2017.05.08.

A parlamentben tiltakozó civilek közleménye Bayer Zsolt kijelentéseire

A Civilizáció csoport nevében április 25-én a parlament Igazságügyi bizottságának ülésén tiltakozó civil szervezetek vezetői és munkatársai határozottan visszautasítják Bayer Zsoltnak a civilek elleni fizikai erőszakra buzdító kijelentéseit. Az akcióban – több másik szervezet mellett -  a Nyugdíjasok Országos Képviselete is részt vett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Bayer Zsolt nyugdíjas emberek, illetve oktatásért, egészséges környezetért dolgozó civil szervezetek munkatársainak fizikai bántalmazására bátorítja hallgatóit. 

Bayer Zsolt a Karc FM Paláver című műsorának április 25-ei adásában fizikai erőszakra buzdított a civil szervezetek munkatársai és mindenki más ellen, aki törvényes lehetőségeit kihasználva részt szeretne venni egy nyilvános parlamenti ülésen, és ott véleményét kívánná kifejezni. Szó szerint idézve szavait:

“Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön…Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”

A házszabály alapján a bizottsági ülések nyilvánosak, regisztrációval bárki számára meghallgathatóak. A civil szervezetek munkatársai a bizottság ülését nem megzavarva, csendben, demokratikus eszközökkel fejezték ki véleményüket.

civilizacio.jpg
Bayer szavait elítéljük, mert nem egyszerűen ordenáré stílusban erőszakra ösztönöznek, ami közvetlen veszély esetén már bűncselekménynek számít, hanem azért is mert tovább erősíti azt a hamis képet, hogy a törvényhozás folyamatába az állampolgároknak semmilyen beleszólása nem lehet. Mi ennek épp az ellenkezőjét gondoljuk: egy érett demokráciában legitim módon csak és kizárólag az érintettek bevonásával társadalmi vitát követően lehet törvényt alkotni.

A Hősök Vétója tüntetést és az április 25-ei parlamenti akciót szervező Civilizáció csoport mögött több mint száz hazai civil szervezet áll. A Civilizáció civil értékekért dolgozó önkéntes emberek csoportja. Gyerekek jogait védjük, szegény embereknek adunk ételt, hajléktalanoknak hajlékot, közösségeket támogatunk, és egy tiszta, békés és egészséges Magyarországért dolgozunk.

Azért tiltakoztunk az Igazságügyi bizottság ülésén, mert a parlamentnek benyújtott törvény önkényes módon bélyegez meg társadalmilag hasznos tevékenységet végző civil szervezeteket, ami álláspontunk szerint hosszútávon az egész hazai szektor számára jóvátehetetlen károkat fog okozni.

Az április 25-ei parlamenti akcióban a következő szervezetek munkatársai vettek részt a Civilizáció csoport nevében:

Amnesty International Magyarország 2 fővel

Artemisszió Alapítvány 2 fővel

Civil Rádiózásért Alapítvány 1 fővel

Civil Kollégium Alapítvány 2 fővel

Feltétel Nélküli Alapjövedelem 1 fővel

Krétakör Alapítvány 2 fővel

Menedék Migránsokat Segítő Alapítvány 1 fővel

Nyugdíjasok Országos Képviselete 1 fővel

Ökotárs Alapítvány 1 fővel

Tanítanék Mozgalom 1 fővel

Társaság a Szabadságjogokért 2 fővel

Védegylet 3 fővel

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Bayer Zsolt demokratikus eszközökkel véleményt nyilvánító nyugdíjasok, az oktatásért, emberi jogokért és az egészséges környezetért dolgozó civilek fizikai bántalmazására uszít.

 

komment

süti beállítások módosítása