2018.01.03.

Nagyon zajlik az artivizmusbudapest

Folynak a munkálatok az artivizmusbudapest csoportunkban is. Ismerkedünk egymással, a nézeteinkkel és mások gondolataival - főleg különböző társadalmi kérdések kapcsán. Tavaly ősz óta többféle művészeti technikával dolgoztunk, itt a fanzine workshop képeit látjátok. 

Bővebben érdekel, mi ez? Az artivizmusbudapestről olvashatsz itt vagy itt.

(A csodás fanzine-os gifeket Végh Panni csinálta).

 

via GIPHY

 

via GIPHY

via GIPHY

Címkék: artivizmus

2018.01.03.

Mentor-mentorált párok, Disney és a Mikulás // ComMent

A ComMent keretében középiskolás diákok kapnak lehetőséget általános iskolás gyerekek mentorálására, illetve programok szervezésére. A novemberi és a decemberi alkalomról egyik résztvevőnk, Bató Dávid írt a blogra.

November 22.-én a már többé-kevésbé összeszokott mentor-mentorált párok összegyűltek a Losonciban, és összemérték tudásukat Disney mesék témában egy afféle állomásos pontgyűjtő versenyen. Minden csapat 4 emberből állt, 2 mentorból és 2 mentoráltból (hozzánk még csatlakozott egy mentor, akinek a diákja sajnos nem tudott eljönni). A 6 állomás alatt próbára tettük a csapatmunka-képességünket, mikor rajzolni kellett híres Disney szereplőket egy bizonyos csavarral, nehezítéssel.

21.jpg

Azután szövegfoszlányokat kaptunk híresebb mesék betétdalaiból, amiknek ki kellet találni a gazdáját. Várat építettünk kartonból, amibe bele kellett férnie a 2 mentoráltnak. Az Oroszlánkirály cselekményének feldarabolt változatát kellett összerakni kronológiai sorrendben. Végül Activity módon kellett kitalálni az elmutogatott Disney szereplőket. A versenyt a mi csapatunk nyerte, ami főleg annak köszönhető, hogy csapattársaim (és én is) Disney meséken nőtt fel (őszintén szólva én máig szeretem ezeket a történeteket, főleg a Notre Dame-i toronyőrt). A mentorok, mentoráltak élvezték a verseny, és végül mindenki egy szép emlékkel indulhatott haza.

A másik program frappánsan december 6.-án zajlott le, és a témája is a Mikulás köré épült. Eleinte puddingos dobozokból és különböző anyagokból kellett rénszarvast és manót készíteni. Enyém borzalmas lett, de nagyon sok szépen elkészített Rudolfot láttam. Ezután az egyik szerveződiák, kódnevén Sólyom beöltözött Mikulásnak és jelképesen meglátogatta a kisdiákokat. Ezután fotózkodtunk Mikulással, süteményt ettünk, forró csokoládét ittunk, majd mindenki a maga dolgára indult. Személyes ezt a programot is élveztem, de talán az első kicsit jobban tetszett. A szervezők jó munkát végeztek, a Beugró társasjáték „sikere” ellenére. Remélem, hogy jövőre is hasonlóan élvezetes programokban lesz nekem és a többieknek részük.

A programban résztvevő iskolák: a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Bókay János Szakgimnázium, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium, valamint a Losonci Téri Általános Iskola.

Címkék: beszámoló comment

2018.01.03.

Don't Fear The Refugee! // Képzés Portugáliában

2017. október 28. és november 5. között, Cascaisban jártunk nemzetközi tréningen a Rota Jovemmel partnerségben. Három résztvevőnk is írt beszámolót, Wolf Angelika, Berényi Eszter és Budavári Adrienn. Az ő írásaikat olvashatjátok.

//

WOLF ANGELIKA

Miről is szólt ez az az egy hét?

A tréning címe elég beszédes: Don’t Fear The Refugee, azaz ne félj a menekülttől. Témája a menekültválság, a kulturális bizonytalanság, a félelem a másságtól. Célja reflektálni azokra a társadalmi változásokra, amiket ez a jelenség magával hoz az Európai Unióba, ezáltal mozgósítani a fiatalokat, hogy aktív résztvevői legyenek a pozitív társadalmi változásoknak.

Hogyan jártuk körbe ezt a témát?

Két részből állt a tréning: a „megértés”-ből és a „mozgósítás”-ból. A „megértés” szakasza három napig tartott, ezalatt megismerkedtünk a trénerekkel és a többi résztvevővel, bemutattuk a saját kultúránkat, országonként prezentáltuk társadalmunk hozzáállását a menekült-válsághoz, meglátogattunk egy lisszaboni menekült központot, feltérképeztük a legfontosabb fogalmakat és alapproblémákat, amik a témához kötődnek, találkoztunk menekültekkel és meghallgattuk a történetüket.

Az első szakaszban több érdekes programra került sor. Az interkulturális estére minden résztvevő hozott magával tradicionális ételeket, italokat, tárgyakat, amivel betekintést nyújtott a saját kultúrájába.

dontfear-01.jpg

Címkék: beszámoló képzés menekültek

2018.01.02.

Első közös program a ComMentben: ismerkedés

Október végén tartotta első közös programját a ComMent program, amelyen a résztvevő mentor-mentorált párok először találkoztak egymással. A ComMent keretében középiskolás diákok kapnak lehetőséget általános iskolás gyerekek mentorálására, illetve programok szervezésére. Az októberi eseményről az egyik gimis résztvevőnk, Rigó Rebeka írt beszámolót. 

Szerdán már a program kezdete előtt a torkomban dobogott a szívem, annyira izgultam az első program miatt, amit ráadásul én is szerveztem. Azonban mire elkezdődött a program, sikerült valamennyire megnyugodnom.

Miután Erzsi ismertette a programot, én és Sólyom vettük át a szót. Evolúciós játékkal kezdtünk, ami nagyon vicces volt kívülről nézve. Utána egy olyan játékot játszottunk, ahol el kellett mondani a nevedet, továbbá egy olyan jelzőt, ami ugyanúgy kezdődik, pl. Ritka Rigó, és közben fonalat dobáltunk. Ezt kicsit nehezebben ment szerintem, nem nagyon értették, hogy mit is kell csinálni, de egy óriási pókháló lett a végére. Ebben mi, programszervezők is részt vettünk. Ezt követően két körbe állítottuk a többieket és azt a feladatot adtuk, hogy egy percig beszéljenek meg egy kérdést. Olyan kérdéseket tettünk fel, hogy Ki a kedvenc Youtuber-jük, és miért. Mire ezeknek vége lett, eltelt az idő fele, így az első szakasz véget ért.

commentdec-1.jpg

A rövid szünet után folytattuk és ismét Erzsi vette át a szót. Mesehősöket adott mindenkinek és a gyerekeknek meg kellet keresniük a mesehősük párját. Így ismerték meg a mentor-mentorált párokat a többiek. Ezek után a párokat csapatmunkára fogtuk. Mindenki kapott egy zsákot, amelyben kérdések voltak, ezekből minél többet kellet megválaszolniuk és leírniuk egy lapra. „Édes vagy sós?” féle kérdések voltak. Ezt követően páran elmondták a kérdésekre a válaszukat, majd újra Erzsi vette át a szót. Megkért minden párt, hogy beszéljék meg, mikor tudnak találkozni. A továbbiakban már csak egy játékra volt időnk és hosszas megfontolás után Sólyommal a székfoglalót választottuk. Így utólag visszagondolva nem biztos, hogy Metal Rockot kellet volna ehhez berakni, de nagyon úgy tűnt, hogy ők élvezik ezt.

Miután elmentek a mentoráltak, mi visszarendeztük a termet és videókat készítettünk a napról két mentorral, ami nagyon vicces lett.

A programban résztvevő iskolák: a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Bókay János Szakgimnázium, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium, valamint a Losonci Téri Általános Iskola.

Címkék: beszámoló comment

2017.12.21.

Boldog ünnepeket! // Happy Holidays!

Kedves barátaink! Nagyon köszönjük a sok érdeklődést, el is vittetek minden papírsárkányt! Adományboltunkat most bezárjuk, de folytatás várható. Ha érdeklődnétek, keressetek továbbra is az eventen található elérhetőségeken - az ünnepek után válaszolunk. Mindenkinek csodás pihenést!

Dear friends! Thank you for your attention and enthusiasm for our kites, they are all gone for now! We close the donation shop, but we are planning to continue in another form. In any case, if you are still interested, please contact us - you can find all details in the event. We will get back to you after the holidays. We wish you a very happy festive season!

_mg_9423bk.jpg

Címkék: mira

2017.12.20.

Jelentkezőket várunk művészet+társadalom ws-ra // Call for applications for training in socially engaged art tools -- határidő // deadline: dec. 26.

COMMON GROUND

Common Ground, a training in socially engaged art tools is a 1-year long part-time programme comprising 3 residential and an online stage taking place in Budapest, Hungary, and Cork, Ireland, from February 2018 to February 2019 initiated by the Firestarter Network and developed by Makeshift Ensemble (IRL), Artemisszió Alapítvány (HUN) and Postmodernsquare (FIN). 

APPLICATION DEADLINE: 26TH DECEMBER 2017
To apply: https://goo.gl/forms/PlDDNMREy4gESxao2

If you have questions, please contant Panni Végh: anna.vegh@artemisszio.hu

cg.jpg

Címkék: common ground

2017.12.18.

118 civil szervezet áll ki a helyi közösségekért, a békés Magyarországért dolgozó civilekért

A kormány után az elmúlt héten több városban immár választott önkormányzati tisztségviselők is támadást indítottak a közösségek és a magyar társadalom érdekében dolgozó civil szervezetek ellen, megkérdőjelezve hitelességüket és veszélyeztetve működésüket. Mi, a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat és embereket segítő civil szervezetek kiállunk a megtámadottak mellett, és elutasítjuk a megbélyegző törekvéseket. Magyarország közös ügye, hogy a civil szervezetek szabadon, megfélemlítés nélkül dolgozhassanak, és segíthessék a helyi közösségeket.

civil-tuntetes.jpg

Az elmúlt napokban a kaposvári, a miskolci és a pécsi önkormányzat csupán azért kezdeményezte civil szervezetek kitiltását a városából, mert bár azok átlátható módon működtek, de külföldi forrásokat használnak fel a helyi közösségek építésére, megerősítésére. A pécsi képviselő testület odáig ment, hogy egy konkrét szervezet, Az Emberség Erejével Alapítvány kitiltására szólította fel a város polgárait. Később ezt a pécsi közgyűlés határozatban is megerősítette.

Címkék: civilizáció

2017.12.15.

Sárkányt a fa alá! // Let's Give a Kite!

[Az összes sárkány meg tudod nézni ITT // Find all the kites HERE: facebook.com/ArtemisszioAlapitvany/shop]

info@artemisszio.hu
+36 70 411 71 35

_See EN below_

_mg_9363bk.jpg

A papírsárkány készítése és eregetése Afganisztánban szeretett hobbi, sport és hagyomány. A fás ünnepre ezért munkatársunk, Reza Sayed Mustafa limitált számú, egyedi papírsárkányokat készített nektek! A befolyt adományokat teljes egészében a Mira! intercultural community közösség tevékenységére fordítjuk.
#nemajandek #sarkany 

[Hogyan tudsz adományozni a sárkányodért cserébe?]
Adományboltunk PayPal rendszeren keresztül működik, ebben a formában fix adományt tudunk elfogadni. Ha ez a mód nem megfelelő számodra - és/vagy szívesen adnál egy-egy sárkányért nagyobb adományt -, kérünk írj az info@artemisszio.hu címre. Az adományokról igazolást állítunk ki.


[Hova és mikor gyere a sárkányodért?] 
A sárkányokat december 20-ig tudjátok átvenni az Artemisszió Alapítvány irodájában 10:00 és 18:00 óra között. 
Cím: 1085 Budapest, Pál utca 6. 
Személyes egyeztetés telefonon: +36 70 411 71 35.

[Van olyan sárkány, ami tetszett, de már lecsaptak rá?] 
Jelezd ezt a sayedmustafa.reza@artemisszio.hu címen. Ha van rá lehetőségünk, készítünk másikat.

Mi a Mira?
A Mira az Artemisszió Alapítvány interkulturális közössége. Tagjai bevándorló és menekült emberek, magyarok, itthon élők. A Mirában teret biztosítunk egy folyamatosan növekvő, egyre színesebb közösségnek, és lehetőséget adunk az interkulturális találkozásra, tanulásra, közös élményekre.
mira.artemisszio.hu

_mg_9369bk.jpg

EN after the break

Címkék: mira

2017.12.06.

Sárkányt a fa alá! // Let's Give a Kite! - Hamarosan // Coming Soon

Nem kell tovább gondolkodnotok feszítő ajándék kérdésekről. Hamarosan kiderül, miért nem. #nemajandek #sarkany 

 You don’t have to think about annoying gifts anymore. Soon you will find out, why. #letsgiveakite

2017.12.04.

Szavazz a Mirára! // Vote for Mira!

See EN below

A Mira interkulturális ház projekttel bekerültünk az Erste Higgy magadban! pályázat közönségszavazós szakaszába, ahol a ti döntésetek a legfontosabb. A segítségetekkel a Mira interkulturális közösség új terét szeretnénk létrehozni. Ezen a linken találtok hosszabb leírást a projektről és ugyanitt rövid regisztráció után szavazni is tudtok. Előre is nagyon köszönjük! 

Mi a Mira?
Az Artemisszió Alapítvány interkulturális közössége. Azért hoztuk létre, hogy közös tevékenységeken és élményeken keresztül közösséget alkossunk egymástól különböző emberekből. Közösen lépünk fel egy olyan társadalomért, aminek tagjai érdeklődőek, nyitottak, kíváncsiak egymás iránt. Ahol a kulturális különbség nem válik társadalmi hátránnyá, sőt, az emberek inspirációként, lehetőségként tekintenek rá. A csoportot zömében bevándorlók, menekültek és velük szolidáris, a kulturális sokszínűséget értékként megélő és elismerő magyarok, illetve külföldiek alkotják.

Miért kell a tér?
A Mira Ház lehetőséget adna arra, hogy a Mira tagjai jobban kapcsolatba tudjanak kerülni a helyi társadalom képviselőivel. Egy közösen használt térben spontán tudnak alakulni az egyébként általunk életre hívott kapcsolódások. A házban vendégül fogunk látni iskolai csoportokat, szakmai csoportok képviselőit, érdeklődőket, és számukra foglalkozásokat tartunk a toleranciáról és a sokszínűségről. A házhoz tartozó közösségi kert szintén a közösségépítést, és a helyi lakossággal való kapcsolat erősítését szolgálja.

// EN //

Vote for our project! Even one click helps us to get one step closer to our dream, in setting up a community house for our intercultural Mira community! The Hungarian Erste Bank initiated a competition under the slogan „Believe in yourself” (Higgy magadban!) for entrepreneurs and civil organisations who are making positive changes in Hungary through their products or projects. The winning project will receive a grant of app. 3 million forints to make their dreams come true. Thank you in advance! 

Here’s how to vote;
1. Click on this link 
2. Click on the orange button „Szavazok”
3. Accept the conditions of voting by putting a tick in the bracket
4. Click on voting via my Facebook account

Mira is the intercultural community of the Artemisszió Foundation. We think that if we want to live in a strong, supportive community which is proud of its diversity, we need to create it. Our aim is to give space for this on-growing, more and more colourful community, as well as to intercultural encounters, mutual learning and experiences. Mira is a melting pot of immigrants, asylum seekers as well as Hungarian citizens and expats who consider cultural diversity as an asset and value.To accomplish our goals, we would need our own base, a community space, for which we could use as a home of our very own. I

If Mira were to win the competition organised by Erste Bank, we would open an intercultural community house in the 8th or 9th district – a real shelter for our events and a meeting point for our target groups, helping the community work and integrate. The house would contain a living room (for intercultural events and a meeting point), a study room (language courses, counseling), and a room where we could hold theater workshops, intercultural trainings, yoga classes, dance classes and other kinds of group activities.

A key element of the house would be the kitchen: at the moment we are holding our cooking events in the office of Artemisszió and in the flat of private persons (from 40-60 participants the space is easily crowded). Bearing in mind that we share the cooking practices and meals of other cultures as well as organising flat restaurant events, a house would be a definitely good solution for our space problems and could also contribute to our financial sustainability. It would be ideal to find a community house with a small garden, so we could also start a community gardening project.

Thank you for your support in advance!

Címkék: aktuális mira