2015.11.05.

Mit jelent a klímaigazságosság? – a Leeds-i konferencia diákszemmel

Egy külföldi kirándulás mindig élmény, pláne ha összekötjük a jót a hasznossal. 2015. október elején volt szerencsém részt venni egy nemzetközi diák konferencián az Artemisszió Alapítvány szervezésben. A konferencián a világméretű problémákról szóló előadásokon vettünk részt, valamint ezek megoldásáról vitázhattunk és szerezhettünk új ismereteket.  Nemcsak megismerhettünk különböző gondolkodásmódokat és nézőpontokat a több európai országból érkezett delegációk által, de személyes baráti köreinket is kibővíthettük az országaink határain túlra. Egy egész napot tölthettünk el egy angol iskolában, ahol megismerhettük az angol oktatás alapjait, valamint a diákok morálját. Meglepődve tapasztaltam, hogy szinte kivétel nélkül az összes diák pozitívan fogja fel az iskolát, és kifejezetten szeret ott időt eltölteni. Sok magyar iskoláról ez nem nagyon mondható el.

pic2.jpg

Fontos téma volt a konferencia során az akkor éppen aktuális európai bevándorlási probléma, a globális felmelegedés, a rasszizmus és az ezekből fakadó társadalmi problémák. Legfontosabb mindközül mégis a klímaigazságosság volt, ehhez kapcsolódóan még az utcán is végeztünk felmérést. Talán ön tudja, hogy mit jelent a klímaigazságosság? A klímaigazságosság a globális felmelegedés társadalmi hatásait jelenti, például azok az emberek, akik a növekvő hőmérséklet miatt egyre hosszabb száraz időszakokat élnek meg, ők szenvedői a globális felmelegedésnek és velük történik elsősorban a klímaigazságtalanság. Ezen problémák megoldására készítettünk megoldási javaslatokat személyes, közvetlen közösségi, és világméretű szinten is.

kep3_2.jpg

Szerencsére szabadidős programunk is volt a konferencia alatt. Körülnézhettünk egy angol városban, Leeds-ben, ahol előadásokon is részt vettünk egy közösségi épületben, sőt még a helyi parlament üléstermébe is bemehettünk. Azért nem csak a betondzsungel és a pöfögő Ottó-motorok között töltöttük időnket. Két éjszakát egy gyönyörű vidéki angol farmon töltöttünk, a farm őr még egy kis erdei túlélő bemutatót is tartott nekünk, amin sátrat állítottunk, tüzet raktunk és vizet tisztítottunk.

Az egyik reggelen a német delegáció nem akármivel kedveskedett nekünk, megmutatták nekünk, hogy mi az a Klimafrühstück (klímareggeli). A klímareggeli egy előadás általános iskolás gyermekek számára, akik reggeli közben tanulhatják meg, hogy mikor milyen zöldségnek/gyümölcsnek van szezonja, és milyen előnyei vannak, ha szezonális ételeket fogyasztanak. Csomagolás terén is ismereteket szereznek, mert bemutatják nekik, hogy mely csomagolási módok újrahasznosíthatók, vagy melyek azok, amik a lehető legkevesebb szemét hátrahagyásával járnak.

kep4_1.jpg

Összességében úgy vélem, hogy mindenki, aki részt vett a konferencián fontos új ismeretekkel és tervekkel térhetett haza, iskolámnak pedig köszönöm szépen ez úton is, hogy engem választott, mint képviselőjét a diákok közül.

Kovács Miklós

komment

Címkék: beszámoló globális nevelés Iskolák a változásért

süti beállítások módosítása