2015.09.17.

IN SITU képzés a helyspecifikus színházról

A helyspecifikus színház egy rendkívül izgalmas művészeti eszköz, különösen ha azt társadalmilag elkötelezett alkotók használják. A térrel és a helyi környezettel való összefonódásának köszönhetően megteremti a lehetőséget a (fiatal) emberek számára, hogy újra alkossák saját helyzetüket, birtokba vegyék az őket körülvevő környezetet, valamint, hogy felfedezzék a bennük és másokban meglévő rejtett lehetőségeket.

img_2347.jpg

Az IN SITU képzés két részből állt: az első fele egy rövidebb online képzés volt, mely az artescommunity.eu oldalon zajlott március 23-a és április 4-e között, a második pedig egy nyolc napos helyszíni képzés Budapesten, április 11. és 18-a között. Az online képzés során a résztvevők ráhangolódtak a témára olvasmányokon és gyakorlati feladatokon keresztül, virtuális sétát tettek a kerületben, interjút olvastak régi lakókkal, megalapozva a budapesti közös munkát, így az ezen való részvétel elengedhetetlen volt a további munka szempontjából.

Ifjúságsegítők, aktivisták és színházi művészek dolgoztak együtt fiatalokkal egy másik szociális kontextusban Magyarországról, Írországból, Szerbiából, Csehországból, Franciaországból, és Olaszországból, városi közösségek iránti érdeklődésükből fakadóan. A képzés olyan előzetes tapasztalatokkal rendelkező embereknek szólt, akik szerették volna fejleszteni képességeiket, és akik érdeklődést tanúsítanak ezen újító színházi megközelítés iránt ifjúságsegítői vagy szociális munkájuk során, hogy fejleszthessék képességeiket mindkét területen.

img_2297.jpg

A képzőknek és a változatos háttérrel rendelkező résztvevőknek köszönhetően az IN-SITU képzés lehetővé tette az egymástól való tanulást, nemzetközi jó gyakorlatok megosztását és a közös gondolkodást a résztvevőket érintő hasonló kérdésekről, társadalmi problémákról. Reményeink szerint a jövőben létre jönnek majd együttműködések, közös projektek ennek eredményeként. A helyszíni képzést a belga dramaturg, Bart Capelle és a magyar rendező, Schermann Márta tették lehetővé, az Artemisszió Alapítvány és a Makeshift Ensemble szervezőinek támogatásával.

A helyszín a nyolcadik kerületben, Budapest legmultikulturálisabb és egyben leginkább marginalizált részén található közösségi kocsma, a Gólya volt. Maga a hely és a környék is tökéletes közegként szolgált a csoport számára, ahol megtapasztalhatták a módszertan működését, és megfigyelhették és megvizsgálhatták a dzsentrifikáció folyamatát. A dszentrifikáció a kerületben egy rendkívül aktuális kérdés (a helyi szegényeket arra kényszerítik, késztetik különféle módokon, hogy elhagyják a környéket), viszont ezzel egy időben akadnak olyan jó kezdeményezések is, mint a Gólya szövetkezet, melyeknek célja alternatív közösségek létrehozása. A Kritikai Városkutatás Műhely tagjai segítették a résztvevőket egy előadás majd közös beszélgetés keretében jobban megérteni a helyi kontextust, melyben részt vett a Gólya szövetkezet egyik alapító tagja is, ismertetve a szervezet működését.

" A Gólya kísérlet egy példaértékű projekt megvalósítására, amely alternatívát mutat fel Budapest kulturális életében arra, hogy hogyan érdemes és lehetséges egy közösségi és kulturális teret hosszútávon, fenntartható módon működtetni. A szövetkezet arra törekszik, hogy közösségi térből, amely egy létező közeg találkozási pontja és szociális életének helye, közösségi házzá alakuljon, aminek feladata a környék szolgálata; tehát nemcsak passzívan teret enged a találkozásra, hanem a közeget, amelyet megmozgat és aktívan alakítja is. A Gólya hosszútávú célja az, hogy példája országos szinten elterjedjen és hozzá hasonló közösségi házakból egy prosperáló hálózat alakuljon ki. Összefonódva más társadalom-kritikus szervezetekkel objektív társadalmi erővé váljon, és így valódi hatást tudjon gyakorolni a minket körülvevő társadalmi valóságra." (a Gólya missziójából)

img_2521.jpg

A résztvevők tanulhattak a szektorok közötti együttműködésről, egy városi közösségi helyen való munka kihívásairól, és a benne rejlő lehetőségekről, a helyspecifikus színház megközelítési módjairól, a helyspecifikus módszer fiatalokkal való alkalmazásáról, valamint a közösségi helyekhez való antropológiai megközelítésről is. A képzés során a résztvevők az egyéni és közös tanulási folyamat során alakították saját megoldásaikat és módszereiket, amelyek illeszkednek egyéni hátterükhöz, célcsoportjaikhoz

A képzés végén a Gólyában egy munkabemutató formájában prezentálták a résztvevők az egész heti együttlét eredményeit, melyet egy közönségtalálkozó követett. A teljes hétről készült rövid videó ITT megtekinthető:

 

komment

Címkék: beszámoló színház művészet tréning

süti beállítások módosítása