2017.02.23.

A világ az iskolában: globális nevelés képzés tanároknak

A globalizáció valóság. Hatásaival sokféle módon szembesülünk. Azért, hogy a diákok jobban megérthessék a globalizáció folyamatait, és ebben a felnőttek is támogassák őket, a SAME World képzésén tanárok, ifjúsági szakemberek és szülők tanulhatnak a környezeti igazságosságról, az klímaváltozásról és a migrációról. Hogyan vigyük be kreatívan ezeket a témákat az iskolába?

environmental-protection-326923.jpg

A kurzus felépítése: a kurzus 3 találkozóból és 2 online modulból áll.

 • 3 x 1 NAP WORKSHOP
 1. Klíma/reggeli: az ételeknek, amik az asztalunkra kerülnek, történetük van. Mit tanulhatunk az igazságosságról és a fenntarthatóságról az asztalnál?
 2. Vízöntő: drámapedagógiai módszerekkel a környezeti igazságosságról
 3. Migráció ma: kreatív módszerekkel a migrációról

A képzések dátumai: 2017. március 24., április 7., április 21.  Mindhárom nap a képzés 9-től 15h-ig tart. A képzés helyszíne: Budapest (pontos helyszín később).

 • ONLINE KURZUS

Témái: migráció, környezeti igazságosság, klímaváltozás. Az online kurzus heti 1-2 óra otthoni munkát jelent.

A résztvevők a képzés elvégzésekor tanúsítványt kapnak. Várjuk tanárok, fiatalokkal foglalkozó szakemberek, szülők jelentkezését!

A képzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet, 2017. március 10-ig. A képzésen 20 résztvevőt tudunk fogadni. A résztvevőknek március 15-ig megerősítést küldünk.

Regisztráció: https://goo.gl/forms/5GkTNesI1yurusUq2

További információ: Tarján Edina, edina.tarjan@artemisszio.hu, 1 4136517

A program a SAME World ((EuropeAid, DCI NSA-ED/2014/338-120) támogatásából valósul meg.

Címkék: képzés globális nevelés Same World

2017.02.14.

Manish. Búcsú.

Vannak olyan életek, amelyek túlmutatnak önmagukon. Nehéz megragadni a titkukat. Manishé ilyen volt.  Örömet, reményt és szeretetet sugárzott maga körül, anélkül, hogy erre különösebben törekedett volna. Éppen ellenkezőleg, különös tehetsége volt hozzá, hogy a már-már elért boldogság és siker pillanataiban fellázadjon, és farkasszemet nézzen a sötétséggel, amely gyermekkorától kísérte és kísértette. Egy láng volt, amely ezt a sötétséget világította be, miközben önmagát felemésztette. 

manish2.jpg

Ez a rövid élet mégis példaképül állhat sokunk számára: reményt meríthet belőle a reményt vesztett, erőt a gyenge és bátorságot a gyáva. Sierra Leonéban született, egy olyan országban, ahol a férfiak várható élettartama az 50 évet sem éri el. Manish még ezt a kort sem érhette meg. Hároméves sem volt, mikor megtámadta a gyermekbénulás. Ez volt az első próba. Felépült, de járni onnantól fogva csak egy botra támaszkodva tudott.  Furcsa módon, ha nem lesz rokkant, valószínűleg semmit sem tudnánk róla, sorsa nem emelkedett volna ki a többi nehéz falusi sors közül.

Nem sokkal később a faluját is elérte a polgárháború és családjával menekülnie kellett. Magára maradt, és onnantól kezdve egyedül folytatta az útját az erdőben botorkálva. Évek múltán még mindig bicegve, küszködve és magányosan megérkezett a fővárosba. A háborúnak már vége volt. Freetown utcáin hozzá hasonló, gyermekbénulástól sújtott falusi fiatalok százaival találkozott. A legtöbben hajléktalanok voltak és koldulásból éltek.  A megtépázott, romos főváros a biztonság, az életben maradás és boldogulás paradicsomának látszott vidékről nézve. 

A gyermekbénulás áldozatai csoportokba verődtek és beköltöztek egy-egy elhagyott romos épületbe. Manish egy ilyen foglalt ház fiatal vezetője lett. Itt találkozott vele Hady és Eddy, két született emberjogi harcos, akik a fogyatékosok jogaiért szálltak síkra.  Innentől kezdve elválaszthatatlanok lettek. A siker is közös volt: a squatból egy szervezet született, a szervezetből egy nemzetközi szinten is elismert NGO. Manisht nevezhetnénk fogyatékos aktivistának, de jóval több volt ennél. Énekes és táncos, zeneszerző és szövegíró, bohóc és forradalmár, aki sohasem fordított hátat társainak, akik az utcán maradtak. A lázadás pillanataiban mindig köztük talált menedéket. Mikor elkezdődtek az erőszakos kilakoltatások, szerzett egy dalt, ami rávilágít a szakadékra a kormány támogató fogyatékos politikája és a szegények magára hagyása között. Az ellentmondás feloldhatatlan, hiszen a fogyatékosok legtöbbje szegény. Manish így válhatott példaképpé nem csupán a fogyatékos közösség számára, hanem minden elnyomott csoport számára és mindenki szemében, aki hisz a gyengék erejében. 

Az élete maga volt a bizonyíték, az eszköz, amivel ezt az erőt felmutatta. Régóta volt beteg, a gyermekbénulás nem az egyetlen keresztje volt. Ha nem a világ egyik legszegényebb országában él, talán kigyógyítják. Talán ágyban, párnák közt halt volna meg. Talán családot alapított volna, talán ma is velünk lenne. De ez egy másik történet. Manish valódi története nem így végződött: talpon halt meg, mint egy katona, fiatalon, mint egy költő és a neve szájról szájra jár, mint egy legenda. 

Gyászolják sokan Sierra Leonéban és Magyarországon, ahova az élet kiismerhetetlen útjai vezették. Gyászolja az Artemisszió Alapítvány, aminek az önkéntese volt és az AVM csoport, ahol szintén megfordult, hogy beszéljen a sierra leonei  fogyatékos házfoglalók harcáról, gyászolja a Pince, ahol Roma fiatalokat vidított fel a zenéjével és a Civil Rádió, ahol saját műsort készített. Gyászolják barátai a világ sok országában, több kontinensen. A temetésén egy miniszter mondott beszédet és Bob Marley zenéjére táncolt a tömeg. Halálában megkapta mindazt a tisztességet, amiért egész életében harcolt. Isten veled Manish! Köszönjük, hogy velünk voltál.

Szántó Diana

2017.02.01.

"Rengeteg élményt szereztem itt" - beszámoló a Youth 4 Youth program foglalkozásairól

A korai iskolaelhagyásról szóló Youth 4 Youth program keretében fórum színházas és közösségi riporter foglalkozásokat tartottunk a Megálló Csoport Alapítvány diákjainak és a Rákóczi szakiskola fiataljainak. Tóth Luca, a workshopok résztvevője írt beszámolót arról, milyen élményeket, tapasztalatokat szerzett a fél év során.

foto1.jpg

Miket csináltatok a foglalkozásokon?

Sokszor beszélgettünk a tinédzser kor árnyoldalairól, és az iskoláról, az ott létrejött vitákról, és a szépségeiről is.

Rengeteg koncentrációs gyakorlatot csináltunk, próbáltunk számolni húszig, anélkül hogy bárki tudta volna, ki lesz a következő, aki bemondja az azt követő számot.

Idilli családi képeket elevenítettünk meg, aztán történetbe formálva játszottuk el. Készítettünk videókat, aztán visszanéztük őket, majd kielemeztük.

foto2.jpg

Mit adtak a foglalkozások?

Először is azzal kezdeném, hogy köszönünk mindent annak a három embernek (Vince, Hanna, Anna) akik mindent megtettek azért, hogy felfedezzék a bennünk rejlő tehetséget.

Mert mindannyiunkban van. Az első alkalommal, ahogy a Megállóban jártam, nagyon sokat kaptam tőlük.

Úgy zajlottak a találkozások, hogy lementünk oda, és mindenki a testvére volt a másiknak.

Rengeteg élményt szereztem itt, és nagyon sok barátot.

Minden egyes alkalommal úgy léptem ki onnan, hogy a világ összes boldogságát magammal hordozva folytattam a dolgaimat. És ezt szerintem mindenki így érezte, mert rengeteg energiát és erőt kaptunk egymástól.

 

A projektet az Eramus+ program keretében az Európai Unió támogatja.

2017.01.19.

„Több, mint korrepetálás” - Mentorprogram mint közösségi szolgálat

A Pearls program keretében január elején tartottuk a Vörösmarty Gimnázium diákjainak felkészítését a mentorprogramra. A képzést követően ők maguk dönthették el, hogy egyénileg mentorként, vagy csoportosan programszervezőként szeretnék-e a Losonci iskola tanulóit támogatni. Tanos Réka a programszervezést választotta, de beszámolójában a mentori szerepre is rávilágít, így nyújtva teljes képet a program egészéről.

pearls2017jan.jpg

Az iskolában szóltak nekünk, hogy a közösségi szolgálat kapcsán lenne egyfajta korrepetálás 5-6. osztályosok számára. Ez a program azonban, mint ahogy azt a felkészítésen megtudtuk, sokkal több ennél.

Egy kétszer három órás felkészítésen vettünk részt, ahol elmagyarázták nekünk, mit is jelent valójában mentornak, illetve programszervezőnek lenni. Elsősorban nem azért megyünk oda, hogy korrepetáljuk mentoráltjainkat. A mi feladatunk segíteni nekik, meghallgatni a problémáikat. Ez a kapcsolat persze nem azonnal jön majd létre, fel kell építenünk velük egy baráti kapcsolatot 3 hónap alatt. Szeretnénk, ha a programban résztvevő általános iskolás diákok úgy éreznék, nekünk, mentoroknak bármikor mesélhetnek, megbízhatnak bennünk. Persze nem csak a tanulásról, vagy lelki segélyről szól ez a program. Ezeken az alkalmakon rengeteget lehet játszani, közös témákról beszélgetni, kicsit megismerni a másikat, tehát legrosszabb esetben is a mentor és a mentorált egyaránt egy új baráttal, illetve több új élménnyel gazdagodnak. Az összehangolódást hozzásegíti, hogy kéthetente csapatépítő programokon vesznek részt a párosok.

Ehhez persze külön segítség kell, a mentor-program másik fele a programszervezés. Néhány gimnazista diák, illetve a felnőtt szervezők összeülnek és különböző, érdekesebbnél érdekesebb programokat találnak ki a résztvevők számára, melyek mindig nagyon jól sikerülnek. Kéthetente a párosok, illetve a programszervezők összegyűlnek és közösen szórakoznak.

A felkészítő kurzus segített megérteni, mit is jelent igazából ez a program. Sok ötletet kaptunk, felkészültünk különböző helyzetekre, a helyükbe képzeltük magunkat egy kicsit az általános iskolás gyerekeknek, jövőbeli mentoráltjainknak. Összeszedtük, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó mentornak, illetve programszervezőnek, a felmerülő kérdéseket megbeszéltük. E mellett sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak, és talán egymást is sikerült kicsit jobban megismernünk.  

 

Tanos Réka

Címkék: oktatás beszámoló aktuális mentorálás PEARLS

2017.01.18.

Pénzügyi munkatárs kerestetik!

Az Artemisszió Alapítvány 18 éve dolgozik azon, hogy Magyarországon egy együttműködő, szolidáris társadalom jöjjön létre, ahol a sokszínűség érték, és a hátránnyal indulók is esélyt kapnak, hiszen célul tűztük ki a különböző kulturális, etnikai és társadalmi csoportok közötti párbeszéd és közeledés erősítését, a kölcsönös megértés elősegítését, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának támogatását. Hiszünk abban, hogy a kulturális identitás egyfajta erőforrás, és a kulturális sokféleség iránti tisztelet egy globalizálódó világban nem csak egy olyan szükséges kompetencia, amely elengedhetetlen a békés egymás mellett éléshez, de az egyén és a közösség fejlődésének is záloga, amennyiben képes esztétikai és intellektuális élményt nyújtani.

penzugyi_allashirdetes.jpg

Főbb feladatok

 • Projektek pénzügyi beszámolóinak elkészítése a felelős hatóság részére
 • Pénzügyi hiánypótlások elkészítése és határidőre történő benyújtása
 • Projektek cash flow-jának frissítése havi rendszerességgel: költségek tervezése, kiadások nyomon követése
 • Költségvetés módosítási igények elkészítése és benyújtása a felelős hatóságnak
 • A projektvezető munkájának támogatása pénzügyi kérdésekben
 • A projektekhez kapcsolódó egyéb pénzügyi jellegű adminisztrációs feladatok ellátása
 • Pályázati költségvetések készítése

 

Elvárások

 • Pénzügyi végzettség vagy szakmai tapasztalat projektek pénzügyi adminisztrációjában
 • Nagyfokú precizitás
 • Excel táblázatkezelő használatában erős
 • Képes az önálló munkavégzésre, de jó csapatjátékos
 • Érdeklődik az alapítvány tevékenysége iránt és azonosulni tud az alapítvány küldetésével, értékeivel

 

Előnyt jelent

 • Non-profit pénzügyi tapasztalat
 • Hazai és nemzetközi pályázatok pénzügyi adminisztrációjában való jártasság
 • Angol nyelvtudás

 

Munkavégzés ideje                          Munkaviszony kezdete

8 óra                                                     2017. február

 

Munkavégzés helye

Artemisszió Alapítvány, 1085 Budapest, Pál utca 6.

 

Jelentkezés

Az önéletrajzot és a motivációs levelet 2017. február 5. 24:00-ig kérjük az info@artemisszio.hu e-mail címre küldeni.

2017.01.16.

Foglalkozásszervező önkéntesek jelentkezését várjuk mira! junior programunkba

Szeretsz gyerekekkel foglalkozni? Szeretnéd kipróbálni, milyen vagy programok előkészítésében és levezetésében? Vagy már van is tapasztatod benne? Szeretnél tenni egy sokszínű társadalomért? Legyél Te is részese a mira! közösségnek!

A mira! közösséget azért hoztuk létre, hogy segítsünk az itt élő menekülteknek és egymásnak, és hogy közösen egy erősebb, összetartóbb társadalmat hozzunk létre.

A mira! junior kezdeményezés részeként önkéntesek segítségével szeretnénk szabadidős foglalkozásokat tartani 6-12 éves, magyar és menekült gyerekeknek. A leendő önkéntesekkel közösen tervezzük meg és vezetjük le a programokat, melyeknek egy része az Artemisszió irodájában, másik része külső helyszíneken valósul majd meg.

Várjuk gimnazisták jelentkezését is, akiknek Iskolai Közösségi Szolgálatát igazoljuk.

A foglalkozásokra 2017. március és augusztus között kerül sor.

Egy három délutános felkészítő képzés feltétele a bekerülésnek, melyek 2017. február 10-én (péntek), 17-én (péntek) és 24-én (péntek) 4 órától 8 óráig tartanak.

Jelentkezni 2017. január 29-ig az ezen a linken elérhető űrlap kitöltésével lehet.

További információ a hanna.mikes@artemisszio.hu email címen vagy a 0670/4117135-ös számon kapható.

Csatlakozz hozzánk, ha szeretnél egy sokszínű közösség tagja lenni, és szeretnél tenni azért, hogy egy nyitott, jókedvű és egyenlőbb társadalomban éljünk.

Colour your mind, colour your world.

mira.jpg

2017.01.12.

Önkéntes magyartanárokat keresünk menekült és bevándorló résztvevőink mellé!

Szeretnél önkénteskedni az új évben? Van erre heti másfél órád? Szívesen megismerkednél itt élő bevándorlókkal és menekültekkel? Lennél az önkéntes magyartanáruk?

A magyar nyelvi órák 2017 februárjától indulnának a Skills On! program részeként. A tanítás megkezdésének feltétele egy 3 napos tréningen való részvétel, melyet január 27-28-29-én tartunk Budapesten.

A felkészítés keretében a jelentkezők betekintést nyernek a magyar mint idegen nyelv tanításának alapjaiba, megismerkedhetnek az órák keretét nyújtó Skills On! programmal és résztvevőink hátterével. A képzés mindhárom napon 10:00-18:00 óráig zajlik majd, a képzésen a részvétel ingyenes.

Tanári vagy nyelvtanári tapasztalat, valamint bármilyen idegen nyelv ismerete előny, de nem feltétel. Ennél fontosabb az elhivatottság, a jó kommunikációs készség, a nyitottság, a rugalmasság és a kreatív gondolkodás. 

A képzést követően az órák heti egyszer másfél órában, kiscsoportban indulnak el Budapesten. Az órák szervezésében és logisztikájában segítünk, tankönyvet is biztosítunk. A tanítás tapasztalatait rendszeres, csoportos konzultációkon oszthatják meg egymással önkéntes tanáraink, itt új tippeket és módszereket is kaphatnak felkészült trénerünktől. Leendő önkénteseinktől kérjük, hogy az órákat legalább 2017. szeptember 31-ig vállalják.

A jelentkezési lapot ezen a linken érhetitek el január 22-ig, a jelentkezési határidőig:

https://goo.gl/forms/OtOylBwXdTGGiADP2

Minden jelentkezőt írásban, legkésőbb január 23-ig értesítünk arról, hogy bekerült-e a képzésre.

Ha további kérdésed van, írj az erzsebet.csaky@artemisszio.hu e-mail címre, vagy hívj a 06704117135-ös telefonszámon.

A program a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásával valósul meg.

mmia_kicsi.jpg

foto20170112.jpg

 

Címkék: aktuális önkéntesség menekültek magyartanár migránsok skills on

2017.01.10.

Same World - Zöld hangok

Címkék: videó globális nevelés Same World

2017.01.10.

Milyen volt? Videó a vitaszínházi előadásokról

Címkék: videó globális nevelés Same World vitaszínház

2017.01.04.

"Reméljük, még több ilyen lesz" - beszámoló a Losonci iskolában tartott foglalkozásról

A Pearls program keretében november-december hónapokban a  Losonci iskola nyolcadikosaival játékos, non-formális órák keretében készültünk az iskolaválasztásra. Csoportos kompetencia-felmérést tartottunk, sorra vettük a tanulók által választott szakmákhoz szükséges készségeket, s azt, hogy mi mindenre van szükség a sikeres felvételi vizsgához, hogyan dolgozhatunk a képességeink tudatosításán, fejlesztésén. 18 tanuló és a szimbolikus osztálytársként befogadott osztályfőnök vettek részt a programban. Egyik tanuló, Gyuri, így foglalta össze az első benyomásait:

Múlt héten bejött hozzánk két felnőtt nő, Adri és Zsuzsi, az Artemisszió Alapítványtól, akikkel több órát együtt töltöttünk és játékos feladatokat oldottunk meg az osztállyal.

Először egy erdőt csináltunk, amit elneveztünk az „Önismeret erdejének”. Sok fát rajzoltunk, mindenki egyet, amire az életünket írtuk fel majdnem. Felsoroltunk tulajdonságokat, fontos embereket, ajándékokat.

 fa_2.jpgfa_10.jpgfa_8.jpgfa_3.jpg

 

 

 

 

 

Bemutattuk az életünket, mondhatjuk azt is, hogy Adrinak és Zsuzsinak köszönhetően jobban megismertük egymást. Új dolgokat tudtunk meg magunkról és egymásról.

Élveztük nagyon az órákat és reméljük, még több ilyen lesz.

Blazsovics György

 

 

Címkék: PEARLS