2017.05.29.

Miénk a tér!

2017 első felében szaporodnak a kormány azon intézkedései, amelyek a jogállamiság kereteit feszegetik.
A szükségállapotra hivatkozva a kormány törvényesítette a menedékkérők kriminalizációját és jogellenes fogva tartását.
Az oktatási törvény módosításával patthelyzetet teremtett az ország egyik jól működő egyeteme számára.
A civil törvénytervezet módosításával első lépésben megalázó, később talán lehetetlen helyzetbe hoz sok olyan civil szervezetet, amelyek évtizedek óta a köz érdekében dolgoznak.

civil-tuntetes_1.jpg

A civilek büntetőpadra ültetése tehát nem egyedülálló jelenség, hanem egy olyan fordulat része, amelyet sokan fenyegetőnek érzünk nem csak a civil szféra, hanem a magyar közállapotok általános szempontjából is. Ezért kérjük az állampolgárokat, álljanak ki a civilek mellett és a törvénytervezet ellen. Nem néhány civil szervezet megmentéséért, bármilyen fontos is az ő munkájuk, hanem azért, hogy Magyarország egy normális ország maradhasson. Olyan, amelyben senkinek nem kell félnie a jogalkalmazástól, ha nem követett el bűnt, ahol a jog arra való, hogy fenntartsa a rendet, nem pedig arra, hogy büntesse azokat, akiket a hatalom büntetni akar. Mert ha ezt megengedjük, onnantól senki nem érezheti magát biztonságban.

A kormány általunk vitatott intézkedései szimbolikus erővel bírnak. A menekültek az emberhez méltó élethez való jogot, az egyetem a tudást, a civilek a cselekvést szimbolizálják. Amikor felszólalunk ezen intézkedések ellen, nem ellenzéki tevékenységet valósítunk meg, nem intézményeket, szervezeteket és nem egyes embereket védünk, hanem értékeket. Ez állampolgári jogunk, ahogy nektek is.

Ezt jelenti valójában civilnek lenni: hogy figyelünk egymásra, az országunkra, a világra és arra, ahogy a hatalom a hatalmat gyakorolja. Véleményt formálunk és beleszólunk a közös ügyeinkbe, ha úgy látjuk, erre szükség van. Ha kell, segítünk az elesetteknek. Ha kell, kritikát fogalmazunk meg. Ha kell, újragondoljuk a kereteket. Ezek a válaszok nem a civil szervezetek és az egyetemek privilégiumai, hanem az egész civil szféráé, amelynek mindnyájan a tagjai vagytok. Éljetek vele! A civil szféra a köz tere. Foglaljuk el ezt a teret, lakjuk be és alakítsuk olyanná, hogy jól érezhessük magunkat benne.

Gyertek el május 29-én délután a civil piknikre! Mutassuk meg együtt: Miénk itt a tér!

komment

süti beállítások módosítása