2016.10.20.

Köszönjük!

Köszönjük azoknak, akik az idén az Artemissziót támogatták adójuk 1%-ával! A felajánlásotok óriási segítséget jelent nekünk, hogy egyre többekkel megértessük:

a sokszínűség érték!

2016_1_osszeg.jpg

Címkék: 1% támogatás

2016.10.19.

A PEARLS csapat Törökországban!

A PEARLS projekt nemzetközi csapata most októberben, ezúttal Törökországban, Edirnében talákozott, hogy megtervezzék a következő időszakot és véglegesítsék a jövő áprilisban Budapesten tartandó nemzetközi tanárképzés anyagát.

2016-10-18_15_41_55.jpg

A PEARLS projekt célja a korai iskolaelhagyás elleni küzdelem a résztvevő országokban  (ezek: Németország, Horvátország, Románia, Törökország és Magyarország) tanárképzéssel és különböző megtartó-támogató programok bevezetésével az iskolákban.

A támogató programok egy részét az Artemisszió Alapítvány valósítja meg partneriskolájával, a Losonci iskolával közösen. Ebben a félévben is mentorprogram indul a Vörösmarty gimnázium tanulóinak bevonásával, akik kötelező közösségi szolgálatuk keretében segítenek a Losonci suli gyerekeinek tanulmányaikban. Megismétlődik a végzés felé közeledő tanulók kompetencia felmérése és továbbtanulási orientációja is, amit a tavalyi félévben kezdtünk.

Az edirnei találkozó kivívta a sajtó érdeklődését is. A találkozót megelőző sajtótájékoztatót is tartottak a résztvevők. A tájékoztató után egész oldalas cikk jelent meg rólunk a helyi lapban.

 

Címkék: oktatás Erasmus + PEARLS

2016.09.29.

Élményszerzés a múzeumban és a városi térben

Hogyan tud a múzeum intézménye otthonossá, élményszerű térré válni különböző társadalmi csoportok számára? Hogyan tanulhatunk a városról, amiben élünk, mit mutat meg, mit tükröz vissza a köztér rólunk? Hol bújnak meg emlékeink, hogyan kapcsolhatunk különböző tereket emlékek segítségével össze?

Ilyen és hasonló kérdések merültek fel kulturális mediációval és a városi tér tanulási térként való használatával foglalkozó programunk, A DiverCity projekt  záró eseményén Madridban. Magyar szervezetként az Artemisszió Alapítvány és a Néprajzi Múzeum volt jelen, emellett osztrák, francia, finn, portugál és a házigazda spanyol partnerek osztották meg egymással és az érdeklődő közönséggel a kétéves együttműködés eredményeit.

 

img_0011.JPG

Három napon keresztül műhelymunkákban vehettünk részt, melyek mind valamilyen kreatív technikát alkalmaztak, már kipróbált módszereket, mint a részvételi videózás, képzőművészeti alkotásokból kiindulva a közösen megtalált mondanivaló újrafogalmazása festésben és mozgásban, vagy éppen történetmesélés a kedvenc köztéri szobrunkról, megtöltve így személyes történetekkel a városi teret. Meghívott vendégeink által megismerhettük jobban a spanyol közeget és az azon belül megtalálható kezdeményezéseket, hogy hogyan kell például stencilt csinálni, vagy hogy mi is az a videólevél és mire használható (spanyolul szólnak a levelek, de itt elérhetőek).

img-20160914-wa0004.jpg

A napok végén különböző múzeumi vezetéseken ás városi sétákon vehettünk részt, utóbbi a Lavapiés negyed dohánykészítő asszonyairól tartotta a la liminal nevű szervezet, aminek munkatársait volt alkalom a nap folyamán előadóként is meghallgatni egy másik szervezettel együtt, akik a városi terek használatának újragondolását közös rajzolással kötik össze, ők az improvistos.

A hét második felében konferenciát tartott a partnerség, ahol a két év eredményeiről számoltunk be: a múzeumban tartott műhelyekről, aminek magyar megvalósításairól már adtunk hírt, illetve a városi térhez kapcsolódó csoportfolyamatokról, és az ezek végeredményeként születő segédanyagokról, melyeket inspirációnak szánjuk hasonló projektek megvalósításához. A kiinduló pont közös volt, de természetesen a különböző országokban más- és máshogy alakultak a folyamatok és az eredmények, a spanyol partner például készített egy applikációt, melynek segítségével Madridban sétálva különböző korokból hallgathatunk meg izgalmas történeteket, melyek valahogyan nőkhöz kapcsolódnak és természetesen ahhoz a köztérhez, ahol éppen elhaladunk. Az applikáció teszt üzemben letölthető itt, illetve az anyagok spanyolul és angolul meghallgathatóak videókon, alább egy példa a telefonos kisasszonyokról:

 Finnországban ugyanebben a keretben idősek és fiatalok dolgoztak együtt, olyan személyes történeteket gyűjtöttek, amit egy-egy köztéri szoborhoz kapcsolódtak, majd ezek felkerültek a múzeum digitális nyilvántartásába, így a történetek és egyéb információkkal együtt elérhetőek lesznek majd egy elektronikus térkép segítségével a Helsinki Art Múzeum honlapján. A térképet már most is érdemes megnézni itt!

Az együttműködés véget ért, reméljük a jövőben lesz alkalmunk tovább dolgozni partnereinkkel, a kulturális mediációval, történjen az múzeumban vagy a köztéren, maradunk továbbra is közei viszonyban! A DiverCity program eredményeit addig is meleg szívvel ajánljuk, a legtöbb dokumentum már elérhető többek közt magyar nyelven is a honlapon.

 

 

Címkék: konferencia művészet Erasmus + Divercity

2016.09.29.

Mi a FaQ? – Kérdések és válaszok a népszavazásról - 8. rész

Magyarország kormánya október 2-án népszavazásra hívja az állampolgárokat. A népszavazás kérdése egyrészt a menedékkérők sorsáról, másrészt az Európai Unió menekültpolitikájáról szól. 2016-ban szeptember elejéig 25 890 menedékkérő regisztrált Magyarországon. Ezek 90%-a három országból érkezett: Afganisztánból, Szíriából és Irakból. Az Artemisszió Alapítvány blogsorozata arra vállalkozik, hogy összegyűjtse a legalapvetőbb kérdéseket, amelyek megválaszolása nélkül aligha elvárható egy állampolgártól, hogy  felelős módon szavazzon – vagy ne  – október 2-án. Azért, hogy ne járjunk úgy, mint a brit szavazók, akik közül sokan a népszavazás másnapján próbálták az internetről kideríteni, mit is jelent a „Brexit”.

ki_szervezi.png

Címkék: migráció menekültek népszavazás 2016

2016.09.27.

Lásd meg az embert! Szeptember 30-án te is állj ki egy emberséges Magyarországért!

Az Artemisszió Alapítvány egyike azon civil szervezeteknek, amelyek közös összefogással lépnek fel az október 2-i népszavazás érvénytelenítéséért.  Meggyőződésünk, hogy:

A népszavazásra bocsátott kérdés nem viszi előre a közös ügyeinket!

A népszavazásra bocsátott kérdés értelmetlen!

A népszavazási kampány embertelen!

 

Ezért szeptember 30-án mi is ott leszünk a Kossuth téren, hogy közösen hallassuk a hangunkat. A Lásd meg az embert! kampány és a szeptember 30-i Tanúságtétel c. művészeti performansz és demonstráció Alföldi Róbert, Horgas Péter, Schilling Árpád, valamint a TASZ, Magyar Helsinki Bizottság, Artemisszó Alapítvány, Migszol Csoport, AVM, Közélet Iskolája, EKINT, Krétakör Alapítvány közös kezdeményezése, melyet minden jóakaratú, szolidáris és együtt érző ember számára nyitott.

lasd-meg-az-embert-1024x724.jpg

Ha Téged is zavar az embertelenedés, ha akarsz tenni ez ellen, akkor gyere el a térre. Gyere, és hívj annyi embert, amennyit csak tudsz. Legyünk sokan, ez a cél! Küldj üzenetet, videóüzenetet vagy selfiet a lasdmegazembert@gmail.com mail címre. Csatlakozz az eseményen a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1759775914291707/

A demonstráció rövid programja:

Időpont: 2016. szeptember 30.

Helyszín: Kossuth tér, a Nemzet Főtere

12 órától „Tanúságtétel” művészeti performansz és az „Aleppo” című mű elkészítése – közösségi alkotás a Kossuth téren

17:30-tól Gyülekezés a téren, a színpadon beszédek, zenei előadások 

Címkék: aktuális migráció menekültek népszavazás 2016

2016.09.22.

Multikulturális standup comedy az A38-on!

Címkék: videó aktuális vendégünk a világ

2016.09.17.

Mi a FaQ? – Kérdések és válaszok a népszavazásról - 7. részt

Tudta, miért érzi Európa kötelességének az eritreai menedékkérők befogadását?

Magyarország kormánya október 2-án népszavazásra hívja az állampolgárokat. A népszavazás kérdése egyrészt a menedékkérők sorsáról, másrészt az Európai Unió menekültpolitikájáról szól.  A jelenleg érvényben lévő áthelyezési javaslat gyakorlatilag kizárólag Szíriából és Eritreából származó menedékkérőkre vonatkozik, az ő európai tagországok közötti elosztásáról szól.  Azért, mert e két országból nagyon nagyszámú menedékkérő érkezik Európa bizonyos pontjaira.  De azért is, mert e két ország állampolgárai nagy valószínűséggel megfelelnek az 1951-es menekültügyi konvenció feltételeinek, vagyis Európában bárhol kérnék a menedékjogot, azt a törvény alapján több mint 75 százalékban meg is kapnák.

Az Artemisszió Alapítvány blogsorozata arra vállalkozik, hogy összegyűjtse a legalapvetőbb kérdéseket, amelyek megválaszolása nélkül aligha elvárható egy állampolgártól, hogy  felelős módon szavazzon– vagy ne  –október 2-án. Azért, hogy ne járjunk úgy, mint a brit szavazók, akik közül sokan a népszavazás másnapján próbálták az internetről kideríteni, mit is jelent a „Brexit”.

eritrea_7.png

Címkék: migráció menekültek népszavazás 2016

2016.09.16.

Let's Invalidate the Hungarian Refugee Quota Referendum!

We, Hungarian NGOs and citizens with a sense of responsibility for our country, believe in a country where our shared business is managed with humaneness, solidarity and mutual respect. We are concerned about seeing the government threaten our common values, therefore we speak out against the referendum scheduled for October 2, as well as the hate campaign surrounding the vote. We decided to start a campaign to invalidate the referendum, which fails to promote our shared business and is both pointless and inhuman.

_miorszagunk.png

Címkék: migráció menekültek English népszavazás 2016

2016.09.15.

Welcoming the World!

Artemisszió has come of age! We have been working in Hungary for the last 18 years in order to develop intercultural competences so that people of diverse cultural backgrounds are able to live next to one another more peacefully and smoothly. 18 years is a long time, therefore we decided to have a big celebration: We have got a number of varied intercultural programmes between September 19 and 23, and the birthday party on the 23rd is going to be held on the A38 ship. Come and have fun with us!

aa_blog_header_logo_magy.jpg

Címkék: aktuális English vendégünk a világ

2016.09.14.

Ez a mi országunk: érvénytelenítsd a népszavazást!

Mi, civil szervezetek és az országért felelősséget érző magyar állampolgárok egy olyan országban hiszünk, ahol az emberség, a szolidaritás és egymás tisztelete mentén intézzük közös ügyeinket. Azt látjuk, hogy a kormány veszélyezteti értékeinket, ezért felemeljük szavunkat az október másodikára kiírt népszavazás, és az azt beharangozó gyűlöletkampány ellen. Úgy döntöttünk, hogy kampányt indítunk a népszavazás érvénytelenítéséért, mert nem viszi előre közös ügyeinket, értelmetlen és embertelen is.

_miorszagunk.png

Címkék: migráció menekültek népszavazás 2016