2015.05.24.

„Történetek a terepemről” - Oktatók és hallgatók a világról és az antropológiáról

Történetek és háttérbeszélgetések a Friscóban az ELTE Kulturális Antropológia Tanszék és az Artemisszió Alapítvány közös szervezésében.

Egy eseménysorozat, melynek keretében távoli népek kultúrái kerülhetnek közelebb hozzánk, és megismerhetjük eddig láthatatlan közvetlen szomszédainkat, Európa migráns közösségeit. Beszámolók, beszélgetések követik egymást, mind azzal a szándékkal, hogy olyan kérdéseket vitathassunk meg, melyek bennünket és a világ más pontjain élő embereket egyaránt érinthetnek. Gyakorló kutatók, magyar és nemzetközi előadók mutatják be saját terepmunkáikat hétről-hétre.

Előadások

Május 27. 18.00 Beck Fanni (végzős antropológushallgató, ELTE): Láthatatlan kínaiak Budapesten

Június 5. 18.00  Anita Schroeven (Max Planck Intézet, Halle): Feljegyzések egy régi terepnaplóból egy új járvány idején – Az antropológiai válaszadás nehézségei és határai a nyugat-afrikai ebola járvány tükrében

Helyszín: Frisco, Mátyás utca 11.

anita_kicsi.jpg

Címkék: aktuális migráció kulturális antropológia Sierra Leone

2015.05.23.

Az önkéntességről, avagy mi dolgunk nekünk a vámosszabadi befogadó állomáson?

Azt hiszem, manapság már igen közkedvelt téma az önkéntesség, és szinte divatossá vált maga a fogalom. Mert önkéntesnek lenni: élmény, tapasztalat, tanulás, munka (és szexi)… Sok esetben elvárás, a társadalom felől (vállalj közösséget másokkal), a munkaerőpiac felől (legyenek többirányú tapasztalataid), és elvárás a cégek felé is (járuljanak hozzá az össztársadalmi szemléletformáláshoz). Persze ahány helyzet, ahány ilyen program, annyiféle a motiváció is, és szerencsére, választási lehetőség, az igen sok van...

onkentesseg_vamosszabadiban.jpg

Címkék: önkéntesség migráció menekültek Karaván

2015.05.20.

Nyitottan a világra

globalis_borito.jpgMegjelent a Globális nevelés Magyarországon című kiadvány, amit a Hand Szövetség adott ki, és amiben az Artemisszió is közreműködött.

Úgy tűnik, hogy a lexikális tudás átadásán alapuló, formális módszereket használó oktatás nem tud lépést tartani a gyors változásokkal, nem készít fel a modern kor kihívásaira, így a fiatalok nehezen igazodnak el a világban. A globális nevelés ezekre az igényekre ad korszerű választ.

A kiadványból kiderül, kik azok a szervezetek, akik globális neveléssel foglalkoznak Magyarországon, és mit is csinálnak pontosan.

A kiadvány innen letölthető

Címkék: globális nevelés

2015.05.19.

Klíma/reggeli

Az ételeknek, amik az asztalunkra kerülnek, történetük van. Vizsgáljuk meg őket közelebbről! Mit tanulhatunk az igazságosságról és a fenntarthatóságról egy reggeliző asztalnál?

klima.jpg

Igen, a Klíma / reggeli során tényleg leülünk reggelizni. A különböző ételek és italok fogyasztása során megnézzük, mi a különbség a termékek között, honnan jönnek, milyen utat járnak be, és termelésük és/vagy fogyasztásuk milyen következményekkel jár nálunk vagy egy távoli földrészen. Vajon milyen hatással van mindez a klímaváltozásra, a bolygónkra, ránk?

A Klíma / reggelit 9. és 10. osztályos diákoknak ajánljuk.

A 3 órás műhely-munka az iskolában vagy az Európa Pontban valósul meg.

A program a Fejlesztés Európai Éve alkalmából, a HAND Szövetséggel együttműködve, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

 

 

Címkék: nemzetközi fejlesztés Európai Fejlesztés Éve

2015.05.18.

Civil Oktatási Fórum a jövő oktatásáért

peldaertek.jpgMárcius 7-én "Huszonkilenc oktatással foglalkozó civil szakmai szervezet képviselői és az irántuk vagy az oktatás ügyei iránt érdeklődők – körülbelül nyolcvanan – jöttek el a Hálózat a Tanszabadságért és a Hívatlanul Hálózat, valamint a MPT Gyermekérdekek Szakosztálya Korczak Műhelye –felhívására az ELTE PPK Kazinczy utcai épületébe.

A Civil Oktatási Fórumon a szervezetek között nem csak a köznevelés egyes speciális területével foglalkozó alapítvány, egyesület volt jelen, hanem diák-kezdeményezés is, felsőoktatási hálózat is, jogvédő szervezet is, szakmai-képviseleti feladatokat vállaló szakszervezet is." Az Artemisszió Alapítvány képviselői is részt vettek a fórumon és hozzájárultak a "sokféleség munkacsoport" álláspontjának kialakításához. A munkacsoport megállapításait a 7. oldalon, az Alapítvány véleményét a ma iskolájáról és az iskola társadalmi szerepéről a 15. oldalon olvashatják.

A PÉLDAÉRTÉK innen letölthető

Illusztráció: Rastegary Amirhosein

Címkék: oktatás állásfoglalás

2015.05.16.

Nemzeti konzultáció – Van választásod!

lajos_kicsi.jpgMegkaptad te is a borítékot? Megkérdezték a véleményedet arról, hogy szeretnél-e te is gyűlölni? Rávettek, hogy elgondolkodj azon: szeretnél-e egy magába forduló, múltba néző, szívében bénult és gondolataiban elöregedő, belsőleg megosztott, a külvilágtól rettegő, félelembe dermedt közösség tagja lenni?

Megkérdeztek! Van választásod!

Ha a válaszod NEM, ne tartsd meg magadban, MONDD KI HANGOSAN!

Amit tehetsz:

- Küldd vissza a borítékot üresen!

és/vagy

Nyomtasd ki LAJOST vagy Jackiet és küldd vissza a borítékban!

és/vagy

- Rajzold le és tedd a borítékra azt a világot, amiben te szeretnél élni!

- Tájékozódj! Beszélj róla! Oszd meg másokkal a gondolataidat, nem vagy egyedül!

Ezt itt is teheted: http://bevandorlovagyok.tumblr.com/

Címkék: állásfoglalás migráció menekültek

2015.05.16.

2015: European Year for Development

In 2015 the European Parliament and CONCORD initiated the European Year for Development with the purpose to start a conversation about global questions. This is the last year to accomplish the Millennium Development Goals, which were established in 2000 in order to reduce poverty and famine. Within EYD in Hungary there are various informative and awareness-raising programs as well, with the purpose to include the citizens of the European Union (especially the youth) in the societal discussions about the world, human dignity and our future.

eyd_motto_hu.png

Címkék: globális nevelés nemzetközi fejlesztés Európai Fejlesztés Éve

2015.05.14.

Join us at the closing event of our Work/Place Program!

When? 29th May, 2015. Friday, 6pm

Where? Almárium Bisztró, 1085. Bp, Horánszky street  5.

We launched our Work/Place Program 9 months ago in order to support immigrants from outside the European Union to integrate into the Hungarian society. During this period they had the opportunity to meet Hungarian people, to learn and practice the Hungarian language and to take part in various trainings so that they have better chances on the job market and become part of a supportive community. Our aim was not only to help them overcome the obstacles and provide information about the local conditions but also to gain good experiences and make them feel themselves at home in our country.

keep_calm_kicsi.jpg

Címkék: aktuális migráció English Work/Place

2015.05.14.

Keep calm and meet the migrants! – Tudod, mind bevándorlók vagyunk!

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt Work/Place programunk záró rendezvényére!

Mikor? Május 29. péntek, 18:00 – 0:00

Hol? Almárium Bisztró, Horánszky u. 5.

A projekt kilenc hónapon keresztül támogatott Európai Unión kívülről érkező bevándorlókat: magyarokkal ismerkedtek meg és gyakorolták a nyelvet, hogy jobb esélyekkel vágjanak neki a munkaerő-piacnak, miközben támogató közösségre is találhattak. Célunk nemcsak az volt, hogy könnyebben vegyék az előttük álló akadályokat, hanem hogy jobban otthon érezhessék magukat Magyarországon, eligazítást kapjanak a helyi viszonyokról, élményeket szerezzenek.

keep_calm_kicsi.jpg

Címkék: aktuális migráció Work/Place

2015.05.14.

Interkulturális képzés egészségügyi dolgozóknak

Interkulturális kommunikáció az egészségügyben címmel akkreditált képzést tartunk egészségügyi területen dolgozó szakemberek számára. A képzés célja az egészségügyi dolgozók önismeretének és ön-reflexiójának javítása, valamint néhány támpont átadása az idegen kultúrák jobb megértéséhez, annak érdekében, hogy jobban és kevesebb feszültséggel végezhessék munkájukat.

eu_kepzes.JPG
Az összesen 6 napos képzés időpontjai a következők: 2015 június 15-16., június 22-23., június 30-július 1.

Részletes információk a képzésről

Letölthető felhívás

A jelentkezési lap innen letölthető, illetve Németh Andreánál lehet érdeklődni:

Email: trainings@artemisszio.hu

Tel: (06 1) 413 6517

Címkék: aktuális egészségügy tréning interkulturális képzés Work/Place