2015.04.30.

Migrációval foglalkozó kutatók kérése Magyarország Kormányához

Április 29-én 56 migrációval foglalkozó kutató és szakember levélben fordult Orbán Viktorhoz, kérve a migrációs ügyben kezdeményezett nemzeti konzultáció tervének elvetését, mivel – meglátásuk szerint – a konzultáció keretében „kiküldendő kérdések minden szakmai és morális megfontolást nélkülöznek”. Az állásfoglalást eljuttatták a Köztársasági Elnökhöz és az MTI-nek is. Az Aláírók között van Szántó Diana, az Artemisszió Alapítvány elnöke. Az állásfoglalásban megfogalmazott véleménnyel az Artemisszió Alapítvány munkatársai egyetértenek.

allasfoglalas.jpg

Az állásfoglalás teljes szövege:

A közelmúltban a menekültekkel kapcsolatban megfogalmazott kormányzati álláspontok és az ezeket alátámasztani szándékozó ún. nemzeti konzultáció keretében kiküldendő kérdések minden szakmai és morális megfontolást nélkülöznek. A fentiek alapján folytatott kommunikációban rejlő veszélyek miatt  Magyarország kormányát a kampány leállítására kérjük.

Aláírók:

Árendás Zsuzsa

Halász Iván

Letenyei László

Sík Endre

Tóth Judit

Blaskó Zsuzsa

Hárs Ágnes

Lengyel György

Simon Dávid

Tóth Lilla

Böröcz József

Horváth Sándor

Melegh Attila

Simonfalvi Ildikó

Tóth Pál Péter

Csákó Mihály

Janky Béla

Messing Vera

Simonovits Bori

Váradi Luca

Csepeli György

Jon Fox

Nagy Boldizsár

Soltész Béla

Váradi Monika Mária

Durst Judit

Kiss Tamás

Nguyen Luu Lan Anh

Szabó Ildikó

Várhalmi Zoltán

Erőss Ágnes

Kopper Ákos

Nyíri Pál

Szántó Diana

Vépy-Schlemmer Éva

Faludi Julianna

Kovács Éva

Örkény Antal

Székelyi Mária

Vidra Zsuzsa

Feischmidt Margit

Kovács Nóra

Papp Z. Attila

Szerbhorváth György

Virág Tünde

Gödri Irén

Kováts András

Pulay Gergő

Tarrósy István

Vörös Zoltán

Göncz Borbála

Krizsán Andrea

Rédei Mária

Tátrai Patrik

Zakariás Ildikó

Zentai Violetta

 

Fotó: Eichner Hanna

Címkék: állásfoglalás migráció

2015.04.30.

Art & Social entrepreneurship - Call for participants!

Training Course: Social ARTpreneurship for Innovative Solutions, Barcelona, 15-22 June 2015. The international training course aims at making an important contribution to the promotion of "Social Entrepreneurship", emphasizing the possibilities that art and culture can offer to young people in order to improve their working condition. The training course will involve 25 young people (youth workers, youth leaders, artists and volunteers) from Spain, Macedonia, Slovenia, Romania, Serbia, Greece, Hungary and Italy. The working methods will be based on art and creativity, and will include social theatre, clown, street theatre, performative theatre, games and dynamics; group cohesion activities; moments of reflection and analysis; sessions to exchange experiences and best practices; and a presentation to an external audience.

artrepreneurship.jpg
For more information, please click here!

More info and application:  edina.tarjan@artemisszio.hu, until 10 May 2015

Photo: Kriszta Csányi 

Címkék: aktuális művészet tréning ifjúsági programok

2015.04.30.

Európai tapasztalat

Szakiskolás gyakornokaink április közepén utaztak ki Marseille-be és Padovaba, hogy 14 hetes szakmai gyakorlatot végezzenek, és külföldi tapasztalatot szerezzenek. Az első néhány héten nyelvet tanulnak, a várossal és a helyiekkel ismerkednek, majd hamarosan kezdődik a szakmai gyakorlat, élesben. A fiatalok között van szakács, pincér, kőműves, ápolónő, fodrász és asztalos gyakornok is. Legjobban az önálló életet, az új kultúra és emberek megismerését, a város felfedezését várták, és remélik, hogy szakmailag is sokat fognak tanulni.

franciasok.jpg

Címkék: szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +

2015.04.25.

Cirkusz, színház, és emberi jogi nevelés

Cirkusz, színház, és emberi jogi nevelés. Mindennek a kapcsolódási pontjait hivatott feltárni  SIM elnevezésű nemzetközi partnerségünk. A spanyol Circolio szervezet, akik szociális cirkuszi foglalkozásokat tartanak különböző javítóintézetekben, márciusban megtartotta  a partnerség első találkozóját Valenciában. Itt az Artemisszió Alapítvány és a görög partner a Kids in Action résztvevői bepillantást nyertek a szociális cirkusz, mint integrációs módszer alkalmazásába. A workshopról a magyar résztvevők, Csűrös Dóra és Kovai Cecília részletes beszámolóját itt és itt olvashatják.

kep1.jpg

Címkék: művészet cirkusz SIM ifjúsági programok

2015.04.23.

Menekültügyi Válság, Migrációs Politika és a Fenntartható Fejlesztési Célok

Április 23-án, csütörtökön az európai országok államfői találkoznak, hogy megvitassák a Földközi-tengeren történt legutóbbi menekült-katasztrófa tanulságait és a tanulságokból cselekvési tervet kovácsoljanak. Az Artemisszió Alapítvány azzal a kéréssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a tárgyalások alatt tartsa szem előtt a következő szempontokat.

nyilt_level.jpg

Címkék: állásfoglalás migráció nemzetközi fejlesztés

2015.04.23.

Migráció és a Fenntartható Fejlesztési Célok

2015. szeptember 25. és 27. között az ENSZ Közgyűlése el fogja fogadni a Fenntartható Fejlesztési Célok új keretrendszerét és célkitűzéseit, amelyek majd az ebben az évben lejáró 8 Millenniumi Fejlesztési Célt (MDG) fogják helyettesíteni.

Az új szakpolitikai keretrendszer már nem csak a fejlődő országokkal foglalkozik, egyetemes céljai vonatkoznak az összes államra és a Föld teljes lakosságára, amely magában foglalja a jelenleg hivatalosan számon tartott 232 millió migránst. A nagyratörő és inspiráló keretrendszer olyan problémákkal kíván szembenézni, mint a szegénységet kiváltó okok, az emberi jogi visszaélések, a kirekesztés, az egyenlőtlenség és a kiszolgáltatottság.

Milyen lesz az új keretrendszer a jelenlegi Millenniumi Fejlesztési Célokhoz képest? Mit fog ez jelenteni a szegény és sérülékeny embereknek a világ minden részén? És milyen hatással lesz ez a migrációra, és a migránsokra? Hogyan tudja majd biztosítani az emberi fejlődést és az emberi jogok védelmét valóban mindenki számára?

MINDEZ RAJTAD IS MÚLHAT!

Tájékozódj!

nemzetk.jpg

Címkék: migráció nemzetközi fejlesztés

2015.04.23.

Civil Társadalom a Migránsok Jogaiért

Stockholmi Nyilatkozat a migránsokkal és migrációs témájú célkitűzésekkel kapcsolatban a 2015 utáni globális és nemzeti fejlesztési keretben.

Az „5 év-8 pont Akcióterv” egy olyan célrendszer, amelyet a globális civil társadalom mutatott be az ENSZ 2013-as nemzetközi migrációs és fejlesztési magas szintű párbeszédén (HDL). Első pontja a migránsok és a migráció témakörének a 2015 utáni fejlesztési célok közé való beemelésére szólít fel:

„ne csak a migránsok származási és célországbeli támogatásáról essen szó, hanem egy jobb szakpolitikai tervezésről és a koherencia megteremtésének lehetőségeiről is, amely a migrációt sokkal inkább választássá, nem pedig szükségszerűséggé teszi, úgy, hogy mindenki számára nagyobb előnnyel, és kevesebb hátránnyal járjon”.

stockholm.jpg

Címkék: migráció nemzetközi fejlesztés

2015.04.15.

Arrival in Budapest!

Giulia, EVS önkéntesünk, Padovából érkezett hozzánk februárban, hogy 5 hónapig az Artemisszió munkáját segítse különböző ifjúsági programokban. Elkészült beszámolója (angolul) és fotói az első hónapokban szerzett élményekről.

giulia.jpg

Címkék: beszámoló English EVS Európai Önkéntes Szolgálat ifjúsági programok

2015.04.13.

Youth, Theatre and Intercultural Dialogue - A residential training course for social inclusion

The Youth, Theatre and Intercultural Dialogue - A residential training course for social inclusion which will happen in Serbia from 24 September until 01 October, 2015. The main topics of the project are Intercultural Dialogue and Conflict Resolution: participants will gain skills and competences on how to promote Intercultural Dialogue among young people and how to manage conflict situations to promote a Peace Culture. The primary focus of the TC will be the use of social theatre to promote intercultural dialogue and peace culture. 

reach_training_image.jpg
The call is open for participants from: Spain, Greece, Hungary, Croatia, UK, Serbia, Portugal, France, Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Albania, Germany. We are looking for young people actively involved in youth work in their organisations (young volunteers, youth leaders, youth workers, educators and social workers, trainers and facilitators) interested or with some experience in arts and creativity, interested in developing new specific competences in these fields, concretely in Social Theatre and Applied Drama. 

Application form you can find following this link. Deadline is 08 May, 2015!

The call for participants can be accessed here.

Címkék: színház tréning English ifjúsági programok

2015.04.11.

Felhívás szociális hátrányos helyzetű diákoknak az "Egyenlő esélyekkel" külföldi szakmai gyakorlatra

CÉLORSZÁGOK: NÉMETORSZÁG (Berlin), PORTUGÁLIA (Lisszabon) és SPANYOLORSZÁG (Granada)

A SZAKMAI GYAKORLAT IDEJE: 2015. szeptember – december (14 hét)

MI A SZAKMAI GYAKORLAT?

A résztvevők megismerkednek egy másik európai ország szakmai gyakorlatával, bővítik szakmai ismereteiket, valamint felfedeznek egy idegen nyelvet és kultúrát.

A résztvevők külföldi tartózkodásuk alatt fizetést NEM kapnak, de a megélhetési költségeiket fedező zsebpénzt igen.

A programban való részvétel ingyenes, a külföldre való utazás, biztosítás és ellátás (zsebpénz és szállás) minden költségét a program fedezi.

agirosz.jpg

Címkék: szakmai gyakorlat ifjúsági programok Erasmus +