16-30 év), téged keresünk! 

A szövegírás képzésen a kreatív írás és az újságírás alapjairól lesz szó. A gyakorlati munka alapja egy választott társadalmi/ környezeti téma feldolgozás és rövid, kreatív szöveg létrehozása.

A képzés ideje és helye: 2017. november 7. 14:00 - 18:30 @ Artemisszió iroda (1086 Budapest, Pál utca 6.)

A képzést tartja: 
- Nora Balkanyi újságíró, kommunikációs szakember 
- András Dezső Horváth forgatókönyvíró, újságíró, kommunikációs szakember

Írásaik megjelentek például: régi origo.hu, Magyar Narancs, Népszabadság, VS.hu, hvg.hu, Kreatív

A képzés előfeltétele: 3500 karakteres háttéranyag megírása, amivel a képzés folyamán dolgozunk. Az anyag a környezeti igazságosság témakörén belül egy konkrét eset sztoriját dolgozza fel (valamilyen társadalmi vagy környezeti ügy, ahol bizonyos emberek joga sérül.)

A program az uniós SAME World projekt keretében valósul meg, ami a környezeti igazságosság, a klímaváltozás és a migráció köré épül.

Az írások felkerülnek a projekt platformjára, a legjobb szövegeknek publikálási lehetőséget is keresünk.

Jelentkezés és bővebb információ: Tarján Edina, edina.tarjan@artemisszio.hu (október 30-tól: 1 4136517)

Jelentkezni 2017. november 3-ig lehet. 
A programra limitált férőhelyet tudunk biztosítani.

press_freedom_fists.png

Címkék: Same World

2017.09.18.

artivizmusbudapest 17/18 - jelentkezés október 3-ig

Mi ez?
Az artivizmusbudapest aktivizmust és különböző művészeti irányokat összefogó kísérleti projekt, ami 2017 ősze és 2018 tavasza között valósul meg Budapesten az Artemisszió Alapítvány szervezésében.

Hogyan zajlik?
A résztvevők őket foglalkoztató társadalmi kérdéseket vitatnak meg együtt  és szakértők bevonásával mélyülnek el egy-egy kiválasztott témában. Ezután különböző kreatív, performatív kifejezésmóddal kísérleteznek tovább, majd az élményekből előkészítenek és megvalósítanak egy kreatív kampányt. A részvételhez korábbi mozgalmi vagy művészeti tapasztalat nem szükséges, csak a motiváció.

Mit jelent az, hogy különböző művészeti irányok?
A folyamat során többféle művészeti ágat próbálhattok ki adott területen dolgozó művészek vezetésével. Terveink szerint a következő műfajok kapnak teret:
* fotó
* fanzine
* slam
* stencil/sticker
* köztéri performansz
* mozgás/flashmob.
Az egyeztetések még folyamatban vannak, ezért a felsorolás nem végleges.

flyer_art_final.jpg

Mi a cél?
Egy társadalmi és művészeti szálak összeérésével dolgozó kampány. A résztvevők által kiválasztott társadalmi kérdésekre a projekt során megismert művészeti eszközök egyikével - vagy több összekapcsolásával - az artivismbudapest a többségi társadalom figyelmét igyekszik felhívni.

Milyen elköteleződést jelent a projekt?
Az aktív részvétel nagyjából hat hónapig tart. Szeretnénk, ha olyan fiatalok jelentkeznének, akik  2018 tavaszáig heti rendszerességgel tudnak résztvenni az alkalmakon.

Kiket kerestek pontosan?
Kísérletünkbe 18-30 év közti fiatalokat szeretnénk bevonni. Olyan résztvevőket keresünk,  akiket:
* foglalkoztat egy vagy több konkrét ügy
* sosem voltak tagjai semmilyen szervezetnek, de nyomasztja őket a jelen társadalmi valóság
* szeretnének másokkal közösen gondolkodni és cselekedni
* VAGY tevékenyen részt vesznek valamilyen önkéntes/aktivista csoportban, ugyanakkor bővítenék saját közösségük tudását művészeti dimenzióval, kreatív kampányeszközökkel
* ÉS nem (nagyon) félnek kilépni a komfortzónájukból/kipróbálni különböző művészeti ágakat

Kik a képzők?
Az alkalmakat Tarján Dina és Végh Panni, az Artemisszió munkatársai szervezik társadalomtudósok, művészek és aktivisták bevonásával.

Szuper, érdekel a dolog, de lenne még kérdésem. Kit kereshetek?
Végh Pannit:  artivizmusbudapest@gmail.com; +36 1 413 65 17.

Nincs kérdésem, jelentkeznék! Hol lehet?
Ezen a linken találod a jelentkezési lapot!

A részvétel ingyenes, a helyek száma viszont limitált.

Határidő: 2017. október 3.

2017.09.01.

Interkulturális kompetencia-fejlesztő képzés oktatók, pedagógusok számára

Idén még egy alkalommal szervezünk interkulturális képzést oktatási területen dolgozók számára. A hat napos bentlakásos képzést elsősorban gyakorló pedagógusoknak, oktatóknak ajánljuk. A képzés a résztvevők számára ingyenes.

aa_iskola.jpg

A képzés célja:
Az oktatási területen dolgozó szakemberek interkulturális kompetenciájának fejlesztése, a kulturális különbségekből adódó konfliktusok könnyebb megértése, a kulturális sokszínűségből fakadó lehetőségek és előnyök felismerése.

Mikor?
2017. október 26-27., november 16-17. és november 30 - december 1.

További részletek és jelentkezés:
A képzésfelhívás itt olvasható, jelentkezni pedig ezen a linken lehet.
További információ Németh Andreánál az andrea.nemeth@artemisszio.hu címen, illetve a 06 70 4207362 telefonszámon.

2017.08.30.

Képzés Portugáliában – migráció és különbözőség // Training course in Portugal – Migration and Otherness

//SCROLL DOWN FOR ENGLISH//

A tréning a párbeszéd fontosságára világít majd rá (párbeszédes tanulás, dialogikus szelf), amelynek segítségével pozitív változásokat érhetünk el saját magunkkal és a másokkal való kapcsolatunkban. Meghívott előadók segítségével műhelymunkák, szimuláció és történetmesélés segítségével elemzünk majd olyan fogalmakat, mint az állampolgárság, identitás, emberi jogok vagy a kultúrák közti párbeszéd.

A résztvevők már a tréning előtt feladatokat kapnak (mint például kutatás, interjúk készítése és adatgyűjtés), illetve utána is lesznek különböző tevékenységek (az eredmények rendszerezése, cikkek írása, képek készítése a kiállításra), amelyek által felkészülnek a projekt következő fázisaira.

A tréning kollaboratív tanulási módszeren alapul – egyaránt magába foglalja az interaktív csoportos gyakorlatot, az elméletátadást és a nagy csoportos beszélgetéseket. Reményeink szerint minden résztvevő aktívan hozzájárul majd a programhoz azáltal, hogy megosztja saját élményeit, véleményét, jó gyakorlatait.

A munka angolul folyik majd, ezért jó nyelvtudásra lesz szükség.

Kiknek szól a képzés?

Ifjúsági vezetőknek, fiatalokkal dolgozó szakembereknek, aktivistáknak, önkénteseknek.

Mikor, hol?

Október 28 - november 5, Cascais, Portugália

Jelentkezési határidő: szeptember 13.

Jelentkezni és érdeklődni a következő e-mail címen tudtok: anna.vegh@artemisszio.hu

 youth3.jpg

The training course will highlight the importance of DIALOGUE (dialogical learning, the dialogical self) as a tool that can positively change the way we self-reflect and the way we deal with others. Through workshops, study visit, guest speakers, simulation and storytelling session the course will analyse the notions of citizenship, identity, human rights and intercultural dialogue.

Participants will be required to contribute to the development of the training also before the starting of the Training course (through activities such as researches, interviews, collection of data, etc.) and after its conclusion (systematizing the output, writing articles, taking pictures for the exhibition) in order to follow-up the activities in view of the next phases of the project.

The training course will be based on the collaborative learning approach, mixing interactive group dynamics with more theoretical sessions and in-depth group discussions. All participants are expected to actively contribute by sharing best practices, personal experiences and theoretical knowledge.

The working language is English, thus it will be necessary to have a good command of the language.

Who should apply?

Youthworkers, youth leaders, activists and volunteers working with young people

When, where?

28th October – 5th November in Cascais, Portugal

Application deadline: 13th September 2017

Application and further details: anna.vegh@artemisszio.hu

2017.08.28.

Iskolák a változásért

Lezárult a Same World oktatási jó gyakorlatainak versenye - olyan kreatív módszereket, innovatív projektmunkákat, izgalmas tanórákat kerestünk, amik a globális felelősségvállalásra nevelnek. A magyar kontextusban a szegedi Tisza-parti Általános Iskola és az ócsai Bólyai János Gimnázium gyakorlatait találta legjobbnak a szakértőkből álló zsűri.

pic_contest.jpg

A szegedi iskola tanára egész tanéven át tartó környezeti és társadalmi érzékenyítő programot valósított meg a diákjaival, a szegedi gimnazisták pedig dokumentumfilm és kiállítás segítségével az élelmiszerek termelésének és fogyasztásának társadalmi hatásait nézték meg. Ezeken kívül is sok izgalmas programot küldtek be a tanárok, ilyen volt pl. a drámaóra, tanösvény, kutatás, személyes találkozások - lehet, hogy nem is olyan unalmas az iskola!

A nemzetközi kitekintésben egy görög gimnázium komplex, migrációról szóló programja kapta az első díjat.

Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett!

Folytatás októberben a Same World konferencián Portugáliában!

Címkék: globális nevelés Same World

2017.08.17.

Interkulturális képzés a rendészeti-, civil- és szociális területen dolgozók számára

Idén harmadik alkalommal szervezünk interkulturális képzést a rendészeti-, civil- és szociális területen dolgozók számára közösen. A 6 napos bentlakásos képzés a résztvevők számára ingyenes.

interculturaltraining.jpg

A képzés célja:

A szakemberek interkulturális kompetenciájának fejlesztése a kulturális különbségekből eredő konfliktusok könnyebb megértése és feloldása érdekében.

Mikor, hol?

2017. szeptember 21-22., október 5-6-án és október 26-27-én a Classic Hotelben (1118 Budapest, Zólyomi út 6.) A vidéki résztvevők számára utazási költségtérítést biztosítunk.

Mi történik a képzésen?
A  résztvevők végighaladnak az interkulturális kompetencia fejlesztésének három nagy lépcsőfokán és bepillantást nyerhetnek három, az övékétől eltérő világnézetbe: megismerhetik, hogy a menekültek, a romák és a mélyszegénységben élők számára hogyan néz ki a világ.

További részletek és jelentkezés:

Felhívás rendészeti dolgozók számára ezen a linken, a jelentkezési lap pedig ezen a linken érhető el.

Civil és szociális területen dolgozóknak felhívás itt olvasható, jelentkezni pedig ezen a linken lehet.

mmia.jpg

Címkék: rendészet civil társadalom interkulturális képzés szociális terület

2017.08.09.

A 2017. évi LXXVI. törvény


alapján külföldről támogatott szervezet vagyunk.

Emellett mélyen egyetértünk azokkal, akik a bojkott útját választják. Továbbra is tartjuk azokat az érveket és véleményeket, melyeket a törvény elfogadása előtt a Civilizáció csoport tagjaként hangoztattunk (például itt és itt). Eddig és ezentúl is átláthatóan fogunk működni, ez a törvény nem erről szól. Ez a törvény szavazatvásárlásról és a jogállamiság évek óta zajló módszeres felszámolásáról szól.

Az eredeti törvényjavaslat indoklásában szerepel, hogy a 2017. évi LXXVI. törvény célja, hogy világossá váljon „mely szervezetek tekinthetők külföldről támogatott”-nak. Gondoltuk, ha már így alakult, segítünk, és felhívjuk magunkra a figyelmet például szép, népszerű pónilovak alkalmazásával.

pecset_viccesszoveg_giccs_poni2.png

Szeretnénk még elmondani, hogy:

* Ugyan rengeteg pénz kapunk külföldről, de belföldről is. Viszont még így is elég rosszul keresünk és sok ötletünket nem tudjuk megvalósítani kapacitáshiány miatt. Számlaszámunk: 11705008-20460918.

* Iszonyat mennyiségű támogatást kapunk külföldről, leginkább azért, hogy sorosista idegenlelkű homályos érdekeket szolgáljunk ki. Ha segítenél, ide utalhatsz nekünk pénzt: 11705008-20460918.

* Társadalmi célokért dolgozunk, de csak az üzletet látjuk benne :(. Külföldről ömlik már a pénz, de kéne a magyaroké is. Számlaszámunk: 11705008-20460918.

Az Artemisszió Alapítvány csapata

A szöveg az AA állásfoglalása, a Civilizáció csoport véleményét nem tükrözi.

Címkék: aktuális állásfoglalás civiltörvény

2017.08.09.

Újra önkéntes magyartanárokat keresünk Skills On! programunkba!

Várjuk jelentkezésed szeptember 25-ig, ha szívesen tanítanál magyarra itt élő menekült és bevándorló embereket heti másfél órában, 2017. októbertől.

A magyar nyelvi órák a Skills On! munkába segítő program részeként 2018 júniusáig zajlanának. A tanítás megkezdésének feltétele, hogy elvégezz egy 3 napos ingyenes tréninget. Ezt 2017. október 6-7-8-án tartjuk Budapesten. A képzés mindhárom napon 10:00-18:00 óráig zajlik majd.

Minden érdeklődőt arra kérünk, csak abban az esetben jelentkezzen, ha a tréning egészén részt tud venni. Ennek oka, hogy a három napot úgy építettük fel, hogy a jelentkezők megismerkedhessenek mind az órák keretét nyújtó Skills On! programmal és résztvevőink hátterével, mind a magyar mint idegen nyelv tanításának alapjaival. 

skilsson_krea3_2.png

A jelentkezéshez nem szükséges tanári vagy nyelvtanári tapasztalat, vagy bármilyen idegen nyelv ismerete, de előnyt jelent. Az elhivatottság, a jó kommunikációs készség, a nyitottság, a rugalmasság és a kreatív gondolkodás szintén fontos szempont.  

A képzést követően az órák heti egyszer másfél órában, kiscsoportban indulnak el 2017. október közepétől Budapesten. Leendő önkénteseinktől azt kérjük, hogy az órákat 2018. június 30-ig vállalják.

A csoportok kialakítását, az órák szervezését és logisztikáját az Artemisszió Alapítvány koordinálja, a tanításhoz tankönyvet is biztosítunk. Havi rendszerességgel csoportos konzultációkat tartunk a tapasztalatok megosztására, ahová minden önkéntes tanárunkat szeretettel várjuk, itt új tippeket és módszereket is kaphatnak tapasztalt trénerünktől.

A jelentkezési lapot ezen a linken érhetitek el szeptember 25-ig. Minden jelentkezőt legkésőbb szeptember 29-ig értesítünk, hogy bekerült-e a képzésre.

Ha további kérdésed van, írj az erzsebet.csaky@artemisszio.hu e-mail címre.

A program a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásával valósul meg.

mmia_282_29.png

Címkék: skills on

2017.07.19.

„Egy életre szóló élmény” – összegzés a külföldi szakmai gyakorlat után

Két csoporttal zárult a külföldi szakmai gyakorlati programunk idei felvonása. 2016. szeptember és december között volt kint a 11 résztvevő Berlinben és Granadában. A fiatalok mindannyian aktív tanulói különböző szakmáknak: vendéglátás, turizmus, szakács illetve cukrászat, kozmetikus, fodrász, kőműves, és grafikus. A résztvevők a magyarországi felkészítés során megismerkedtek egymással, a küldő szervezettel, a fogadó szervezetekkel, reflektáltak a szakmai gyakorlatban rejlő lehetőségekre és esetleges nehézségekre, és felmérték a saját vágyaikat, félelmeiket és erőforrásaikat. Már a tábor során elkezdődött a nyelvi felkészítés is, amit aztán online folytattak a végső résztvevők a kiutazásig.

kozos_kep.jpg

A kintlét kezdetén a nyelvtanárok igyekeztek kommunikáció központúan átadni a német és a spanyol nyelv alapjait, ez a résztvevők visszajelzései alapján sikeres, örömteli és később is hasznos volt.

Granadában és Berlinben is néhány hétig tartott az intenzív nyelvtanfolyam, közben zajlottak a gyakorlati helyeken az interjúk, ahol minden fél felmérhette a másikat, illetve tisztázhatta a felmerülő kérdéseket személyesen is (a munkahelyek előzetesen megkapták a fiatalok szakmai önéletrajzát és motivációs levelét spanyol illetve német nyelven). A korábbi évekhez hasonlóan mindegyik diákot elfogadta a munkahely a személyes beszélgetést követően. Egy esetben előfordult, hogy a gyakorlat közben munkahelyet kellett váltania egy gyakornoknak, mivel az intézmény a vártakkal ellentétben nem tudott elegendő feladatot biztosítani egy magas színvonalú szakmai gyakorlathoz. Ettől eltekintve csak kisebb változások következtek be, mondjuk a beosztásokon belül a gyakorlatok során.

A résztvevők beszámolója alapján a gyakorlat során szerzett szakmai fejlődésüket különböző területekre bonthatjuk. Egyik azonosítható rész a különböző technikák megtanulása, legyen ez egy kozmetikus esetében mondjuk a gél lakk használata, egy grafikusnál pedig a photoshop program alkalmazása, a közös pont, hogy konkrét technikát vagy eszköz használatát sajátítják el már hozzáértő szakemberek segítségével. Egy, a nyílt piacra dolgozó intézmény sokszor könnyebben megengedheti magának drágább programok megvételét, amit esetleg egy oktatási intézmény nem, vagy egyszerűen a szakemberek nagyobb magabiztossággal használnak eszközöket, hiszen az a mindennapi munkájuk részét képezi.

Egy másik területe a szakmai fejlődésnek az önálló munkavégzés, ahogy az egyik gyakornok a munkanaplójában megfogalmazza: „Már nem is adnak feladatokat, csinálok mindent magamtól.” Ennek megtapasztalásához is szükséges az „élesben” végzett munka, a tanműhely védelméből való kiszakadás, ami természetesen a gyakorlatok elején még félelmetes és kényelmetlen. „Megtisztelő volt, hogy komolyan kezeltek engem, még ha nem is vagyok a szakmámban a csúcson.” – mondja Rebeka, a fodrász gyakornok.

A harmadik terület a kooperációs képesség: más korú, a szakmában már jártasabb kollégákkal kell együttműködni, kapcsolatokat kialakítani, beilleszkedni. Ez egy idegen kultúrában a nyelvi akadályok és kulturális szabályok ismeretének hiányában önmagában is nagy kihívást jelent, ám ha sikeres, óriási élmény és tanulási eredmény. A résztvevőknek sikerült személyiségüktől függően olyan kapcsolatokat kialakítaniuk, ahol mertek segítséget kérni szükség esetén, kaptak visszajelzést a munkájukra, és személyes életükre is hatottak a kapcsolatok, csökkentve az izolációt vagy az idegenségérzést.

A szakmai nyelv használata is természetesen egy dimenziója a szakmai fejlődésnek, ahogy az interkulturális kompetenciát is fontos tanulási pontnak gondoljuk a mai munkaerő-piaci siker szempontjából, ahol egyre természetesebbé válik a különböző kultúrák jelenléte egy munkahelyen belül.

A résztvevők elvárásai, elsősorban saját magukkal szemben, sokszor a gyakorlat folyamán is magas volt, de még így is nagy részük sikeresnek és előremozdítónak értékelte a külföldi munkatapasztalatokat. Aki pedig mérsékeltnek érezte szakmai fejlődését, azt részben saját hibájának tudta be: nem gyakorolta eleget a nyelvet ahhoz, hogy mondjuk önállóan tudjon rendelést felvenni, vagy nem jelezte, hogy más munkafeladatokra is kíváncsi lenne, amiben még nem elég gyakorlott, mert aggódott a lehetséges hibáktól.

A januári értékelő találkozón a szakmai fejlődés mellett természetesen a személyes élményekről, illetve a fiatalok jövőbeli terveiről is volt szó, melyek között mindenhol szerepel a szakmai tanulmányok befejezése, sokszor a továbbfejlesztése, vegyesen külföldön illetve Magyarországon. Abban mindenki egyetértett, hogy a 14 hét egy életre szóló élmény volt és marad is.

 

Szakmai partnereink voltak:

OASE Berlin

SICI DOMINUS (Granada)

BKMÖ Vári Szabó Szakiskolája (Kiskunhalas), Erzsébet Királyné Szakiskola (Budapest), Keszthelyi VSZK, Ybl Miklós Szakgimnázium, Debreceni SC Szakgimnázium, Petzelt József Szakközépiskola és Szakiskola és a Zöld Kakas Líceum

Granadában: Insua fodrász-, és kozmetikai szalon, Hotel Sta Ines, Hotel Casa Capitel és Residencia Nuestra Senora de Gracia

Berlinben: Gugelhof étterem, Nicolai cukrászat, Leonardo Royal Hotel, Webbok Verlag és Bauausführung Pilipovic.

Címkék: külföldi szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

2017.07.11.

"Nem számítottam rá, hogy ennyire változatos lesz" - EVS beszámoló, Volos (Görögország)

Bővülő lehetőségek, változatos munkavégzés és folyamatos új élmények - ez Volos. Iris az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) projektünkkel él és dolgozik fél évig a görögországi Volosban. Jelen beszámolóját második, júniusi hónapjáról küldte.

Nagyon érdekes, hogy júniusban is még rengeteg új dologgal találkoztam. Örülök neki, mert nem számítottam rá, hogy az EVS program ennyire változatos lesz!

További új munkahelyeket volt alkalmunk megismerni, itt az önkéntes választhat, hogy hol és milyen beosztásban szeretné eltölteni az idejét. Persze ehhez nem árt, ha vannak elképzeléseink arról, mik a céljaink, mit várunk egy naptól, egy héttől. A heti és havi összegzést a helyi fogadó szervezetnek készítjük el a programokról és az azokhoz kapcsolódó érzéseinkről. 

Címkék: beszámoló EVS