2017.12.06.

Sárkányt a fa alá! // Let's Give a Kite! - Hamarosan // Coming Soon

Nem kell tovább gondolkodnotok feszítő ajándék kérdésekről. Hamarosan kiderül, miért nem. #nemajandek #sarkany 

 You don’t have to think about annoying gifts anymore. Soon you will find out, why. #letsgiveakite

2017.12.04.

Szavazz a Mirára! // Vote for Mira!

See EN below

A Mira interkulturális ház projekttel bekerültünk az Erste Higgy magadban! pályázat közönségszavazós szakaszába, ahol a ti döntésetek a legfontosabb. A segítségetekkel a Mira interkulturális közösség új terét szeretnénk létrehozni. Ezen a linken találtok hosszabb leírást a projektről és ugyanitt rövid regisztráció után szavazni is tudtok. Előre is nagyon köszönjük! 

Mi a Mira?
Az Artemisszió Alapítvány interkulturális közössége. Azért hoztuk létre, hogy közös tevékenységeken és élményeken keresztül közösséget alkossunk egymástól különböző emberekből. Közösen lépünk fel egy olyan társadalomért, aminek tagjai érdeklődőek, nyitottak, kíváncsiak egymás iránt. Ahol a kulturális különbség nem válik társadalmi hátránnyá, sőt, az emberek inspirációként, lehetőségként tekintenek rá. A csoportot zömében bevándorlók, menekültek és velük szolidáris, a kulturális sokszínűséget értékként megélő és elismerő magyarok, illetve külföldiek alkotják.

Miért kell a tér?
A Mira Ház lehetőséget adna arra, hogy a Mira tagjai jobban kapcsolatba tudjanak kerülni a helyi társadalom képviselőivel. Egy közösen használt térben spontán tudnak alakulni az egyébként általunk életre hívott kapcsolódások. A házban vendégül fogunk látni iskolai csoportokat, szakmai csoportok képviselőit, érdeklődőket, és számukra foglalkozásokat tartunk a toleranciáról és a sokszínűségről. A házhoz tartozó közösségi kert szintén a közösségépítést, és a helyi lakossággal való kapcsolat erősítését szolgálja.

// EN //

Vote for our project! Even one click helps us to get one step closer to our dream, in setting up a community house for our intercultural Mira community! The Hungarian Erste Bank initiated a competition under the slogan „Believe in yourself” (Higgy magadban!) for entrepreneurs and civil organisations who are making positive changes in Hungary through their products or projects. The winning project will receive a grant of app. 3 million forints to make their dreams come true. Thank you in advance! 

Here’s how to vote;
1. Click on this link 
2. Click on the orange button „Szavazok”
3. Accept the conditions of voting by putting a tick in the bracket
4. Click on voting via my Facebook account

Mira is the intercultural community of the Artemisszió Foundation. We think that if we want to live in a strong, supportive community which is proud of its diversity, we need to create it. Our aim is to give space for this on-growing, more and more colourful community, as well as to intercultural encounters, mutual learning and experiences. Mira is a melting pot of immigrants, asylum seekers as well as Hungarian citizens and expats who consider cultural diversity as an asset and value.To accomplish our goals, we would need our own base, a community space, for which we could use as a home of our very own. I

If Mira were to win the competition organised by Erste Bank, we would open an intercultural community house in the 8th or 9th district – a real shelter for our events and a meeting point for our target groups, helping the community work and integrate. The house would contain a living room (for intercultural events and a meeting point), a study room (language courses, counseling), and a room where we could hold theater workshops, intercultural trainings, yoga classes, dance classes and other kinds of group activities.

A key element of the house would be the kitchen: at the moment we are holding our cooking events in the office of Artemisszió and in the flat of private persons (from 40-60 participants the space is easily crowded). Bearing in mind that we share the cooking practices and meals of other cultures as well as organising flat restaurant events, a house would be a definitely good solution for our space problems and could also contribute to our financial sustainability. It would be ideal to find a community house with a small garden, so we could also start a community gardening project.

Thank you for your support in advance!

Címkék: aktuális mira

2017.11.10.

„Ez a pár nap kinyitotta a világot” – beszámoló a Same World szemináriumról

2017. október 24. és 27. között jártunk a SAME World projekt nemzetközi konferenciáján Sintrában (Portugália). A konferencián tizennégy országból voltak jelen. Magyarországról öten vettünk részt: Tarján Edina és Végh Anna az Artemisszió Alapítványtól, Éger Gyöngyi tanárnő az ócsai Bolyai János Gimnáziumból, Ceglédi Anna tanárnő a szegedi Tisza-parti Általános Iskolából, valamint Simonyi István az Emberi Erőforrások Minisztériumából.

sw-pic_group.jpg

A két iskola a Same World oktatási jó gyakorlatának hazai győztesei. A két napos konferencia első napján érdekes és sokszínű előadások voltak a környezeti igazságosság és a nemzetközi jó gyakorlatok témakörében. Bemutatkozott az a görög gimnázium, amely a migráció témakörét feldolgozva kapta az első díjat ebben a versenyben. Nagyon tanulságos volt a görög iskola projektje, mert ezt a manapság olyan fontos és sok indulatot kiváltó témát érzékenyen és kreatívan dolgozta fel, és ami a legfontosabb: „bevitte” az iskolába. Gyakorló pedagógusként támogatom a hazai projektek elindulását a migráció témakörében.

A konferencia második napja egy workshop keretében folytatódott a projektben résztvevő tanárok műhelymunkájával. A projektmenedzser, Irene Fisco vezetésével a környezeti és klímaigazságosságról szóló dokumentum javasolt előszavát, illetve a korábbi két ilyen alkalommal kidolgozott javaslatokat beszéltük meg. Délután egy kerekasztal beszélgetésre került sor a résztvevő országok minisztériumából érkező képviselőkkel. Számomra a legizgalmasabb kérdés ebben a beszélgetésben az volt, hogy mennyire jó, ha központilag dolgozzuk ki az oktatás környezetvédelmi felelősségét és ezt ráhúzzuk a gazdasági és társadalmi különbségek figyelembe vétele nélkül minden intézményre. A portugáliai szemléletmód azért tetszett, mert a hazai gyakorlattal ellentétben a közös párbeszédet szorgalmazta a helyi szervezetekkel együtt, és nem egy központi, sokszor a valóságtól teljesen elrugaszkodott környezeti nevelést szorgalmazott.

Összegzésképpen elmondhatom, hogy ez a pár nap „kinyitotta a világot”, szakmailag inspirált és megerősített benne, hogy a helyi közösségek erejére és igényeire támaszkodva lehet olyan környezetvédelmi és érzékenyítő projekteket létrehozni, ami pozitív és hosszú távú hatással bír.

Ceglédi Anna

sw-pic3.jpg

sw-pic4.jpg

sw-pic5.jpg

sw-pic6.jpg

sw-pic_7.jpg

Címkék: beszámoló globális nevelés Same World

2017.11.06.

Középiskolás mentorok és programszervezők - beszámoló a ComMent program felkészítőjéről

A nemrég indult ComMent program keretében középiskolás diákok kapnak lehetőséget általános iskolás gyerekek mentorálására, illetve programok szervezésére. A 15, összesen öt középiskolából érkező diák először egy háromnapos felkészítőn vett részt, amelyen kipróbálhatták a mentori és a programszervezői feladatokat, majd eldönthették, melyik szerepet érzik leginkább sajátjuknak. Az alábbiakban egyik diák, Molnár Orsi beszámolója olvasható.

molnar_orsi_cikkhez.jpg

Minket raoulosokat az osztályfőnökünk értesített a lehetőségről, miszerint kipróbálhatjuk magunkat mentorként. Erzsitől (a program lebonyolítójától), kaptunk egy emailt, hogy szeretettel vár minket a képzésre, ahol belebújhatunk a mentor és a programszervező bőrébe is.

Három egymást követő délután tartották a foglalkozásokat Pannival. Összesen 5 iskolából gyűlt össze a 13 fős csapatunk. Számomra teljesen jó hangulatú volt a „lakás” is, ahol voltunk. Amint beléptünk, segítettünk is, így nem volt az, hogy leülünk és megmerevedve várjuk a kezdést. Illetve tegeződhettünk is Erzsiékkel, ami még oldottabbá varázsolta a hangulatot.

Első nap ismerkedős játékokat játszottunk, és arra törekedtünk, hogy minél hamarabb megjegyezzük egymás nevét: párokba álltunk, és ki kellett deríteni a párunkról három dolgot, illetve kerestünk három közöset is. A minél barátibb légkör érdekében szabályokat alkottunk, pl. meghallgatjuk egymást stb. Utána anonim módon összegyűjtöttük, hogy mit várunk a programtól, és mitől félünk. A végén összegyűjtöttük, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az egyes szerepkörök résztvevőinek.

molnar_orsi_cikkhez2.jpg

Második nap megismerkedtünk a mentor feladataival, és riporterek lettünk. Jött hozzánk két „exmentor”, akik  beszámoltak a saját tapasztalataikról és mi is kérdezhettünk tőlük. Aztán párokba álltunk és a terveinkről meséltünk az interjúztatónknak. Ezeket a felvételeket aztán közösen megnéztük, és elemeztünk. Kiében mi tetszett, min lehetne változtatni. Az interjús játék előtt persze összeszedtük, hogy mitől jó egy videó.

A képzés utolsó napján egy játékkal indítottunk. Párnák voltak szétszórva a padlón és a párunkat (akinek be volt kötve a szeme) kellett átnavigálni úgy, hogy ne érjen hozzá az akadályokhoz. Aztán kaptunk egy-egy mentor-mentorált szituációt, amit eljátszottunk. A végén megszerveztük egy közösségi találkozó (amin a program összes résztvevője jelen van) programját.

A képzés minden nap három órás volt, szünettel és rágcsálnivalóval. Én úgy gondolom, hogy egy nagyon jó kis csapat alakult ki. Az sem volt hátrány, hogy nem egy suliból jöttünk, hamar összebarátkoztunk egymással. Ja és az sem utolsó, hogy kaptunk érte 9 óra közösségi szolgálatot :)

M. Orsi

 

A programban résztvevő iskolák: a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a Bókay János Szakgimnázium, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium, valamint a Losonci Téri Általános Iskola.

Címkék: beszámoló

2017.11.02.

Játssz és mentsd meg a világot még ma! Iskolákat keresünk.

A Same World projektben kifejlesztett (Im)perfect future nevű online játék fiataloknak, diákoknak készült. A játékot felső tagozatos diákoknak ajánljuk osztályfőnöki, angol, biológia, földrajz vagy etika órán. A bevezető igény szerint 20-45 perces: beszélgetünk a globális környezeti és társadalmi problémákról, amelyek a játék alapját képezik. De a lényeg maga a játék! Ehhez okostelefonra vagy számítógépekre, valamint internet elérhetőségre van szükség.

A játék nyelve az angol (rövid magyar nyelvű ismertetővel), így igény szerint a foglalkozást is angol nyelven tartjuk.

 

A foglalkozás az iskolák számára ingyenes. Egy iskola 2-3 osztállyal jelentkezhet.

A játék során a diákok egy időutazáson vesznek részt. 2099-et írunk, amikor a Föld szinte élhetetlenné vált a klímaváltozás és erőforrások túlfogyasztása miatt. De kifejlesztettek egy időgépet, amelynek segítségével a játékos vissza tud menni az időben és megváltoztathatja a körülményeket: hathat az emberekre, hogy tudatosabban éljenek és felelős döntéseket hozzanak a mindennapokban. Különböző kontinensekre lehet utazni, ahol valamilyen környezetvédelemhez köthető problémára – legyen az hulladékkal, mobiltelefonnal, vagy erdőirtással kapcsolatos – kell megoldást találni.

Jelentkezés és bővebb információ: Rendes Nikoletta, info@artemisszio.hu

Címkék: globális nevelés ifjúsági programok Same World

2017.10.30.

Interkulturális képzés rendészeti, civil és szociális területen dolgozók számára

Idén negyedik alkalommal szervezünk interkulturális képzést a rendészeti, civil és szociális területen dolgozók számára közösen. A hatnapos bentlakásos képzés a résztvevők számára ingyenes.

talk.jpg

A képzés célja:
A szakemberek interkulturális kompetenciájának fejlesztése, amely hozzásegíti őket a kulturális különbségekből eredő konfliktusokat könnyebben megértéséhez és feloldásához.

Mikor, hol?
2017. november 30 - december 1, december 14-15 és 2018. január 18-19 között az Európai Ifjúsági Központban (Budapest, Zivatar u. 1, 1024). A vidéki résztvevők számára utazási költségtérítést biztosítunk.

További részletek és jelentkezés:
Felhívás rendészeti dolgozók számára itt található, a jelentkezési lap pedig ezen a linken érhető el.
Civil és szociális területen dolgozók számára a felhívás itt olvasható, jelentkezni pedig ezen a linken lehet.

2017.10.30.

"The program gives me much more than I expected" - a participant about Skills On program

Our Vietnamese Skills On participant, Tram heard about our program from her volunteer Hungarian teacher. She joined and decided to try other programs as well. Here she shares her experiences.

I heard about the Skills On program from my friend Katalin, who was also my volunteer teacher in a Hungarian class. When I came to the program, I was already disappointed and blamed myself for not having information, skills or luck... I had an interview at the office of Artemisszió and I decided that I had to become a participant. I wish I had more time to attend all the programs organized by Artemisszió and Mighelp.

friends_tram.jpg

The program gives me much more than I expected. We start with “job skill training” and during the training, I got more information from Etelka about the Hungarian job market and also tips to get my dream job. Seeking a job is not easy, especially if you are a foreigner and do not know about the local market. That’s a reason why they teach us about job interviews. I also learn how to write a good CV and how to get confident in public. At the end of the job skills training, I had a job interview test. We were given more useful advice for writing a good CV and preparing for the interviews. We had to take it very seriously, as experience is really important for the future.

Later on, I participated in another project, which was a public speaking workshop with Rita. It was helpful for my studies. We had to give a presentation in a team, and also individually. We had a great time learning and understand each other.

I was also interested in another project, namely the Digital Empower Tool. Within the project, an expert helps the participants find their strengths and interests. This project helped me a lot as I was able to find my real interests and competences. I learned how to build on my strengths and how to use them in the future. It is sometimes difficult to be in Budapest alone. Sometimes you hide behind another person and forget about yourself.

If you don’t know the local language, you don’t get all the information you need. The most important project supported by Artemisszió is a Hungarian class every week. I fitted all the appointments of the projects into my schedule.

During the program, the coordinator always helped everyone find internship program. Finally, I would like to thank all coordinators, Zsuzsa, my DET expert, my teacher Éva and Erzsi, who was the most helpful person. Thank you for everything you did for me and all the participants.

I really enjoyed the program as I could learn a lot of things that were not part of my university studies.
In the end, I believe that I have been gaining more experience and knowledge which will help me find my dream job in the future.

Nguyen Ngoc Bich Tram

Címkék: beszámoló skills on

2017.10.17.

Szövegírás képzés 2.0

Ha érdekel a kreatív írás / újságírás,
ha írnál társadalmi és környezeti témákról,
ha fiatal vagy (16-30 év), téged keresünk! 

A szövegírás képzésen a kreatív írás és az újságírás alapjairól lesz szó. A gyakorlati munka alapja egy választott társadalmi/ környezeti téma feldolgozás és rövid, kreatív szöveg létrehozása.

A képzés ideje és helye: 2017. december 5. 14:00 - 18:30 @ Artemisszió iroda (1086 Budapest, Pál utca 6.)

A képzést tartja: 
- Nora Balkanyi újságíró, kommunikációs szakember 
- András Dezső Horváth forgatókönyvíró, újságíró, kommunikációs szakember

Írásaik megjelentek például: régi origo.hu, Magyar Narancs, Népszabadság, VS.hu, hvg.hu, Kreatív

A képzés előfeltétele: 3500 karakteres háttéranyag megírása, amivel a képzés folyamán dolgozunk. Az anyag a környezeti igazságosság témakörén belül egy konkrét eset sztoriját dolgozza fel (valamilyen társadalmi vagy környezeti ügy, ahol bizonyos emberek joga sérül.)

A program az uniós SAME World projekt keretében valósul meg, ami a környezeti igazságosság, a klímaváltozás és a migráció köré épül.

Az írások felkerülnek a projekt platformjára, a legjobb szövegeknek publikálási lehetőséget is keresünk.

Jelentkezés és bővebb információ: Tarján Edina, edina.tarjan@artemisszio.hu (október 30-tól: 1 4136517)

Jelentkezni 2017. december 1-ig lehet. 
A programra limitált férőhelyet tudunk biztosítani.

press_freedom_fists.png

Címkék: Same World

2017.09.18.

artivizmusbudapest 17/18 - jelentkezés október 3-ig

Mi ez?
Az artivizmusbudapest aktivizmust és különböző művészeti irányokat összefogó kísérleti projekt, ami 2017 ősze és 2018 tavasza között valósul meg Budapesten az Artemisszió Alapítvány szervezésében.

Hogyan zajlik?
A résztvevők őket foglalkoztató társadalmi kérdéseket vitatnak meg együtt  és szakértők bevonásával mélyülnek el egy-egy kiválasztott témában. Ezután különböző kreatív, performatív kifejezésmóddal kísérleteznek tovább, majd az élményekből előkészítenek és megvalósítanak egy kreatív kampányt. A részvételhez korábbi mozgalmi vagy művészeti tapasztalat nem szükséges, csak a motiváció.

Mit jelent az, hogy különböző művészeti irányok?
A folyamat során többféle művészeti ágat próbálhattok ki adott területen dolgozó művészek vezetésével. Terveink szerint a következő műfajok kapnak teret:
* fotó
* fanzine
* slam
* stencil/sticker
* köztéri performansz
* mozgás/flashmob.
Az egyeztetések még folyamatban vannak, ezért a felsorolás nem végleges.

flyer_art_final.jpg

Mi a cél?
Egy társadalmi és művészeti szálak összeérésével dolgozó kampány. A résztvevők által kiválasztott társadalmi kérdésekre a projekt során megismert művészeti eszközök egyikével - vagy több összekapcsolásával - az artivismbudapest a többségi társadalom figyelmét igyekszik felhívni.

Milyen elköteleződést jelent a projekt?
Az aktív részvétel nagyjából hat hónapig tart. Szeretnénk, ha olyan fiatalok jelentkeznének, akik  2018 tavaszáig heti rendszerességgel tudnak résztvenni az alkalmakon.

Kiket kerestek pontosan?
Kísérletünkbe 18-30 év közti fiatalokat szeretnénk bevonni. Olyan résztvevőket keresünk,  akiket:
* foglalkoztat egy vagy több konkrét ügy
* sosem voltak tagjai semmilyen szervezetnek, de nyomasztja őket a jelen társadalmi valóság
* szeretnének másokkal közösen gondolkodni és cselekedni
* VAGY tevékenyen részt vesznek valamilyen önkéntes/aktivista csoportban, ugyanakkor bővítenék saját közösségük tudását művészeti dimenzióval, kreatív kampányeszközökkel
* ÉS nem (nagyon) félnek kilépni a komfortzónájukból/kipróbálni különböző művészeti ágakat

Kik a képzők?
Az alkalmakat Tarján Dina és Végh Panni, az Artemisszió munkatársai szervezik társadalomtudósok, művészek és aktivisták bevonásával.

Szuper, érdekel a dolog, de lenne még kérdésem. Kit kereshetek?
Végh Pannit:  artivizmusbudapest@gmail.com; +36 1 413 65 17.

Nincs kérdésem, jelentkeznék! Hol lehet?
Ezen a linken találod a jelentkezési lapot!

A részvétel ingyenes, a helyek száma viszont limitált.

Határidő: 2017. október 3.

2017.09.01.

Interkulturális kompetencia-fejlesztő képzés oktatók, pedagógusok számára

Idén még egy alkalommal szervezünk interkulturális képzést oktatási területen dolgozók számára. A hat napos bentlakásos képzést elsősorban gyakorló pedagógusoknak, oktatóknak ajánljuk. A képzés a résztvevők számára ingyenes.

aa_iskola.jpg

A képzés célja:
Az oktatási területen dolgozó szakemberek interkulturális kompetenciájának fejlesztése, a kulturális különbségekből adódó konfliktusok könnyebb megértése, a kulturális sokszínűségből fakadó lehetőségek és előnyök felismerése.

Mikor?
2017. október 26-27., november 16-17. és november 30 - december 1.

További részletek és jelentkezés:
A képzésfelhívás itt olvasható, jelentkezni pedig ezen a linken lehet.
További információ Németh Andreánál az andrea.nemeth@artemisszio.hu címen, illetve a 06 70 4207362 telefonszámon.