2014.09.18.

Felhívás: Európa jövője nem lehet a gyűlöleté!

2014. október 3. és 5. között Budapesten a "The National Policy Institute” nevű amerikai szervezet orosz és magyar meghívottakkal „Európa Jövője” címmel konferenciát szervez. Az NPI egy, a fehér faj felsőbbrendűségét nyíltan hirdető, a fajelmélet mellett kiálló és a fajvédelmet szorgalmazó szervezet. Az NPI nem titkolt célja, hogy „megváltoztassa a világot”. Az a világ, amiben a fajvédők hisznek az izmusok, fóbiák és gyűlöletek világa. Ezek mind - a rasszizmus-szexizmus-antiszemitizmus-homofóbia-nőgyűlölet-cigánygyűlölet - egy tőről fakadnak. Magyarország demokratikusan gondolkodó közössége nevében tiltakozunk a fajvédők budapesti konferenciája ellen!

fajvédő.jpg

Címkék: rasszizmus állásfoglalás fajvédő konferencia

2014.09.18.

Petíció: Európa jövője nem lehet a gyűlöleté!

 

Címkék: rasszizmus állásfoglalás petíció fajvédő konferencia

2014.09.18.

Európa jövője nem lehet a gyűlöleté! Nyílt levél Magyarország parlamenti pártjainak

Jelen levél aláírói tiltakozásukat fejezik ki a 2014. október 3. és 5. között Budapesten megrendezésre kerülő „Európa Jövője” című konferenciával szemben. Arra kérjük Magyarország parlamenti pártjait, hogy nyilvánosan határolódjanak el azoktól a gyűlöletkeltésre alkalmas eszméktől, amelyek megünneplésére a rendezők készülnek!

A nyílt levél aláírói: Anthropolis Egyesület, Artemisszió Alapítvány, Budapesti Szociális Forrásközpont, comMMMunity, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, European Network Against Racism, GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar LMBT Szövetség, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Migszol Migráns Szolidarítási Csoport, Multikultúra Egyesület, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, Polgár Alapítvány, Romaversitas, Szubjektív Értékek Alapítvány, TASZ, Uccu Roma Informális Oktatási Alapítváy, A Város Mindenkié, Védegylet

fajvédő.jpg

Címkék: rasszizmus állásfoglalás fajvédő konferencia

2014.09.17.

Mit gondol az Artemisszió Alapítvány a „norvég-ügyről"

Mivel a tények tükrében a 2014. szeptember 8-i rendőri kivonulás az Ökotárs Alapítvány irodájába nem látszik indokoltnak, és úgy tűnik, hogy a civil szféra lejáratása és megfélemlítése a cél, az a véleményünk, hogy ez ellen határozottan ki kell állnunk, nem csak a civilek védelmében, hanem azért, mert a megfélemlítés, mint módszer elfogadhatatlan egy demokráciában. Alapvető, hosszú ideje formálódó és kristályosodó közös értékeinket, mint például a véleménynyilvánítás szabadságát, egymás értékeinek és nézeteinek tiszteletben tartását, a jogállamba és a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalmunkat és hitünket látjuk veszélyben, ezért összefogásra szólítunk fel ezeknek az értékeknek a védelmére. Leszögezzük, hogy ez nem kormányellenes magatartás, és nem is újszerű reakció a kialakult helyzetre. Ezt a mandátumot kaptuk a „civilséggel”, nem a lassú, földalatti rendszerbontást. Ezt a feladatot láttuk el eddig is, és ezután is el fogjuk látni, nem egy párt, egy kormány, egy ideológiai rendszer, hanem a társadalom védelmében.

összefogás.jpg

Címkék: állásfoglalás civil társadalom

2014.09.15.

Három nap a sokszínűség jegyében

Szeptember 18-20. között „Art as a Medium” címmel háromnapos fesztivált szerveznek a kultúrák közötti párbeszédet népszerűsítő Anna Lindh Alapítvány magyarországi tagszervezetei. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megrendezésre kerülő ingyenes programsorozat kiállításokkal, műhelyfoglalkozásokkal, filmvetítésekkel, szakmai konferenciával, zenei programokkal és ételkóstolóval várja a világra nyitott látogatókat. Az Artemisszió Alapítvány szeptember 19-én és 20-án tart műhelymunkát a szociális cirkusz és a fórum színház módszerek alkalmazásáról az iskolában az ifjúsági munkában.

Art-as-a-Medium-web2_kicsi.jpg

Címkék: aktuális cirkusz fórum színház

2014.09.13.

A "norvég-ügy" háttere: előzmények és a tények a készenléti rendőrség hétfői akciójával kapcsolatban

Norvégia, Izland és Liechtenstein ugyan nem tagjai az Európai Uniónak, de az Európai Gazdasági Térségnek (EGT) igen és szorosan együttműködnek az EU-val. Ez a három ország 2004 óta támogatja a 2004 után az EU-hoz csatlakozó országokat, köztük hazánkat is (Norvég Alap és EGT Alapok). A Norvég Alapon belül a támogatás meghatározó részét (kb. 90%) a Nemzeti Civil Alap (NCA) teszi ki, melynek lebonyolításáért hazánkban az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA) volt felelős, együttműködve az NCA Tanácsával és Kollégiumaival, a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal (SZMM) és Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ). A támogatás kisebb részét a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) fedi le, melynek lebonyolító szerve egy konzorcium, amelyet az Ökotárs Alapítvány vezet, együttműködve az Autonómia, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért (DemNet) és a Kárpátok Alapítványokkal. Hazánk az első periódus során (2004-2009) 34,5 milliárd forintnak (NCA) és 1,6 milliárd forintnak megfelelő (NCTA) támogatást kapott. A következő, most is futó periódusban 36 milliárd forint (NCA) és 4 milliárd forint (NCTA) támogatást irányoztak elő. Ezen támogatások 97%-át Norvégia finanszírozza.

tűntetés_kicsi.jpg

Címkék: civil társadalom

2014.09.12.

Szlovéniai élmények

Három hete tértünk vissza Szlovéniából, ahol magyar, dán, bolgár és szlovén diákok és tanárok töltöttek el közösen egy élményekben gazdag hetet az Észak-Dél Kapcsolat projekt keretében. Győrfi Mónika, Vajda Rubina és Debreczeni Bernadette (a makói Szt. István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium) diákjainak beszámolója.

szlovenia.jpg

Címkék: beszámoló globális nevelés Észak-Dél Kapcsolat

2014.09.10.

Művészettel a nevelésért és a társadalmi befogadásért konferencia!

Még lehet jelentkezni a 2014. november 14-15-én Firenzében megvalósuló nemzetközi konferenciánkra!

Ha hátrányos helyzetű csoportokkal dolgozol, ha pedagógus vagy, ha egyszerűen érdeklődsz a művészeti módszerek iránt, melyeknek célja a beilleszkedés segítése, az elfogadás növelése, az önbizalom emelése, társadalmi és kulturális csoportok közelítése, a tanítás könnyítése, akkor itt a helyed! Ha művész vagy de szeretnél társadalmi kérdésekkel foglalkozni, akkor érdemes lehet részt venned az eseményen!

artes konf facebook1.JPG

Címkék: konferencia aktuális művészet Artes

2014.09.06.

Önkéntes mentorokat keresünk bevándorló résztvevőink mellé!

Szeptemberben induló Work/Place integrációs programunkba olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik szívesen ismernének meg bevándorlókat és vállalnának mentori szerepet mellettük. A mentorálás rendszeres találkozásokat jelent, melyek során a mentor és a mentorált egy közösen kitűzött cél érdekében dolgozik együtt: legyen az a magyar nyelv gyakorlása, Budapest jobb megismerése, mindennapi, praktikus dolgokban való eligazítás vagy egyéb olyan, közös megegyezésen alapuló kérés, ami bevándorló résztvevőinkben igényként merül fel.

FRISS: Köszönjük szépen az eddig beérkezett jelentkezéseket, amit ezennel le is zárunk. Mindenkit hamarosan kiértesítünk, hogy bekerült-e a mentorképzésre!

mentor2_kicsi.jpg

Címkék: migráció mentorálás Work/Place

2014.09.04.

Midsummer Night Event

Címkék: videó migráció English Nem a gyengébbik