2016.03.30.

Tanulmányút Törökországban 1. Menekültek oktatása

Mi történik Törökországban? Hogyan néznek ki a menekülttáborok belülről? És hogyan él az a 2,5 millió menekült, akik a táborokon kívül, városokban, falvakban élnek? Van-e számukra orvosi ellátás? Járhatnak-e iskolába a gyerekeik? Hogyan tudnak megélni? És milyen jövőt képzelnek maguk elé? Egyáltalán, milyen jövő várhat rájuk? Munkatársunk, Pataki Teréz egy törökországi  tanulmányúton vesz részt, amelynek során többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az osmaniyei tábor 2012-ben nyílt, a sátrak előtt veteményeskertek, a sarkokon, csomópontokon boltok, call centerek, borbélyüzletek vannak, amiket az itt élő menekültek üzemeltetnek. A táborban 9500-an élnek, az itt élők harmada gyerek. Miközben körbevezetnek minket, a gyerek körénk gyűlnek, és jönnek velünk mindenhova.

torok_oktatas.jpg

A táboron belül van általános és középfokú oktatás, a táboron kívül 182 fiatal jár egyetemre. Az itt dolgozó tanárok háromnegyede szír, így a gyerekek tudnak az anyanyelvükön tanulni. Az igazi probléma úgy tűnik, a táborokon kívül van. A városokban a közlekedési lámpáknál számunkra sokkoló, az itt élőknek megszokott a kolduló kisgyerekek látványa, akik mikor megindul a forgalom, szétszökellnek.

A táborból hazafelé megállunk Sarimaziban, egy, a szír határhoz közel eső faluban. A két ország közelsége miatt itt már a háború előtt kialakultak rokoni kapcsolatok, így az itt élő menekültek közül szinte valamennyien rokonuknál, barátoknál találtak menedékre. A menekültellátást koordináló AFAD rendszerébe regisztrálók elvileg jogosultak mind egészségügyi ellátásra, mind pedig oktatásra, az itteni lakosokkal beszélve mégis az derül ki, hogy a valóságban mindez nem ilyen egyszerű.

A helyi iskolában török nyelven zajlik az oktatás, és ahhoz, hogy a gyerekek arab nyelvű oktatáshoz jussanak, a városba kellene eljutni, ugyanez vonatkozik felnőttek esetében bármilyen munkalehetőségre, vagy a felnőtteknek szóló oktatásra. A buszjegyre azonban a többségüknek nincsen pénze. Így ebben a faluban legalábbis, a szír gyerekeknek marad a délutáni oktatás, a falu arabul beszélő tanára foglalkozik velük. Törökországban 2,5 millióra teszik a szíriai háború elől menekülők számát. Ebből kb. 10%, 200-250 000 ezer ember él táborokban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ma Törökországban 400 ezer gyerek nem jut megfelelő oktatáshoz.

Pataki Teréz

#NGO4Regugees

komment

Címkék: migráció menekültek NGO4Regugees

süti beállítások módosítása