2016.09.13.

Vendégünk a világ!

Az Artemisszió nagykorú lett ! 18 éve dolgozunk Magyarországon az interkulturális kompetenciák fejlesztésén azért, hogy külö n böző kultúrák könnyebben, békésebben tudjanak együtt élni. Tizennyolc év nagy idő, ezért úgy döntöttünk, alaposan megünnepeljük! Szeptember 19 . és szeptember 23 . között színes, interkulturális programokkal várunk benneteket, és 23-án este az egészet megkoronázzuk egy szülinapi bulival az A38 Hajón ! Gyertek, jó lesz!

aa_blog_header_logo_magy.jpg

Részletes program

szeptember 19., hétfő

10:00-11:00 Sajtótájékoztató másképp. Klíma-brunch a sajtó munkatársainak

Helyszín: Impact Hub Budapest (Ferenciek tere 2.)

Az ételeknek, amik az asztalunkra kerülnek, történetük van. Vizsgáljuk meg őket közelebbről!Mit tanulhatunk a fenntarthatóságról egy reggeliző asztalnál? És mit mondanak el az ételeink a klíma, a migráció és az igazságosság összefüggéseiről?

17:30-19:00 Miért jönnek? „Afrika szarva” és Eritrea a menekült-válság prizmáján keresztül

Helyszín: Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó (1083 Bókay János u. 34.)

Regisztráció itt

A jelenlegi európai menekültválságban Szíria és Eritrea kiemelt helyet foglalnak el, mint olyan országok, amelyek állampolgárai nagy valószínűséggel menekült státuszt kapnak az Európai Unióban. A magyar közönség számára a szíriai konfliktus nem ismeretlen, kevesebben tudják, mi történik napjainkban Afrikában. Meghívott vendégeinkkel arról beszélgetünk: mi az, amit fontos tudnunk arról a térségről, amelyet Afrika szarvaként szokás emlegetni, hogy megértsük, miért menekülnek onnan Európa felé az emberek. Az aktuális helyzetképen túl arra is választ keresünk, hogy milyen szerepet játszottak a nyugati hatalmak a térségben a múltban és mi a válság jelenlegi geo-politikai kontextusa.

Meghívott vendégeink:
Markó Ferenc, antropológus
Tesfay Sába, antropológus
Kocsev Bence, nemzetközi kapcsolatok szakértő
A beszélgetést vezeti: Szántó Diána, az Artemisszió Alapítvány elnöke.

szeptember 20., kedd

17:00-18:30 Passport. Interaktív társasjáték felnőtteknek

Helyszín: Budapest Pont (1053, Királyi Pál u. 18.)

Regisztráció itt

Próbáld ki magad! Ha hirtelen minden a feje tetejére állna körülötted, vajon hogyan viselkednél? Hogyan döntenél, mit választanál? „Ha háború lenne Magyarországon. Hova mennél? Ha romokban állna az ország, a város, mert nagy részét lebombázták szomszédos országok vadászgépei? Ha lövések nyomát látnád a lakásotok falán, ahol a családoddal élsz? Ha betörtek volna az ablakok, és leszakadt volna az erkély? Úgy döntötök, elmenekültök, de nincsen pénzetek a teljes család számára megszervezni az utat. Döntenetek kell, ki menjen, és ki maradjon. Döntenetek kell.” Janne Teller, „Ha háború lenne nálunk” című műve alapján készült interaktív társasjátékunkat az elmúlt évben középiskolás és egyetemista fiatalokkal játszottuk, óriási sikerrel! Gyere, játssz velünk te is!

18:00-20:00 Hangfürdő workshop

Helyszín: Artemisszió Alapítvány irodája (1085, Pál u. 6.)

Regisztráció itt

Filep Krisztina Mandulával, a Hangfürdő tagjával évek óta dolgozunk együtt. Tartottunk vele rendhagyó énekórát a Vámosszabadi menekülttáborban, tanított magyar népdalokat bevándorló résztvevőinknek, és léptek fel közösen – a Vagabond Birds formáció keretében – rendezvényeinken. A mostani workshop betekintést nyújt a hanggal való munkába, abba a világba, ahol nem számít a nyelv, és nincsenek határok. A módszertani bemutatót félórás koncerttel zárják a Hangfürdősök.

szeptember 21., szerda

17:30-19:00 Miért jönnek? Szíria és a Közel-Kelet a menekültválság prizmáján keresztül

Helyszín: Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó (1083 Bókay János u. 34.)

Regisztráció itt

Meghívott vendégeinkkel arról beszélgetünk: mi az, amit fontos tudnunk a közel-keleti válságról és közelebbről a szíriai háborúról, ahhoz, hogy megértsük, miért menekülnek onnan Európa felé az emberek. Az aktuális helyzetképen túl arra is választ keresünk, hogy milyen szerepet játszottak a nyugati hatalmak a térségben a múltban és mi a válság jelenlegi geo-politikai kontextusa.

Meghívott vendégeink:
AlHakam Shaar és Yahya Abdullah (két szír fiatal száműzetésben, Hakam kutatóként, Yahya hallgatóként vesz részt a CEU, school of Public Policy Aleppo projektjében)
Dr. Dobrovits Mihály, turkológus, orientalista
Szalai Máté, külügyi kapcsolatok szakértő
A beszélgetést vezeti: Szántó Diána, az Artemisszió Alapítvány elnöke.

19:00-21:00 Víz/választó. Vitaszínházi előadás

Helyszín: Budapest Pont (1053, Királyi Pál u. 18.)

Regisztráció itt

2086, Magyarország. Baj van a vízzel. Elfogyott…Mi lenne, ha a nem túl távoli jövőben Magyarországon kitartó szárazság, sanyargató aszály törne ki? Mi lenne, ha emiatt sokunknak menekülni kellene? Milyen lehetőségeink lennének? A darab ebből a helyzetből kiindulva kínál színházi jelenetekkel tűzdelt vitalehetőséget, hogy a klímaváltozás következményeként felmerülő társadalmi problémákról gondolkodjunk.

szeptember 22., csütörtök

15:00-18:00 Élet fája workshop

Helyszín: Budapest Pont (1053, Királyi Pál u. 18.)

Regisztráció itt

Az Élet fája módszertan arra kínál lehetőséget egyéneknek és csoportoknak – akik átéltek valamilyen nehéz élethelyzetet, vagy éppen benne vannak – hogy gondolkozzanak és meséljenek az életükről, és közben erősebbé, tudatosabbá, cselekvőbbé váljanak. A módszer életfák megrajzolásából kiindulva közelíti meg a résztvevőket, feltérképezve gyökereiket, képességeiket, készségeiket, tudásukat, álmaikat, életük szövetségeseit. Az Artemisszió Alapítvány munkatársai az elmúlt fél évben többféle célcsoportnak: civil szervezetek munkatársainak, általános iskolás gyerekeknek, és  a Fóti Gyermekvárosban élő kísérő nélküli kiskorú menekültek számára tartottak ilyen foglalkozásokat. A workshopon résztvevők betekintést nyerhetnek a módszerről, hallhatnak tapasztalatainkról, és abban is szívesen segítünk, hogyan tudják adaptálni saját munkájukban.

17:00-20:00 Kalligráfia workshop Fahaddal és stencilkészítés az Open Doors csapatával

Helyszín: Artemisszió Alapítvány irodája (1085, Pál u. 6.)

Regisztráció itt

Fahad Aliyu, kalligráfus. Autodidakta módon, saját magát képezve lett az írástudás – vagy írás-rajzolás – mestere. Ezen a délutánon beavat a mesterségének alapjaiba, és vezetésével a résztvevők megtanulják papírra is vetni az itt megfogalmazott, a sokszínűség, az egyenlőség, és a másság elismerése jegyében született üzeneteket. Aki a papír helyett inkább a textilt választaná, annak lehetőséget adunk vászontáskára, saját-hozott anyagra felfesteni az üzenet, hogy a workshop után is minél többen lássák, utcán, otthon és a nagyvilágban: a sokszínűség érték, diversity is beautiful.

szeptember 23., péntek

18:00 - 24:00 Vendégünk a világ! - Artemisszió 18. szülinapi buli az A38-on!

Helyszín:  A38 Állóhajó (Petőfi-híd, Budai hídfő)

  • Interkulti Stand up Comedy: És azt hallottad, hogy felmegy a színpadra a roma, a perzsa, és a színesbőrű? A történet befejezését a fellépőkre: Lakatos Lászlóra, Heydary Aramra, Musimbe Dávid Dennisre és Köleséri Sándorra bíznánk!
  • Tortavágás és időkapszula vízrebocsátása
  • Tombola az Artemisszióért
  • Jótékonysági vásár: Afrikai design Magyarországon
  • Cosa Polska Koncert
  • Selector Emka a keverőpultnál

Erről az eseményről külön Facebook event készül nemsokára, ahol jelentkezni lehet a nagy születésnapi bulira.

Az Artemisszió 18 éve a Ti támogatásotoknak köszönhetően létezik és dolgozik. Ahhoz, hogy folytathassuk a munkát, hogy közelebb hozhassunk kultúrákat, embereket egymáshoz, ​ahhoz, hogy csökkenjenek a távolságok - mindenféle értelemben, továbbra is a segítségetekre, támogatásotokra van szükségünk!

A szülinapi bulin ezért  kérünk, ha módotokban áll, támogassátok a munkánkat. A támogatói jegy javasolt ára:  2000 HUF, amit a helyszínen (A38 Hajó), készpénzben tudsz megvenni.  A jegy mellé nemcsak egy fergeteges estét, de egy menő Artemissziós matricát is kapsz tőlünk!

A  program teljes ideje alatt önkéntes közösségi riporterek fognak közvetíteni az eseményekről!

Szeretettel várunk!

Facebook-esemény

A születésnapi hét programja innen letölthető

komment

Címkék: aktuális vendégünk a világ

süti beállítások módosítása