2015.09.11.

Felhívás iskoláknak: Same World

Az Artemisszió Alapítvány felhívást hirdet új, környezeti igazságosságról szóló projektjében való részvételre. A projektbe 14-18 éves diákok és tanáraik vehetnek részt.

Klímaváltozás, környezeti igazságosság, menekültek és bevándorlók jogai – olyan összefüggő témák, amelyek mindannyiunkat érintenek, mégis sokszor elszigetelten kezeljük őket. A SAME World projekt izgalmas tevékenységeket és módszereket ajánl diákoknak és tanároknak, hogy a felvetett kérdéseket körüljárjuk, változtassunk és tegyünk a környezetünkért.

sameworld.jpg

A SAME World egy hároméves nemzetközi projekt, amiben 10 ország 13 partnerszervezete vesz részt. Célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a Globális Dél (fejlődő) és a Globális Észak (fejlett országok) közötti kapcsolatokra, különös tekintettel a környezeti igazságosságra. A program célja, hogy a diákok kritikus gondolkodását ösztönözzük, valamint a klímaváltozással és a környezeti migrációval kapcsolatban a nemzetközi kitekintés mellett megismerjék a hazai kontextust is. A projektet az Európai Bizottság EuropeAid alprogramja támogatja.

Mi az a környezeti igazságosság?

A környezeti erőforrások, mint például az egészséges levegő, vagy a tiszta víz, olyan közjavak, amihez egy demokratikus társadalomban mindenkinek egyenlő joga van hozzáférni. Környezeti igazságtalanságról akkor beszélhetünk, ha ez az egyensúly nem áll fenn, vagyis vannak olyan társadalmi csoportok, akik túlságosan nagy arányban részesülnek környezeti hátrányokból (szennyezett víz, drága energia, légszennyezettség, rossz minőségű élelmiszerek) más csoportok javára.

A környezeti igazságosság kérdése nem a „szegény” vagy a „fejlődő” országok problémája. A szegénység, a klímaváltozás, a társadalmi igazságtalanságok, a Globális Észak (’fejlett’) és a Globális Dél (’fejlődő’) országai közötti kapcsolatok, és a környezeti okokból történő migráció témái globális témák, amiket érdemes a maguk összefüggésében kezelni. Másfelől, környezeti igazságtalanságra hazánkban is bőven akad példa – mindez jellemzően nem szokott a tananyag része lenni.

Mit kínálunk?

Iskolai programunk 2015. szeptember és 2017. december között zajlik.

DIÁKOKNAK

Kreatív workshop környezeti igazságosság, klímaváltozás, migráció témában:

  • vizuális, részvételi művészeteket (részvételi fotó, videó), digitális történetmesélést, és nemformális módszereket használ
  • a workshop 14-18 éves diákoknak szól
  • a 2015-2016-os tanévben zajlik, összesen 60 órában, több iskolában
  • az iskolai tanrendjéhez rugalmasan alkalmazkodik: tanórai keretben, vagy azon kívül, illetve akár tömbösítve (tematikus nap, szakkör stb.)

Interaktív színházi darab bemutatása az iskola diákjainak – a környezeti igazságosságról.

TANÁROKNAK

Online képzésen és nemzetközi szemináriumon való részvétel

  • a képzés 2016. január és december között zajlik
  • részvétel nemzetközi szemináriumon: 2015. októberében Milánóban, az EXPO2015-ön. (2016: Tartu, 2017: Sintra). Itt 10 különböző európai és Európán kívüli ország tanáraival, ifjúsági és oktatási szakembereivel, döntéshozóival lesz lehetőség tapasztalatot cserélni
  • hozzáférés egy komplex, multimédiás, e-learning tananyaghoz és platformhoz

Mit várunk cserébe?

  • az iskola elköteleződését és támogatását a projekt megvalósítása során
  • egy vagy több diákcsoport (osztály, szakkör, egyéb) aktív részvételét
  • interaktív színházi előadás befogadását egy alkalommal
  • 1 tanár aktív részvételét a képzésen
  • 15 óra biztosítását a globális nevelés workshop számára
  • rendszeresen kommunikációt a projekt munkatársaival
  • legyen lehetőség a program értékelésére és a folyamatos dokumentációra.

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 30. A jelentkezési lap ITT érhető el.

További információ: Tarján Edina, email: edina.tarjan@artemisszio.hu; tel: +36 1 413 6517, www.artemisszio.hu

komment

Címkék: oktatás aktuális migráció globális nevelés nemzetközi fejlesztés Same World

süti beállítások módosítása